current views are: 6

7 Απριλίου 2017
Δημοσίευση16:27

Στα ύψη η ένταση για τη Συρία μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς – Λεκτικές αψιμαχίες Ρωσίας – ΗΠΑ

Επικίνδυνη κλιμάκωση παρατηρείται στη Συρία καθώς ρωσική φρεγάτα πέρασε από το Βόσπορο και κατευθύνεται προς το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, λίγες ώρες μετά την επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Δημοσίευση 16:27’

Επικίνδυνη κλιμάκωση παρατηρείται στη Συρία καθώς ρωσική φρεγάτα πέρασε από το Βόσπορο και κατευθύνεται προς το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, λίγες ώρες μετά την επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Επικίνδυνη κλιμάκωση παρατηρείται στη Συρία καθώς ρωσική φρεγάτα πέρασε από το Βόσπορο και κατευθύνεται προς το λιμάνι Ταρτούς, λίγες ώρες μετά την επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους κατά του καθεστώτος Άσαντ. Την ίδια ώρα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κλείνει τους στρατιωτικούς δίαυλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον για τη Συρία, ενώ τεταμένη ήταν και η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόκειται για τη φρεγάτα  «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς». Η ρωσική φρεγάτα απέπλευσε από το Νοβοροσίσκ, όπου ολοκλήρωσε την διαδικασία ανεφοδιασμού της μετά τη συμμετοχή της σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με τουρκικά πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, βίντεο που μετέδωσε η τηλεόραση της Συρίας δείχνει τη στιγμή της επίθεσης στην αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, κοντά στην πόλη Χομς.  Το video δείχνει τον καταιγισμό που επικράτησε όταν στις 04:40 τα ξημερώματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την εντολή για την επίθεση σε συριακό έδαφος. Ο Τραμπ αποφάσισε μέσα σε λίγες ώρες να επιτεθούν οι ΗΠΑ στη Συρία. Ήταν μια απόφαση “απάντηση” στην επίθεση με χημικά, την περασμένη Τρίτη, κατά αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ. Τουλάχιστον 80 (κατά άλλους 100) άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Απευθύνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα προσέθετε επιπλέον πόνο στο συριακό λαό» υπογράμμισε.

Για τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να μπει τέλος στη σύρραξη από εκείνον μιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο».

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι προχώρησε σε κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την επίθεση στη Συρία. «Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πράξη επίθεσης», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αμερικανική πυραυλική επίθεση.

Πάντως, η Μόσχα ανέφερε πως παραμένει εντός ατζέντας η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα. 

Κλείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας Ρωσίας – ΗΠΑ 

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πριν από λίγο ότι το Πεντάγωνο ειδοποιήθηκε πως η λειτουργία του διαύλου επικοινωνίας των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας με αυτές των ΗΠΑ, ο οποίος έχει στόχο να αποφεύγονται αθέλητες συγκρούσεις των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα κλείσει στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

Λευκός Οίκος: Να συμμορφωθεί ο Άσαντ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ επεσήμανε πως τα πλήγματα κατά της Συρίας έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο. «Πρώτα και κύρια, ο πρόεδρος πιστεύει ότι η συριακή κυβέρνηση, το καθεστώς Άσαντ, θα πρέπει τουλάχιστον να συμφωνήσει ότι θα συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έχει κάνει να μην χρησιμοποιεί χημικά όπλα», πρόσθεσε ο κ. Σπάισερ. Πάντως, απέφυγε να διευκρινίσει αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα εγκρίνει και νέες επιθέσεις ή άλλες ενέργειες εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.


σχετικα αρθρα