current views are: 4

10 Απριλίου 2017
Δημοσίευση12:36

Αυξάνεται η πόλωση ενόψει του δημοψηφίσματος

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το δημοψήφισμα στην Τουρκία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή διαφορά υπέρ του «ναι» με τα ποσοστά να ποικίλουν.

Δημοσίευση 12:36’

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το δημοψήφισμα στην Τουρκία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή διαφορά υπέρ του «ναι» με τα ποσοστά να ποικίλουν.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το δημοψήφισμα στην Τουρκία με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις να δείχνουν οριακή διαφορά υπέρ του «ναι» και τα ποσοστά να ποικίλουν: 51% -49%, 51.5 % -48.5 % και 54 %-46 %.

Την ίδια ώρα, η ατμόσφαιρα στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα πολωμένη, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν διατηρεί πολύ υψηλούς τόνους όχι μόνο ως προς το εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, βάλλοντας κυρίως κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέλοντας να πείσει τους αναποφάσιστους ή εκείνους που δεν θέλουν να ψηφίσουν να προσέλθουν την επόμενη Κυριακή στις κάλπες.

Μεγάλη συμμετοχή αλλά και διαδικαστικά προβλήματα

Η συμμετοχή φαίνεται πάντως ότι θα είναι μεγάλη, θα ανέλθει τουλάχιστον στο 85%, ωστόσο υποστηρικτές του «όχι» συναντούν πολλά εμπόδια στην εκστρατεία τους. Απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, προπηλακισμοί από τους οπαδούς του «ναι» ή ποινικές διώξεις για προσβολή του προέδρου είναι μερικά από αυτά. Στο μεταξύ το τραγούδι του φιλοκουρδικού κόμματος απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση ως αντισυνταγματικό επειδή ήταν εναντίον του ενός κράτους και ενός ηγέτη.

Μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν μίλησε χθες σε τεράστιο πλήθος στη Σμύρνη, όπου επιτέθηκε στην Ευρώπη, λέγοντας ότι θα πληρώσει για ό,τι έχει κάνει. Προειδοποίησε μάλιστα ότι μετά το δημοψήφισμα θα επανεξεταστεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία βρίσκεται αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων και παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ήδη όμως στην προκαταρτική τους έκθεση αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα για την ομαλή διαδικασία της προσεχούς Κυριακής.


σχετικα αρθρα