current views are: 7

28 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση19:20

Κορωνοϊός: Νέα κρούσματα σε Γαλλία, Γερμανία – Οι ζοφερές εκτιμήσεις των ειδικών και το εμβόλιο – Επί ποδός και η Ελλάδα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Δημοσίευση 19:20’

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Συνεχίζει την προέλασή του παγκοσμίως ο κορωνοϊός, με τις προβλέψεις των ειδικών να είναι ζοφερές και τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η χώρα μας. Ωστόσο, οι πρώτες αμυδρές αχτίδες αισιοδοξίας εμφανίστηκαν σήμερα, καθώς όπως μεταδόθηκε, επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ, ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.

Νέα κρούσματα σε Γαλλία και Γερμανία

Τα κρούσματα από το στέλεχος της γρίπης αυξάνονται διαρκώς. Στη Γαλλία επιβεβαιώθηκε το τέταρτο κρούσμα. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο Κινέζο τουρίστα που βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση», ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Υγείας.

Ο άνδρας που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού ήλθε από την επαρχία Χουμπέι, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θύματα στην Κίνα και τώρα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συμπλήρωσε ο Ζερόμ Σαλμόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Επίσης, στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Βαυαρία, καταγράφηκαν ακόμη τρία κρούσματα. «Αυτοί οι ασθενείς είναι επίσης εργαζόμενοι στην εταιρεία του Στάρνμπεργκ, όπου εργάζεται ο άνθρωπος που ταυτοποιήθηκε πρώτος», διευκρινίζει το υπουργείο σε δελτίο Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 40 υπάλληλοι της εταιρείας έχουν βρεθεί ότι είχαν «στενή επαφή» με τον πρώτο ασθενή.

Ακόμα δεν κορυφώθηκε ο κορωνοϊός

Πάντως, κινέζος επιστήμονας εκτίμησε πως η επιδημία του κορωνοϊού θα κορυφωθεί «σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες» προτού αρχίσει να υποχωρεί.

Ο Ζονγκ Νανσάν, ένας από τους καλύτερους Κινέζους ειδικούς στις αναπνευστικές ασθένειες, εκτίμησε σήμερα πως η επιδημία δεν θα έχει «ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας».

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα κορυφωθεί. Όμως αυτό αναμένεται να συμβεί περίπου σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες», είπε ο Κινέζος ειδικός, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Ζονγκ είναι γνωστός για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να αναχαιτιστεί το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2002-2003, που είχε προκαλέσει 774 θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων 648 στην Κίνα, του Χονγκ Κονγκ περιλαμβανομένου.

Ο ίδιος είπε στο Xinhua πως «το ποσοστό θνησιμότητας (της σημερινής μορφής πνευμονίας) αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται» χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού και παρά την απουσία προσώρας οποιουδήποτε εμβολίου.

Όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, κυρίως για τους μηχανισμούς μετάδοσής του.

Έτσι ο Ζενγκ Γκουάνγκ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κινεζικού Κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, εκτίμησε πως «σε σύγκριση με τον SARS, ο νέος κορωνοϊός είναι στην πραγματικότητα πιο ύπουλος».

Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ουχάν κυρίως επειδή «στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, μπορεί να εκληφθεί ως ένα κλασικό συνάχι», δήλωσε ο Ζενγκ Γκουάνγκ στη δημόσια τηλεόραση CCTV. Ωστόσο εκτιμά πως η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας «η οποία δεν ευνοεί την ανάπτυξη μολυσματικών αναπνευστικών ασθενειών».

Αχτίδα αισιοδοξίας

Η πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας όμως ήρθε από το Χονγκ Κονγκ: Όπως αποκάλυψε η κινεζική εφημερίδα South China Morning Post, ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ερευνητές που ανέπτυξαν το εμβόλιο, χρειάζονται χρόνο για να το δοκιμάσουν, όπως ανέφερε και κινέζος λοιμωξιολόγος που ηγείται των προσπαθειών. «Ήδη έχουμε παράξει το εμβόλιο αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να δοκιμαστεί σε ζώα», είπε ο καθηγητής, χωρίς να υπεισέλθει σε χρονοδιαγράμματα. Πάντως, εκτίμησε πως θα χρειαστούν ορισμένοι μήνες για να ολοκληρωθούν οι δοκιμές στα ζώα και ακόμη ένας χρόνος για να πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προτού το εμβόλιο εισέλθει σε διαδικασία παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ερευνητές στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ εργάζονται και αυτοί με τη σειρά τους για την ανάπτυξη εμβολίου.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 106 νεκρούς, όλοι στην Κίνα, και για περισσότερους από 4.500 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό, στην πλειονότητά τους γύρω από την Ουχάν, στο κέντρο της χώρας.

Θα έρθει και στην Ελλάδα, λέει ο πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων

Ο κορωνοϊός αργά ή γρήγορα θα «χτυπήσει» και την Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτη Γαργαλιάνο. Μιλώντας στο Θεμα 104,6 τόνισε πως «γνωρίζουμε ότι σε κάθε χώρα ένα ποσοστό ανθρώπων θα κάνει κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματα τώρα του κορωνοϊού αρχικά είναι τα ίδια με αυτά του κοινού κρυολογήματος με τη διαφορά ότι σε χρονικό διάστημα 4-5 ημερών ο βήχας δεν υποχωρεί, αρχίζει η δύσπνοια και οδηγούνται στο νοσοκομείο και στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν γνωρίζουμε το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση και η εκτίμηση κινδύνου που θα έκανε εκείνος για την Ελλάδα είναι πως κάποια στιγμή θα έρθει και στη χώρα μας, αλλά στην παρούσα φάση δεν έχουμε ευτυχώς δεδομένα. «Κάποια στιγμή θα έρθει κάποιο περιστατικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργαλιάνος.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όρισε συγκεκριμένα νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Νοσοκομεία αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια ορίστηκαν τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

 

σχετικα αρθρα