current views are: 13

7 Απριλίου 2017
Δημοσίευση04:19

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους στη Συρία: Πλήγμα στη συμμαχία με τη Ρωσία – Στήριξη από Βρετανία και Τουρκία

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες εναντίον της Συρίας οι ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν 59 πύραυλοι “τόμαχοκ”

Δημοσίευση 04:19’

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες εναντίον της Συρίας οι ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν 59 πύραυλοι “τόμαχοκ”

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες εναντίον της Συρίας οι ΗΠΑ με θύματα πέντε Σύρους στρατιώτες και δεκάδες τραυματίες.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν 59 πύραυλοι “τόμαχοκ”, η οποία κατέστρεψε «σχεδόν ολοσχερώς» την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ. «Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι διέταξε μία στοχευμένη στρατιωτική επίθεση σε περιοχή της Συρίας από όπου απογειώθηκαν τα αεροσκάφη που εξαπέλυσαν την επίθεση με χημικά, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία είχε κάνει χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.

Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η επίθεση ήταν η απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση με τοξικό αέριο στη Συρία που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Σύρο Πρόεδρο, Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

Η αεροπορική βάση Σαϊράτ που έγινε ο στόχος της αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης έχει “σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί,” σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει την έδρα του στη Βρετανία. Η βάση έχει σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί: τα αεροσκάφη, η πίστα, οι αποθήκες καυσίμων και το κτίριο της αντιαεροπορικής άμυνας έχουν κονιορτοποιηθεί, είπε.

Η αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, η οποία επλήγη, είναι η μεγαλύτερη στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας. Πρόκειται για μία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει στεγάσει καθόλη τη διάρκεια του πολέμου συμμάχους συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών στρατευμάτων, της Χεζμπολάχ και της ιρακινής πολιτοφυλακής.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν πέντε στρατιώτες των δυνάμεων της Δαμασκού, ανάμεσά τους και ένας πτέραρχος. Υπάρχουν επίσης δεκάδες τραυματίες αλλά κανένας Ρώσος. 

Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντελραχμάν, διευκρινίσε ότι πρόκειται για την βάση από την οποία απογειώθηκε το αεροσκάφος που βομβάρδισε την πόλη Χαν Σεϊχούν, η οποία ελέγχεται από Σύρους αντάρτες και τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία και όπου 86 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με χημικά όπλα.

Όπως μετέδωσε συριακό τηλεοπτικό δίκτυο, πυρκαγιά εξακολουθεί να κατακαίει την αεροπορική βάση.

Ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης δήλωσε νωρίτερα ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα ήταν «περιορισμένα» και «αναμενόμενα». Πρόσθεσε ότι δεν αναμένει κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του.

Από την πλευρά του ένας αξιωματούχος των Σύρων ανταρτών ζήτησε να ξεκινήσουν κοινές, διεθνείς αεροπορικές επιδρομές εναντίον όλων των αεροπορικών βάσεων της συριακής πολεμικής αεροπορίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Hadath.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη χώρα και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές, δήλωσε ένα μέλος του γραφείου του στο πρακτορείο Sputnik.

«Ο ειδικός απεσταλμένος παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ευρισκόμενες μεταξύ άλλων και σε διαβουλεύσεις με τους σχετικούς συνομιλητές. Ο ΟΗΕ θα κάνει περαιτέρω σχόλια όταν λάβει περισσότερες πληροφορίες», εξήγησε η ίδια πηγή.

“Έχει ενημερωθεί η Μόσχα”

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει τη Μόσχα για την επίθεση που θα εξαπέλυε στη Συρία, επισημαίνοντας ότι «δε ζητήσαμε την άδεια της Ρωσίας». Επίσης δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να λάβει αποφασιστικά μέτρα δράσης κατά αποτρόπαιων πράξεων.

Ο αμερικανικός στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση, και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις χθες.

Ο Ντέιβις, ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την επιχείρηση, είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν “πολλαπλές” συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις χθες προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ ο Ρώσος βουλευτής Ντμίτρι Σαμπλίν δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκαν Ρώσοι από τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της βάσης Ας Σαϊράτ, επικαλούμενος δικές του πηγές.

Πάντως η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό ερευνά αν υπάρχουν Ρώσοι μεταξύ των θυμάτων από την αμερικανική επιχείρηση, όμως ακόμη δεν διαθέτει σχετικές πληροφορίες.

Ρωσία: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας και του ISIS, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα αποτελούν «επίθεση» κατά «κυρίαρχου κράτους» και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου με βάση «σε κατασκευασμένα προσχήματα», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι μετά την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας, η συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, είναι αμφίβολη.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τα χτυπήματα ως μία προσπάθεια να εκτρέψει την προσοχή του κόσμου από τους θανάτους αμάχων στο Ιράκ – όπου τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού στη Μοσούλη τον περασμένο μήνα.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ, προειδοποίησε για “αρνητικές επιπτώσεις” εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία. Όταν ρωτήθηκε ποιές θα είναι αυτές, απάντησε με νόημα: «Δείτε το Ιράκ, δείτε τη Λιβύη».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις μπορούν να υποβαθμίσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πλήρη υποστήριξη εκφράζει η Βρετανία

Η Βρετανία εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον συριακής στρατιωτικής βάσης είχαν στόχο να αποτρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διεξάγει νέες χημικές επιθέσεις, αλλά όχι για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση.

Όταν ρωτήθηκε αν τα πλήγματα αποτελούν την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, ο Φάλον απάντησε: «Δεν βλέπουμε τα χθεσινά πλήγματα ως τέτοια».

«Τα πλήγματα αυτά ήταν περιορισμένα σε μία αεροπορική βάση του συριακού στρατού, ήταν απολύτως ενδεδειγμένα, είχαν στόχο να αποτρέψουν το καθεστώς να διαπράξει νέες χημικές επιθέσεις», επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Οπότε δεν τα θεωρούμε ως έναρξη μιας διαφορετικής στρατιωτικής εκστρατείας», πρόσθεσε.

«Δεν μας ζητήθηκε να εμπλακούμε σε αυτά (τα πλήγματα), δεν ήταν θέμα του συνασπισμού που βρίσκεται στη Συρία και το Ιράκ και πολεμά κατά του Ντάες», σημείωσε ο Φάλον χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. «Ήταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά θέλω να τονίσω ότι τη στηρίζουμε πλήρως», υπογράμμισε.

Η στάση της Γαλλίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε.

Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.

Τουρκία: Θετική εξέλιξη η αμερικανική επιχείρηση

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.

Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Πολωνία και αντιπολίτευση της Συρίας υπέρ της επίθεσης 

Το Ριάντ εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ στη Συρία, μετέδωσε η τηλεόραση Arabiya TV.

Στην ίδια γραμμή είναι και το Ισραήλ που υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία, τα οποία χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του (Αμερικανού) προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ και ελπίζει ότι αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στις απεχθείς ενέργειες του καθεστώτος του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ θα ακουστεί όχι μόνο στη Δαμασκό, αλλά επίσης στην Τεχεράνη, την Πιόνγκγιανγκ και αλλού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Με τα λόγια του και τις πράξεις του ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα: δεν θα ανεχθούμε τη χρήση και τη διάδοση των χημικών όπλων», προσθέτει.

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επεσήμανε μιλώντας στο AFP ότι ο στρατός «είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, την οποία στηρίζει πλήρως».

Η κυβέρνηση της Πολωνίας επίσης υποστηρίζει την αμερικανική αεροπορική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Βαρσοβία.

«Είναι βέβαιο ότι οΙ Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση», δήλωσε ο Ραφάλ Μπότσενεκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info.

«Παρακολουθήσαμε τις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος τα τελευταία χρόνια- κανείς δεν αντέδρασε αε αυτές», πρόσθεσε.

Τέλος η Εθνική Συμμαχία της Συρίας, που ανήκει στην αντιπολίτευση, σχολίασε θετικά την αμερικανική πυραυλική επίθεση και ελπίζει ότι οι πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και “η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων,” σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης.

Το Ιράν καταδικάζει την επίθεση

Το Ιράν κατήγγειλε σήμερα ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης στη Συρίας από την οποία φέρεται να εξαπολύθηκε η χημική επίθεση από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ την Τρίτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ISNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις», δήλωσε ο Μπαχράμ Κασεμί.

«Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες (…) Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία (…) και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή», πρόσθεσε.

Τραμπ: Διέταξα την επίθεση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε στην γραπτή ανακοίνωση που διάβασε απευθυνόμενους στους Αμερικανούς συμπολίτες του, για την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αμυντικού ενδιαφέροντος στη Συρία:

«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.

Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Απόψε το βράδυ, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε  τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει.

Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν. Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος. Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ».

Η Βολιβία ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του ΟΗΕ

Η Βολιβία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, αναφορικά με την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας όπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης στην αεροπορική βάση 

Ο κυβερνήτης της Χομς δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς, αλλά και διάσωσης του προσωπικού, στην αεροπορική βάση που δέχθηκε το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η αεροπορική βάση υποστήριζε τις επιχειρήσεις του στρατού της Συρίας, κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά στρατιωτικών στόχων στη Συρία, εξυπηρετεί τους σκοπούς των “ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων,” αλλά και του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε ο κυβερνήτης.

“Η ηγεσία της Συρίας, αλλά και η πολιτική της, δε θα αλλάξουν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ Μπαραζί στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης του στην κρατική τηλεόραση. “Η πολεμική αυτή ενέργεια δεν ήταν η πρώτη και ούτε πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία,” πρόσθεσε.

Η διοίκηση του συριακού στρατού είχε απομακρύνει τα περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη από την αεροπορική βάση η οποία επλήγη από τους αμερικανικούς πυραύλους σήμερα, μετέδωσε το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen, το οποίο επεσήμανε ότι βασίζεται σε «πληροφορίες».

Ποιο είναι το προπύργιο του Άσαντ που βομβάρδισαν οι ΗΠΑ

Πληροφορίες για την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ που αποτέλεσε στόχο της αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης μεταφέρει ο ανταποκριτής του Guardian στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι πρόκειται για βάση κεντρικής σημασίας στο συριακό πόλεμο για την οποία μάλιστα υπάρχουν ισχυρισμοί περί χρήσης χημικών όπλων.

Όπως αναφέρει πρόκειται για μία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει στεγάσει καθόλη τη διάρκεια του πολέμου συμμάχους συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών στρατευμάτων, της Χεζμπολάχ και της ιρακινής πολιτοφυλακής.

Πριν από τον πόλεμο, η Αλ Σαϊράτ ήταν μία από τις στρατηγικές βάσεις του Άσαντ. Βρίσκεται κοντά σε αποθήκες με σαρίν, ένα άχρωμο και άοσμο υγρό που χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο εξαιτίας της δράσης του ως νευροτοξικού παράγοντα και το οποίο έχει καταγραφεί ως όπλο μαζικής καταστροφής. Όπως αναφέρει ο Guardian, η βάση έχει διατηρήσει αυτό το ρόλο αν και τα περισσότερα από τα αποθέματα του σαρίν παραδόθηκαν στα τέλη του 2013.

Έκτοτε υπήρξαν αρκετοί ισχυρισμοί περί χρήσης του σαρίν αλλά και χλωρίου κατά μαχητών της αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει την χημική επίθεση

Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να «καταδικάσει έντονα» την επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία που σκότωσε τουλάχιστον 86 αμάχους.

«Η ΕΕ καλεί το ΣΑ να ενωθεί, να καταδικάσει έντονα την επίθεση στην Χαν Σεϊχούν και να διασφαλίσει μια γρήγορη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για την επίθεση», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΕΕ, καλώντας επίσης για μια «ειλικρινή πολιτική μετάβαση στην Συρία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP, Daily Mail, Sputnik


σχετικα αρθρα