Ο γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, δήλωσε ότι η Τρίπολη διεξάγει συνομιλίες με τη γαλλική κυβέρνηση και όχι με τους εξεγερμένους, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα σε εφημερίδα της Αλγερίας. Η Γαλλία διαψεύδει τις απευθείας διαπραγματεύσεις. «Στην πραγματικότητα, διαπραγματευόμαστε με τη Γαλλία και όχι με τους εξεγερμένους», δήλωσε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ στην εφημερίδα el-Khabar.

Ο ίδιος είπε πως στελέχη της κυβέρνησης του Καντάφι συναντήθηκαν με εκπροσώπους του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων στο Κάιρο, μετά από επαφές που έκαναν οι εξεγερμένοι. Όμως η Γαλλία αντιτάχθηκε στη συνάντηση αυτή και υποστήριξε πως όλες οι επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα πρέπει να γίνονται διαμέσου καναλιών της γαλλικής κυβέρνησης, πρόσθεσε.

«Ο απεσταλμένος μας στο γάλλο πρόεδρο είπε ότι αυτός (σ.σ. ο Νικολά Σαρκοζί) ήταν πολύ σαφής και είπε: "Εμείς δημιουργήσαμε το συμβούλιο, και δίχως την υποστήριξή μας, τα χρήματά μας και τα όπλα μας, το συμβούλιο δε θα υπήρχε ποτέ"», είπε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είχε συνομιλίες με μέλη του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου στην Ιταλία, στην Αίγυπτο και στη Νορβηγία, χωρίς να διευκρινίσει πότε έγιναν οι συναντήσεις.

Ανώτερα στελέχη των εξεγερμένων όμως διέψευσαν ότι έλαβαν χώρα διαπραγματεύσεις.

Αντιπρόσωποι διαφόρων φυλών της Λιβύης έφθασαν στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες με τους εξεγερμένους στο πλαίσιο των προσπαθειών διαμεσολάβησης ώστε να τερματιστεί η σύρραξη.

Τι υποστηρίζει η Γαλλία

Η Γαλλία στέλνει «μηνύματα» στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά «δεν διεξάγει απευθείας διαπραγματεύσεις», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

«Η Γαλλία επιθυμεί μια πολιτική λύση, αυτό που πάντοτε λέγαμε», είπε ο Βαλερό. «Δεν διεξάγονται απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γαλλίας και του καθεστώτος Καντάφι αλλά στέλνουμε μηνύματα μέσω του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και των συμμάχων μας», τόνισε.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ δήλωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός που τελεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς μόλις οι Λίβυοι μιλήσουν «μεταξύ τους». «Σταματάμε τους βομβαρδισμούς μόλις οι Λίβυοι μιλήσουν μεταξύ τους και οι στρατιωτικοί από κάθε πλευρά επιστρέψουν στους στρατώνες τους και μπορέσουν να συζητήσουν μεταξύ τους, γιατί εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχει λύση διαμέσου της βίας», είπε χθες βράδυ σε εκπομπή που μεταδόθηκε από τα δίκτυα BFMTV και RMC.

Και αν ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δεν φύγει; «Θα είναι σε ένα άλλο δωμάτιο του ανακτόρου του με άλλον τίτλο», απάντησε ο Λονγκέ.

«Σταματήσαμε το χέρι (του Καντάφι εναντίον του λαού του). Τούς ζητούμε να μιλήσουν μεταξύ τους, να καθίσουν γύρω από το τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο γάλλος υπουργός επέμεινε το βράδυ της Κυριακής στο γεγονός ότι ο στόχος ήταν ο Καντάφι να «εγκαταλείψει την εξουσία» όχι εξ ανάγκης τη χώρα.

«Ο Καντάφι δεν αποτελεί στόχο. Αν είναι σε ένα άρμα μάχης, σε ένα κέντρο διοίκησης, τότε είναι στόχος αλλά όχι αν είναι σπίτι του», πρόσθεσε ο Λονγκέ. «Η εντολή δεν είναι να σκοτωθεί ο Καντάφι».

Για τον υπουργό Άμυνας, δεν υπάρχει στάτους κβο σήμερα καθώς ο λαός αυτός που εκφράζει τη γνώμη του κατά του Καντάφι προστατεύεται και δεν απειλείται πλέον με θάνατο.

Πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Αντίς Αμπέμπα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η Γαλλία επιθυμείπολιτικές λύσεις" στη σύγκρουση στη Λιβύη και επανέλαβε ότι η απομάκρυνση από την εξουσία του συνταγματάρχη Καντάφι παραμένει το βασικό στοιχείο.

«Συμφωνήσαμε ότι οφείλουμε τώρα να βρούμε μια πολιτική έκβαση στην κατάσταση στη Λιβύη και η απόφαση αυτή εμπεριέχει μια πραγματική κατάπαυση του πυρός και επίσης έναν εθνικό διάλογο μεταξύ όλων των πλευρών», είχε τονίσει ο Ζιπέ, μετά τις επαφές του με αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης.

«Το βασικό στοιχείο είναι η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία, την αποποίηση των στρατιωτικών και πολιτικών ευθυνών του και συμφωνήσαμε να εργαστούμε όλοι μαζί για την επίτευξη του στόχου αυτού», είχε προσθέσει.

Η δέσμευση της Γαλλίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο κοινοβούλιο και κατόπιν θα ακολουθήσει ψηφοφορία.