ΔΙΕΘΝΗ

Υπερψηφίστηκε το Brexit από την Ευρωβουλή - «Θα μας λείψετε»

Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2020, 22:29
Υπερψηφίστηκε το Brexit από την Ευρωβουλή - «Θα μας λείψετε»
Facebook Twitter Whatsapp

Θα σας αγαπάμε πάντα και δεν θα είμαστε ποτέ μακριά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποχαιρέτισε με συγκίνηση σήμερα τους Βρετανούς βουλευτές πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωση της συνθήκης αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

"Θα σας αγαπάμε πάντα και δεν θα είμαστε ποτέ μακριά", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους Βρετανούς ευρωβουλευτές, μόλις πριν από την ψηφοφορία της επικύρωσης της συνθήκης του Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο ημέρες πριν από το διαζύγιο.

"Θα αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα" στη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον των βουλευτών στη σύνοδο της ολομέλειας στις Βρυξέλλες, πριν απευθυνθεί στους Βρετανούς: "Θα μας λείψετε", είπε.

Η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη για να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συνθήκη που το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες διαπραγματεύτηκαν επί μακρόν, τριάμισυ χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

"Για να είμαι σαφής, η σημερινή ψηφοφορία δεν είναι υπέρ ή κατά του Brexit, είναι μια ψηφοφορία υπέρ ενός συντεταγμένου Brexit έναντι ενός άτακτου Brexit", υπογράμμισε ο Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ. Το Brexit είναι "επίσης μια αποτυχία της Ένωσης", τόνισε ενθαρρύνοντας για μια μεταρρύθμιση της Ευρώπης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, απελευθερωμένη από κανόνες ομοφωνίας και παρεκκλίσεις.

Από τους συνολικά 683 ευρωβουλευτές, οι 621 υπερψήφισαν, οι 49 καταψήφισαν και οι 13 ψήφισαν αποχή. Μόλις ακούστηκε το αποτέλεσμα, οι Βρετανοί ευρωβουλευτές, αλλά και πολλοί συνάδελφοί τους από διάφορες εθνικότητες, ξεκίνησαν να τραγουδούν ένα σκοτσέζικο τραγούδι που συνήθως λέγεται για τη νέα χρονιά. Κρατώντας τα χέρια μεταξύ τους, κράδαιναν τα κασκόλ που φορούσαν οι περισσότεροι, που ανέγραφαν «πάντα ενωμένοι» και «ενωμένοι στη διαφορετικότητα 1973-2020», παραπέμποντας στα χρόνια παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Πολλοί Βρετανοί ευρωβουλευτές δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους. Γι' αυτούς, το Brexit σημαίνει τέλος μιας καριέρας, αποχώρηση από τις Βρυξέλλες, επιστροφή σε κάτι εντελώς άγνωστο. Αλλά και μια προσωπική ζωή που ανατρέπεται άρδην. Ευχαριστημένοι και πασιχαρείς δήλωναν οι ευρωβουλευτές του κόμματος Brexit, που είχαν πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Με σεβασμό και με μία «αξιοπρεπή έξοδο» θα υλοποιήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε ερώτηση που δέχτηκε από πολίτες, την ώρα των ερωτήσεων που δέχεται από το κοινό, σχετικά με τον τρόπο που ο ίδιος θα γιορτάσει το Brexit την Παρασκευή.

«Θα γιορτάσω με τρόπο που ελπίζω ότι θα δείχνει σεβασμό στη σπουδαιότητα του γεγονότος και θα δικαιώνει το εντυπωσιακό επίτευγμα που κατάφερε η Βρετανία, αλλά ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα όλων για το τι κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μία σημαντική στιγμή ελπίδας και ευκαιρίας για τη χώρα, αλλά και μια στιγμή που θα ενώσει τη Βρετανία με πνεύμα αυτοπεποίθησης.

Η ευρωπαϊκή σημαία θα εξακολουθεί να κυματίζει στο Χόλιρουντ

Στο Εδιμβούργο πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες, τις οποίες το κυβερνών Εθνικό Κόμμα Σκοτίας κέρδισε με μικρή πλειοψηφία. Η μία ψηφοφορία αφορούσε την διατήρηση της σημαίας της ΕΕ στο κτίριο του κοινοβουλίου μετά το Brexit την Παρασκευή, την οποία η κυβέρνηση κέρδισε με πλειοψηφία μόλις εννέα ψήφων, και αφού πρώτα δέχτηκε επικρίσεις από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ότι υπονομεύει την αμεροληψία του κοινοβουλίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση ανατρέπει προηγούμενη απόφαση διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με την οποία η σημαία θα πρέπει να υποσταλεί την Παρασκευή το βράδυ, στις 23.00, όταν θα ισχύσει το Brexit για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιχείρημα της σκοτικής κυβέρνησης ήταν ότι η διατήρηση της σημαίας της ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη του κοινοβουλίου προς τους 230.000 ευρωπαίους πολίτες της Σκοτίας και προς αυτούς που θα νιώσουν το αίσθημα της απώλειας από την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία για τη σημαία, η κυβέρνηση της Σκοτίας κέρδισε με μικρή διαφορά μία ακόμη ψηφοφορία στην πρόταση υποστήριξης διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος εντός του 2020, αν και το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό για την βρετανική κυβέρνηση.