current views are: 17

7 Απριλίου 2017
Δημοσίευση07:51

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία με 59 πυραύλους «Τόμαχοκ» – Οι διεθνείς αντιδράσεις και το πλήγμα στη συμμαχία με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν με περισσότερους από 50 πυραύλους Τόμαχοκ κατά στρατιωτικών στόχων του Άσαντ, τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Συρία.
 

Δημοσίευση 07:51’

Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν με περισσότερους από 50 πυραύλους Τόμαχοκ κατά στρατιωτικών στόχων του Άσαντ, τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Συρία.
 

Οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους Τόμαχοκ κατά αεροπορικής συριακής βάσης, από την οποία απογειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος που βομβάρδισε την πόλη Χαν Σεϊχούν, προκαλώντας τον θάνατο 86 ανθρώπων από συμπτώματα που παραπέμπουν σε επίθεση με χημικά όπλα.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής του βάσης Αλ Σαϊράτ προκάλεσαν τον θάνατο 9 ανθρώπων, ανάμεσά τους 4 παιδιά, αλλά και εκτεταμένες ζημιές, όμως πρόσθεσε ότι θα απαντήσει συνεχίζοντας την εκστρατεία του για την «εξάλειψη της τρομοκρατίας» και την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλη τη Συρία.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του SANA, οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε χωριά κοντά στην αεροπορική βάση. Το πρακτορείο μετέδωσε πως άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν και κατοικίες στην περιοχή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν 59 πύραυλοι “τόμαχοκ”, η οποία κατέστρεψε «σχεδόν ολοσχερώς» την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ. «Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ».

Η επίθεση ήταν η απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση με τοξικό αέριο στη Συρία που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Σύρο Πρόεδρο, Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι διέταξε μία στοχευμένη στρατιωτική επίθεση σε περιοχή της Συρίας από όπου απογειώθηκαν τα αεροσκάφη που εξαπέλυσαν την επίθεση με χημικά, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία είχε κάνει χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.

Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, η οποία επλήγη, είναι η μεγαλύτερη στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας. Πρόκειται για μία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει στεγάσει καθόλη τη διάρκεια του πολέμου συμμάχους συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών στρατευμάτων, της Χεζμπολάχ και της ιρακινής πολιτοφυλακής.

Συρία: Περιορισμένα και αναμενόμενα τα χτυπήματα

Ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης δήλωσε ότι τα αμερικανικά πλήγματα ήταν «περιορισμένα» και «αναμενόμενα» ενώ πρόσθεσε ότι δεν αναμένει κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του. Από την πλευρά του ένας αξιωματούχος των Σύρων ανταρτών ζήτησε να ξεκινήσουν κοινές, διεθνείς αεροπορικές επιδρομές εναντίον όλων των αεροπορικών βάσεων της συριακής πολεμικής αεροπορίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Hadath.

Ο στρατός της Συρίας τόνισε ότι θα απαντήσει στα πλήγματα αυτά συνεχίζοντας την εκστρατεία του για να «εξαλείψει την τρομοκρατία» και να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του συριακού στρατού χαρακτήρισε τη σημερινή αμερικανική επίθεση «κατάφωρη επίθεση», επισημαίνοντας ότι κατέστησε τις ΗΠΑ «εταίρο» του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση αυτή «υπονομεύει την επιχείρηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που διεξάγει ο Συριακός Αραβικός Στρατός».

«Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την επίθεση αυτή με την πρόφαση ότι ο Συριακός Αραβικός Στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν, χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου ο συριακός στρατός υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά πλήγματα «στέλνουν τα λάθος μηνύματα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν χημικά όπλα στο μέλλον, όποτε αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης».

Πούτιν: Παραβίασαν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έβλαψαν σοβαρά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης παραβίασαν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έβλαψαν σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, χαρακτηρίζει την αμερικανική επιχείρηση «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους», βασισμένη σε «κατασκευασμένο πρόσχημα» και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Μόσχα ήλπιζε σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του σχήματος της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και, σε αυτήν την βάση, στην βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Όμως, η αμερικανική ανάληψη στρατιωτικής δράσης εξόργισε το Κρεμλίνο, υποθηκεύοντας τις προοπτικές για συνεργασία με την Ουάσινγκτον του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία ως επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και βασισμένη σε κατασκευασμένο πρόσχημα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η κίνηση της Ουάσινγκτον θα πλήξει σοβαρά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς κατέχει χημικά όπλα και ότι η αμερικανική επιχείρηση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα σοβαρό εμπόδιο στη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, μία ιδέα που επανειλημμένως έχει προωθήσει ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Οζέροφ, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας και Ασφαλείας της Ανω Βουλής της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να ζητήσει τώρα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το θέμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria.

«Οι ενέργειες που ανέλαβαν σήμερα οι ΗΠΑ καταστρέφουν περαιτέρω τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Οι ενέργειες που ανέλαβαν σήμερα οι ΗΠΑ καταστρέφουν περαιτέρω τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις» ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:«Χωρίς να ασχοληθούν με το να διαλευκάνουν τα πράγματα, οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς μια επίδειξη ισχύος (…) εναντίον μιας χώρας που μάχεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Ωστόσο ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της κάτω βουλής της Ρωσίας εκτίμησε ότι τα πλήγματα αυτά δεν είναι πιθανό να έχουν επίπτωση στην επικείμενη επίσκεψη στη Μόσχα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει την επίσκεψη Τίλερσον, πρέπει να αποκαταστήσουμε τον διάλογο. Θα πρέπει να καλωσορίσουμε τον Τίλερσον, να ανταλλάξουμε απόψεις και να προσπαθήσουμε να λογικέψουμε την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24.

«Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να κρυβόμαστε πίσω από τείχη», πρόσθεσε.

Ο Τίλερσον είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα.

Ο Πούτιν συγκάλεσε το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συνεδριάσει με το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας αργότερα σήμερα για να συζητήσουν τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μετά τα πλήγματα η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία θα διατηρήσει ανοικτούς τους τεχνικούς και στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, αλλά δεν θα ανταλλάσσει οποιεσδήποτε πληροφορίες μέσω αυτών.

«Μετά τα πυραυλικά πλήγματα, οι κίνδυνοι (συγκρούσεων ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών) είναι σημαντικά υψηλότεροι», είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Η πραγματοποίηση των πληγμάτων εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Συρία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ρωσία: Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα θα ενισχυθεί μετά τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ

Η αντιαεροπορική άμυνα του συριακού στρατού θα «ενισχυθεί» μετά τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της συριακής βάσης Σαϊράτ, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού.

«Προκειμένου να προστατευθούν οι πιο ευαίσθητες συριακές υποδομές, μια σειρά από μέτρα θα ληφθούν το ταχύτερο δυνατό ώστε να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού Ίγκορ Κονασένκοφ.

Μόνο 23 πύραυλοι έπληξαν τη βάση Σαϊράτ, δήλωσε εξάλλου, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν 59 πύραυλοι.

Η εκτόξευση των πυραύλων είχε προετοιμαστεί «πολύ πριν από τα σημερινά γεγονότα», είπε ακόμη ο Κονσένκοφ.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άλλαξε, αλλά ο τρόπος που κάνει πόλεμο παραμένει αναλλοίωτος από την εποχή των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και στη Λιβύη», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού.

Ο Κονασένκοφ επιβεβαίωσε επίσης την αναστολή της συμφωνίας που είχε συναφθεί με την Ουάσινγκτον για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων πάνω από τη Συρία, την οποία είχε ανακοινώσει νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέσσερα μέλη του συριακού στρατού σκοτώθηκαν από τα πλήγματα, δύο αγνοούνται και έξι τραυματίστηκαν, ανέφερε. Καταστράφηκαν επίσης έξι συριακά μαχητικά.

Μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων της συριακής κυβέρνησης αμέσως μετά τα πλήγματα, ανέφερε το υπουργείο.

Λαβρόφ: Θα ζητήσουμε εξηγήσεις- Θυμίζει την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Συρίας δεν θα βλάψουν ανεπανόρθωτα τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

«Αυτή ήταν μια πράξη επίθεσης, με ένα απολύτως κατασκευασμένο πρόσχημα», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. «Μου θυμίζει την κατάσταση το 2003, όταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, μαζί με μερικούς από τους συμμάχους τους, επιτέθηκαν στο Ιράκ».

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να εξηγήσει γιατί πραγματοποίησε τα πλήγματα.

«Ελπίζω πως η πρόκληση αυτή δεν θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη (στις αμερικανορωσικές σχέσεις)», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κανένας ρώσος στρατιωτικός δεν σκοτώθηκε κατά τα αμερικανικά πλήγματα.

Η Μόσχα ανέστειλε τη συμφωνία με Ουάσιγκτον για την ασφάλεια στον συριακό εναέριο χώρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή της συμφωνίας που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων πάνω από το Συρία και απαίτησε μια έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού.

«Η ρωσική πλευρά αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και την ασφάλεια των πτήσεων στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία» που πραγματοποιούν η ρωσική και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ανέφερε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υπογράψει αυτό το πρωτόκολλο συμφωνίας, που περιείχε κανόνες και περιορισμούς με σκοπό την αποτροπή επεισοδίων ανάμεσα σε αεροσκάφη των δύο χωρών πάνω από τη Συρία τον Οκτώβριο του 2015, μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής επέμβασης προς υποστήριξη του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η ρωσική και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιούν αεροπορικά πλήγματα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Το έγγραφο επέμενε στον επαγγελματισμό τον οποίο θα έπρεπε να επιδεικνύουν οι πιλότοι, συνιστώντας τη χρήση κάποιων κοινών ραδιοφωνικών συχνοτήτων και πρότεινε τη δημιουργία μιας δευτερεύουσας γραμμής επικοινωνίας στο έδαφος.

Η βάση Σαϊράτ, στην επαρχία Χομς (κέντρο), επλήγη γύρω στις 03:40 ώρα Ελλάδας από 59 πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύθηκαν από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα USS Porter και USS Ross που βρίσκονταν στη Μεσόγειο.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν μετά την επίθεση που φέρεται να εξαπολύθηκε με χημικά όπλα στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία Ιντλέμπ, την ευθύνη για την οποία η Ουάσινγκτον επέρριψε στο συριακό καθεστώς, κάτι που διαψεύδει η Δαμασκός.

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την κατάσταση», υπογράμμισε η Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλλοντας μια «απερίσκεπτη προσέγγιση» της Ουάσινγκτον στη συριακή σύγκρουση.

«Είναι προφανές πως τα πλήγματα των πυραύλων είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων (…) και η απόφαση για τα πλήγματα αυτά ελήφθη στην Ουάσινγκτον πολύ πριν από τα γεγονότα στην Ιντλίμπ, που χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για την επίδειξη δύναμης», είπε.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Γερμανία-Γαλλία: Μέρκελ Ολάντ ρίχνουν την ευθύνη στον Ασαντ
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τα αμερικανικά πλήγματα που είχαν στόχο την αεροπορική βάση Σαϊράτ του συριακού στρατού, ως αντίποινα στη χημική επίθεση της Τρίτης για την οποία κατηγορείται το συριακό καθεστώς, τόνισαν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Ο πρόεδρος (Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις αυτές. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Μέρκελ και Ολάντ σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον τους είχε ενημερώσει προτού εξαπολύσει τα πλήγματα, ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη συριακή κρίση.

«Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατανοητή δεδομένων των διαστάσεων των εγκλημάτων πολέμου, δεδομένου του πόνου αθώων ανθρώπων, και δεδομένων των εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε η Μέρκελ. Χαρακτήρισε τα πλήγματα «περιορισμένα και στοχευμένα».

«Συνέχεια σε διεθνές επίπεδο πρέπει να δοθεί» στην αμερικανική στρατιωτική απάντηση στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Θεωρώ ότι αυτή η επιχείρηση αποτελεί απάντηση. Τώρα, πρέπει να δοθεί συνέχεια σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών εάν είναι δυνατόν, κατά τρόπον ώστε να ολοκληρώσουμε τις κυρώσεις κατά του Μπασάρ αλ Ασαντ και να εμποδίσουμε να υπάρξει εκ νέου χρήση χημικών όπλων και η εξόντωση εκ μέρους του καθεστώτος του ίδιου του λαού του», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η Γαλλία και οι εταίροι της, κυρίως ευρωπαίοι, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας απόψε στις 19.00.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε. Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.

Έκπληκτη δήλωσε η Μαρίν Λεπέν για την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ: «Είμαι λίγο έκπληκτη γιατί ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν θα κάνει τον παγκόσμιο χωροφύλακα κι αυτό ακριβώς έκανε», δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο France 2, η επικεφαλής του ακροδεξιού “Εθνικού Μετώπου”.

ΟΗΕ: Παρακολουθούμε την κατάσταση
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη χώρα μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές, δήλωσε ένα μέλος του γραφείου του στο πρακτορείο Sputnik. «Ο ΟΗΕ θα κάνει περαιτέρω σχόλια όταν λάβει περισσότερες πληροφορίες», εξήγησε η ίδια πηγή.

Τουσκ: Θα συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στη Συρία

Τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία δείχνουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα απέναντι στις βαρβαρικές χημικές επιθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στην Συρία, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Γιούνκερ: «Πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε πυραυλική επίθεση εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως έχει χρησιμοποιηθεί για τέτοιες επιθέσεις.

«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ΕΕ πως αυτά τα πλήγματα ήταν περιορισμένα και η επιδίωξη ήταν να αποτραπούν περαιτέρω ωμότητες με χημικά όπλα», ανέφερε ο Γιούνκερ στη δήλωσή του.

«Πρέπει να δοθεί απάντηση στην επανειλημμένη χρήση τέτοιων όπλων», τόνισε προσθέτοντας πως «κατανοεί» τις προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις. «Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων».

ΝΑΤΟ: Το συριακό καθεστώς φέρει την “πλήρη ευθύνη” για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «φέρει την πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.

«Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ότι τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν.

Τουρκία: Απομάκρυνση του Άσαντ και μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, λέγοντας ότι πρέπει να σχηματισθεί μεταβατική κυβέρνηση και εκφράζοντας την υποστήριξη της Αγκυρας προς την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

«Είναι αναγκαία η απομάκρυνση του καθεστώτος αυτού το συντομότερο δυνατόν από την ηγεσία της Συρίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στην πόλη Αλάνια της νότιας Τουρκίας.

«Εάν δεν θέλει να αποχωρήσει, εάν δεν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, και αν συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την απομάκρυνσή του», συνέχισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ζώνες ασφαλείας για τους αμάχους στη Συρία είναι τώρα σημαντικότερες από ποτέ, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την αμερικανική επιχείρηση και ότι ο ίδιος συνομίλησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, αν και δεν είπε πότε, ενώ έκανε επίσης λόγο και για επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση, χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης «θετική απάντηση σε εγκλήματα πολέμου». «Η καταστροφή της αεροπορικής βάσης Σααϊράτ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλισθεί ότι χημικές και συμβατικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού δεν μένουν ατιμώρητες», δηλώνει ο εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν σε γραπτή ανακοίνωση.

Ιράν: Επικίνδυνα τα αμερικανικά πλήγματα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες πως χρησιμοποιούν «ψευδείς κατηγορίες» για να επιτεθούν στη Συρία και ότι βρίσκονται «στο πλευρό» των τζιχαντιστικών οργανώσεων Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν (τον ιρακινό πρώην πρόεδρο) Σαντάμ Χουσέιν να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του Ιράν στη δεκαετία του 1980. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν ψευδείς κατηγορίες όσον αφορά τα χημικά όπλα, στην αρχή (για να επιτεθούν στο Ιράκ) το 2003 και τώρα στη Συρία», έγραψε στo Twitter ο Ζαρίφ, η χώρα του οποίου είναι στενός σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Λιγότερο από δύο δεκαετίες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι αμερικανοί στρατιωτικοί μάχονται στην ίδια πλευρά με την Αλ Κάιντα και το ΙΚ στην Υεμένη και στη Συρία», αναφέρει σε ένα δεύτερο τουίτ.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε καταδικάσει «σθεναρά» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης στην κεντρική Συρία, την πρώτη αμερικανική στρατιωτική ενέργεια κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις. Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες (…) Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία (…) και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ισραήλ: Υποστηρίζουμε πλήρως τις ΗΠΑ
Το Ισραήλ υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία, τα οποία χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.

Βρετανία: Πλήρης υποστήριξη στις ΗΠΑ
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον συριακής στρατιωτικής βάσης είχαν στόχο να αποτρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διεξάγει νέες χημικές επιθέσεις, αλλά όχι για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση. Όταν ρωτήθηκε αν τα πλήγματα αποτελούν την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, ο Φάλον απάντησε: «Δεν βλέπουμε τα χθεσινά πλήγματα ως τέτοια». «Δεν μας ζητήθηκε να εμπλακούμε σε αυτά (τα πλήγματα), δεν ήταν θέμα του συνασπισμού που βρίσκεται στη Συρία και το Ιράκ και πολεμά κατά του Ντάες», σημείωσε ο Φάλον χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. «Ήταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά θέλω να τονίσω ότι τη στηρίζουμε πλήρως», υπογράμμισε.

Πολωνία: Στηρίζουμε τις ΗΠΑ
«Είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση», δήλωσε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πολωνίας. «Παρακολουθήσαμε τις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος τα τελευταία χρόνια- κανείς δεν αντέδρασε σε αυτές», πρόσθεσε.

Γερμανία: Η αμερικανική επιχείρηση είναι «κατανοητή»

Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απεύθυνοντας έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση».

«Ηταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνησε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ Ασαντ), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Αυστραλία: Δεν θα ανεχθούμε τη χρήση χημικών όπλων

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ τόνισε ότι «υποστηρίζει σθεναρά» τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, αποκαλώντας την μία διαβαθμισμένη, υπολογισμένη και στοχευμένη απάντηση στο «συγκλονιστικό έγκλημα πολέμου» του συριακού καθεστώτος. Είπε ότι η Αυστραλία ήταν σε στενές συζητήσεις με τους συμμάχους της για τα επόμενα βήματα, αλλά τόνισε ότι η αεροπορική επιδρομή έχει στείλει ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο κόσμος δεν θα ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων.

Ο Τέρνμπουλ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η διεθνής κοινότητα δεν ήταν σε πόλεμο με το καθεστώς Άσαντ και ότι οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκουν την ανατροπή του. Ωστόσο σημείωσε ότι τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας ήγειραν «πολύ σοβαρά ερωτήματα» ως προς το αν ο Άσαντ θα μπορούσε να παραμείνει ηγέτης της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Τέρνμπουλ, οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν στρατιωτική υποστήριξη, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αυστραλία να προσφέρει στο μέλλον. Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την κατάσταση στη Συρία και ότι η Αυστραλία συνεργάζεται με τους συμμάχους για αυτό.

H αντιπολίτευση της Συρίας δέχτηκε με ικανοποίηση τα αμερικανικά πλήγματα

Η Ανώτερη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) της συριακής αντιπολίτευσης δεν αναμένει περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας και εκτιμά ότι τα σημερινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού θα αναγκάσουν τη Δαμασκό να γίνει «πιο σοβαρή» στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα.

Ο Γιαχία Αρίντι, σύμβουλος και εκπρόσωπος της Επιτροπής, επεσήμανε στο πρακτορείο Sputnik: «Πιστεύω ότι θα σταματήσει εδώ η στρατιωτική δράση».

«Εκτιμώ ότι θα δώσει ώθηση (στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα) με περισσότερη σοβαρότητα, διότι το καθεστώς θα το σκέφτεται δύο φορές. Διότι αυτή (τα αμερικανικά πλήγματα) είναι η απάντηση στις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της HNC ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι τα πλήγματα «αν συνεχιστούν, θα σημάνουν μια σωστή αρχή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η HNC, που έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, είναι το βασικό σώμα των Σύρων αντιπολιτευόμενων στο οποίο συμμετέχουν πολιτικές και ένοπλες ομάδες και έχει συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Εξάλλου ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Ραμαντάν σημείωσε ότι ελπίζει «να συνεχιστούν τα πλήγματα ώστε να αποτρέψουν το καθεστώς από το να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη του για να εξαπολύσει νέες αεροπορικές επιδρομές ή να χρησιμοποιήσει ξανά όπλα απαγορευμένα από τη διεθνή κοινότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αεροπορική βάση που ήταν στόχος των αμερικανικών πληγμάτων χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθούν Σύροι».

Η αμερικανική επιδρομή «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς και τους υποστηρικτές του», εκτίμησε ο Ραμαντάν.

Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής του Ελεύθερου Στρατού της Ιντλίμπ, μιας ένοπλης οργάνωσης που συμμετέχει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δήλωσε στο Reuters ότι τα αμερικανικά πλήγματα έγινα «σε μια πολύ σημαντική φάση» και έδειξαν στους Σύρους ότι «εξακολουθεί να υπάρχει ανθρωπιά στον κόσμο».

Το διάγγελμα Τραμπ για την επίθεση 

«Σήμερα διέταξα μια στοχευμένη επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Συρία από την οποία έγινε η επίθεση. Είναι προς το ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ να εμποδίσουν και να αποτρέψουν τη διασπορά της χρήσης τέτοιων χημικών όπλων» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της και αγνόησε τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι προηγούμενες προσπάθειες για αλλαγή στη συμπεριφορά του Άσαντ απέτυχαν και απέτυχαν δραματικά. Ως αποτέλεσμα η προσφυγική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει και η περιοχή εξακολουθεί να αποσταθεροποιείται απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της» είπε ο Τραμπ.

«Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική παλεύει για την δικαιοσύνη, η ειρήνη και η αρμονία στο τέλος θα επικρατήσουν. Καληνύχτα σας και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και όλο τον κόσμο» έκλεισε το διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τραμπ: «Καλώ όλα τα πολιτισμένα κράτη να βρεθούν στο πλευρό μας»

Ανακοινώνοντας την επίθεση ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με διάγγελμά του από τη Φλόριντα όπου βρίσκεται για την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ κάλεσε όλα τα πολιτισμένα κράτη «να σταθούν στο πλευρό μας προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σφαγή και την αιματοχυσία στη Συρία αλλά και για να μπει ένα τέλος στην τρομοκρατία παντός είδους».

Όπως είπε ο Τραμπ «την Τρίτη ο δικτάτορας Μπασάρ αλ Ασάντ πραγματοποίησε μια τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων ανθρώπων. Ο Άσαντ έπνιξε αθώους άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Ήταν ένας αργός και βίαιος θάνατος για τόσους πολλούς ανθρώπους. Ακόμα και μωρά σφαγιάστηκαν σε αυτή την βαρβαρική επίθεση».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP, Sputnik


σχετικα αρθρα