current views are: 6

26 Μαρτίου 2020
Δημοσίευση15:13

Κορωνοϊός: Στο επίκεντρο η Ευρώπη με πάνω από 250.000 κρούσματα – Εκατόμβες νεκρών στην Ισπανία

Ο κορωνοϊός συνεχίζει ακάθεκτος το φονικό του έργο, με το επίκεντρο της πανδημίας πλέον να έχει μεταφερθεί από την Κίνα στην Ευρώπη στην οποία έχουν καταγραφεί πάνω από 250.000 κρούσματα. 

Δημοσίευση 15:13’

Ο κορωνοϊός συνεχίζει ακάθεκτος το φονικό του έργο, με το επίκεντρο της πανδημίας πλέον να έχει μεταφερθεί από την Κίνα στην Ευρώπη στην οποία έχουν καταγραφεί πάνω από 250.000 κρούσματα. 

Ο κορωνοϊός συνεχίζει ακάθεκτος το φονικό του έργο, με το επίκεντρο της πανδημίας πλέον να έχει μεταφερθεί από την Κίνα στην Ευρώπη: Στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 250.000 κρούσματα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Την ίδια στιγμή, μετά την Ιταλία και η Ισπανία ζει ένα πρωτοφανές δράμα με τους νεκρούς να αυξάνονται κατακόρυφα μέρα με τη μέρα.

Η Ευρώπη στο επίκεντρο

Σύμφωνα με το AFP, η Ευρώπη, με τουλάχιστον 258.068 κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων 14.640 θάνατοι (απολογισμός μέχρι τις 13:00), είναι η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, μπροστά από την Ασία (100.937 κρούσματα, εκ των οποίων 3.636 θάνατοι), αρχική εστία της μόλυνσης. Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επίσημα διαγνωστεί δεν αντανακλά ωστόσο παρά ένα κλάσμα των πραγματικών μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών κάνει τεστ μόνο σε όσους χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βλέπει «ενθαρρυντικές ενδείξεις» επιβράδυνσης της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δράμα στην Ισπανία – Τα μεγάλα λάθη

Η Ισπανία φαίνεται πως θα λάβει τα ηνία ως το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη, καθώς μέσα σε 24 ώρες ανακοινώθηκαν  8.578 νέα κρούσματα και 655 νέοι θάνατοι. Τα κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ισπανία αυξήθηκαν στα 56.188, από 47.610 χθες. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 4.089, έναντι 3.434 την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η Ισπανία είδε τι συνέβη στην Ιταλία και το Ιράν αλλά παρόλα αυτά ξεπέρασε σε αριθμό νεκρών ακόμη και την Κίνα. Ο Guardian υποστηρίζει ότι η Ισπανία είχε εφησυχαστεί καθώς δεν έχει χερσαία σύνορα με την Ιταλία, η οποία πλήττεται από τον κορωνοϊό και καθυστέρησε να απαντήσει. «Η Ισπανία θα έχει μόνο ελάχιστες υποθέσεις» είχε πει στις 9 Μαρτίου  ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Μαρίτης, γιατρός Φερνάντο Σιμόν. Μόλις έξι εβδομάδες μετά υποχρεώθηκε να ανακοινώνει εκατοντάδες θανάτους καθημερινά. 

Στις 19 Μαρτίου 25.000 οπαδοί της Βαλένθια ταξίδεψαν για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα με την Αταλάντα στην πόλη Μπέργκαμο της Ιταλίας, από όπου ξεκίνησε η διάδοση του κορωνοϊού και χτύπησε ολόκληρη την Λομβαρδία. Οι πρώτοι που μολύνθηκαν στην Ισπανία ήταν οπαδοί και παίκτες της Βαλένθια και αθλητικοί δημοσιογράφοι. 

Ο Guardian αναφέρει ότι μετά τα πρώτα κρούσματα ο ιός μεταδόθηκε με ταχύτητα στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, καθώς οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες βοήθησαν την κοινωνικότητα των Ισπανών, που είχαν πλημμυρίσει τα καφέ.

Στις 8 Μαρτίου, μόλις μία εβδομάδα πριν γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, οι αθλητικές αγώνες, τα κομματικά συνέδρια και οι διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας έγιναν κανονικά. Τρεις ημέρες μετά περίπου 3.000 οπαδοί της Ατλέτικο Μαδρίτης ταξίδεψαν για ποδοσφαιρικό αγώνα στο Λίβερπουλ της Βρετανίας

«Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστική πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αντέδρασε αργά και αδέξια. Η χώρα δεν είχε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό. Αναπνευστήρες, προστατευτικές στολές για τους γιατρούς και τεστ κορωνοϊού ακόμη αναζητούνται», γράφει η βρετανική εφημερίδα. 

Επίσης εξηγεί ότι ο ιός εξέθεσε τα βαθιά προβλήματα του ισπανικού συστήματος φροντίδας των ηλικιωμένων. Τα ιδιωτικά γηροκομεία έπρεπε να χρεώνουν χαμηλές τιμές για την φροντίδα των ηλικιωμένων με αποτέλεσμα τα περισσότερα να μην έχουν τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων και τον εξοπλισμό για να λειτουργήσουν στην πανδημία. Ο ισπανικός στρατός πήρε εντολή να βοηθήσει και βρήκε νεκρούς ηλικιωμένους στα κρεβάτια τους. «Η Ισπανία έχει εξαιρετικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά τα νοσοκομεία έχουν χτυπηθεί από μία δεκαετία λιτότητας από την οικονομική κρίση», σημειώνει η εφημερίδα. 

Παράλληλα όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει έκτακτα μέτρα χρειάστηκε 24 ώρες για να τα εφαρμόσει με αποτέλεσμα μέρος του πληθυσμού της Μαδρίτης και άλλων μεγάλων πόλεων να έχει φύγει στην εξοχή και να μεταφέρει τον ιό. «Ο κακός συντονισμός σήμαινε ότι οι τοπικές αρχές της Μαδρίτης έκλεισαν τα πανεπιστήμια και τα σχολεία και προκάλεσαν μία ατμόσφαιρα διακοπών όπου τα μπαρ και τα πάρκα γέμισαν και πολλές οικογένειες έφυγαν για τα εξοχικά τους», αναφέρει το δημοσίευμα

Ακόμη 4.955 κρούσματα στη Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε σε 36.508, ενώ 198 ασθενείς έχουν υποκύψει μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο ειδικεύεται στη μελέτη των μολυσματικών ασθενειών. Με βάση τα δεδομένα του ινστιτούτου, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.955 και διαπιστώθηκαν 50 επιπλέον θάνατοι την Τετάρτη.

Πάνω από 25.000 τα κρούσματα στη Γαλλία

Στους 1.331 ανέρχονται οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία, καθώς ακόμα 231 άνθρωποι «έφυγαν» από τη ζωή μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό.   Στον απολογισμό περιλαμβάνονται μόνο οι ασθενείς που πεθαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν και στοιχεία από θανάτους σε οίκους ευγηρίας, κάτι που σημαίνει ότι οι αριθμοί πιθανότατα θα αυξηθούν.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμο Σαλμόν πρόσθεσε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 25.233, δηλαδή κατά 13% μέσα σε μία ημέρα. Από τους ασθενείς, οι 2.827 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Εκτός ελέγχου η επιδημία και στο Ιράν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ιράν κατέγραψε 157 νέους θανάτους της επιδημίας του κορωνοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο και 2.389 νέα κρούσματα της επιδημίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 2.234 και των κρουσμάτων σε 29.406, ενώ οι ιαθέντες ανέρχονται σε 10.457, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος αναγνωρίζοντας ότι η εξάπλωση της νόσου όλο και μεγαλώνει.

Τσουνάμι ασθενών με κορωνοϊό στα βρετανικά νοσοκομεία

Τα δημόσια νοσοκομεία του Λονδίνου βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα «συνεχές τσουνάμι» σοβαρά ασθενών του κορωνοϊού και ταυτόχρονα με την απουσία «άνευ προηγουμένου» ποσοστού του προσωπικού του, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του βρετανικού συστήματος υγείας.

Αφού αύξησαν μαζικά την ικανότητα υποδοχής σε μονάδες εντατικής θεραπείας τις τελευταίες εβδομάδες, τα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας καλούνται να αντιμετωπίσουν «έκρηξη» του αριθμού των σοβαρά πασχόντων, «ένα είδος συνεχούς τσουνάμι», δήλωσε στο BBC Radio 4 ο Κρις Χόμπσον.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απουσία του 30%, του 40% ή σε ορισμένες περιπτώσεις και του 50% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξήγησε ο Κρις Χόμπσον κάνοντας λόγο για πρωτοφανές επίπεδο απουσιών. Σύμφωνα με τον τελευταίο χθεσινό απολογισμό, 463 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την επιδημία Covid-19, ενώ τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα ανήλθαν σε 9.529.


σχετικα αρθρα