ΔΙΕΘΝΗ

Κοροναϊός: Εφιαλτική Πρωτοχρονιά για 40 εκατομμύρια αποκλεισμένους Κινέζους - Τι μεταδίδει η κρατική τηλεόραση

Δημοσίευση 24 Ιανουαρίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2020, 21:25
Κοροναϊός: Εφιαλτική Πρωτοχρονιά για 40 εκατομμύρια αποκλεισμένους Κινέζους - Τι μεταδίδει η κρατική τηλεόραση
Facebook Twitter Whatsapp

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπερνούν τα 880

Παραμονή της αργίας για το κινεζικό Νέο Έτος και κανένα αεροπλάνο ούτε τρένο δεν αναχωρεί σήμερα από την Ουχάν, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας, ενώ και η κρατική τηλεόραση της Κίνας τροποποίησε το πρόγραμμά της μεταδίδοντας σε απευθείας σύνδεση τους γιατρούς που είναι στο νοσοκομείο του Ουχαν.

Οι παρουσιαστές εκ μερους όλου του κινεζικού λαού εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για το τεράστιο έργο που επιτελούν αυτοί οι γιατροί, ο στρατός και οι εθελοντές.

Πάνω από 40 εκατομμύρια Κινέζοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στις πόλεις τους , ύστερα από τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για τον νέο κοροναϊό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους. 

Συνολικά, οι τοπικές αρχές σε 13 δήμους έχουν λάβει μέτρα αποκλεισμού στην περιοχή Ουχάν, μια μητρόπολη 11 εκατ. κατοίκων στην οποία εμφανίστηκε η επιδημία τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η επιδημία έχει προσβάλει πάνω από 800 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26.

Η λειτουργία των περισσότερων μέσων μεταφοράς στην Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεστάλη την Πέμπτη το πρωί και ο πληθυσμός κλήθηκε να μην φύγει από την πόλη. Μερικές ώρες αργότερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική πόλη Χουανγκγκάνγκ, όπου ζουν περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μετέδωσαν πως επιβλήθηκε και εκεί παρόμοιος αποκλεισμός.

Από την πλευρά τους, οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου καλούν τους πολίτες, που επιστρέφουν από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του νέου κοροναϊού, να παραμένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωσή του, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Beijing Daily. Ανάλογες οδηγίες έχουν εκδώσει και οι τοπικές αρχές στη Σανγκάη.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπερνούν τα 880, ενώ 26 άνθρωποι έχουν πεθάνει (με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο). Τα περισσότερα κρούσματα να έχουν καταγραφεί στην πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία σε μία αγορά στην οποία πωλούνταν παράνομα άγρια ζώα.

Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία. Την ίδια ώρα, οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι στο πιο πρόσφατο στάδιο της εξέλιξής του ο κοροναϊός αυτός πέρασε από τους ανθρώπους μέσω των φιδιών.