ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία στην Κύπρο με 12 νεκρούς - Ανάμεσα τους ο διοικητής της ναυτικής βάσης

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2011, 07:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τραγωδία στην Κύπρο με 12 νεκρούς - Ανάμεσα τους ο διοικητής της ναυτικής βάσης
Facebook Twitter Whatsapp
Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από την Λεμεσό, με αποτέλεσμα 12 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 62 να λεχουν τραυματιστεί. Ανάμεσα τους,  ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης. Πολλά πρόβληματα παρουσιάστηκαν με την ηλεκτροδότηση της Κύπρου, εξαιτίας ζημιών σε κοντινό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό. Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου. Θλίψη και ερωτηματικά στον πολιτικό κόσμο της Μεγαλονήσου.
Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από την Λεμεσό, με αποτέλεσμα 12 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 62 να λεχουν τραυματιστεί. Ανάμεσα τους,  ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης. Πολλά πρόβληματα παρουσιάστηκαν με την ηλεκτροδότηση της Κύπρου, εξαιτίας ζημιών σε κοντινό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό. Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου. Θλίψη και ερωτηματικά στον πολιτικό κόσμο της Μεγαλονήσου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2009 και βρίσκονταν αποθηκευμένα στη ναυτική βάση.

Στο μεταξύ, μεταγωγικό αεροσκάφος C 27 έφθασε από την Ελευσίνα στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, μεταφέροντας 10 πυροτεχνουργούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Έλληνες πυροτεχνουργοί θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης στη ναυτική βάση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σημερινής καταστροφής στην Κύπρο, ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ και ο"πρωθυπουργός" του καθεστώτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Ιρσέν Κουτσιούκ δήλωσε ότι το καθεστώς είναι έτοιμο "να προσφέρει βοήθεια".

Δώδεκα νεκροί και 62 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Από τους 62 τραυματίες, οι 50 έτυχαν των πρώτων βοηθειών και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι από τους υπόλοιπους 12, οι δύο είναι πολύ σοβαρά.

Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, οι δε κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη.

Ο γιος του αδικοχαμένου διοικητή, Νικόλας, έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία στην τηλεόραση του ΡΙΚ:

Κατάγγειλε ότι τόσο ο πατέρας του, όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού, τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά , όπως είπε, οι προειδοποιήσεις τους " έπεσαν στο κενό".

Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη, που δημιούργησε οπή στα εμπορευματοκιβωτια.

Ειδικά χθες, πρόσθεσε, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα εμπορευματοκιβώτια και τα ξημερώματα άρχισαν μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία.

Η λίστα με τα ονόματα των νεκρών

    1. Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ 

    2. Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης 

    3. Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης 

    4. ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης 

    5. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης 

    6. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Χριστάκης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης 

    7. Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3591 Ανδρέας Παπαδόπουλος 

    8. Πυροσβέστης 74 Βασίλης Κρόκος 

    9. Πυροσβέστης 2446 Σπύρος Τταντής

    10. Πυροσβέστης 3520 Παναγιώτης Θεοφίλου 

    11. Αρχιπυροσβέστης 3311 Γιώργος Γιακουμή 

    12. Πυροσβέστης 4829 Αδάμος Αδάμου. 

Πλήρης επιβεβαίωση της ταυτότητας των πιο πάνω θα γίνει μετά την ταυτοποίηση των σορών με τη μέθοδο DNA

Ο χώρος γύρω από τη βάση, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Η κατάσταση από τις πρωινές εκρήξεις στη ναυτική βάση στο Μαρί - Ζύγι είναι τραγική και η καταστροφή στην περιοχή βιβλική, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό υψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Παραίτηση του ΥΠΕΘΑ

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας , ο οποίος και τις έκανε αποδεκτές.

Αυτό έγινε γνωστό μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι κύριοι Παπακώστας και Τσαλικίδης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους , λόγω της σημερινής τραγωδίας στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.


(Φωτό από Google Earth)

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στο μεταξύ, εξαιτίας της έκρηξης βλάβες σημειώθηκαν στους κοντινούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Μονής και του Βασιλικού, έχοντας κόψει την ηλεκτροδότηση σε μεγάλο κομμάτι της Κύπρου. Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμούς Βασιλικού είναι εκτός λειτουργίας και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Για «πάρα πολύ σοβαρή καταστροφή» στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου. Το μέγεθος της ζημιάς, στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, είναι πολύ μεγάλης έκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της Λεμεσού λάμβάνουν νερό με δελτία, καθώς ανεστάλησαν οι λειτουργίες όλων των μονάδων αφαλάτωσης. 

Ρωσικό πλοίο υπό κυπριακή σημαία είχε το μοιραίο φορτίο, σύμφωνα με το Wikileaks

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμπορευματοκιβώτια βρίσκονταν στο M/v Monchegorsk, ρωσικού πλοίου υπό κυπριακή σημαία, το οποίο μετέφερε ιρανικό οπλισμό στη Συρία, τον Ιανουάριο του 2009.

Το φορτίο του πλοίου είχε κατασχεθεί στο λιμάνι της Λάρνακας. Οι ΗΠΑ φέρονται να άσκησαν, τότε, αφόρητες πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να ζητήσει από τον καπετάνιο του πλοίου να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού και εκεί να τεθεί σε περιορισμό.

Αυτό τελικά έγινε και το πλοίο παρέμεινε στο λιμάνι για αρκετές ημέρες. Ύστερα από νηοψίες και έρευνες, πολλών ημερών, το φορτίο του πλοίου, στις 13 Φεβρουαρίου 2009, εκφορτώθηκε στο κυπριακό έδαφος και μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση.

Το σχετικό αμερικανικό τηλεγράφημα

Από τότε η αμερικανική κυβέρνηση ζητούσε την καταστροφή του οπλισμού από την Κυπριακή κυβέρνηση, με επανειλλημμένα αίτηματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως από ό,τι φαίνεται η Κύπρος δεν ήθελε να διαταράξει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που έχει με τη Συρία και το Ιράν. 

Την περασμένη Τετάρτη, πάντως, όπως ανέφερε το ΡΙΚ, υπήρξε σύσκεψη των κυπριακών αρχών για την μετακίνηση του μοιραίου, όπως αποδείχθηκε, φορτίου.

Μάλιστα, ο διοικητής της βάσης είχε αποστείλει επιστολές προς το Υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα.

Το δε ΚΥΠΕ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδοσε ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε σύσκεψη αποφασίσθηκε τα κιβώτια ραντίζονται με νερό.

Ωστόσο, πρόσθεσε η εν λόγω πηγή, σήμερα το πρωί, σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάφλεξη και ακολούθησε πυρκαγιά. Κλήθηκε πυροσβεστικό όχημα για να κατασβέσει τη φωτιά, ύστερα, όμως, από μιάμιση ώρα σημειώθηκε η φονική έκρηξη.