Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα εξέφρασε σήμερα την ανησυχία των ΗΠΑ ότι το Ιράν προμηθεύει όπλα σε ιρακινούς αντάρτες και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν μονομερώς δράση, όταν χρειαστεί, για να αντιμετωπίσουν την απειλή. Δεκατέσσερις Αμερικανοί, μέλη του στρατιωτικού προσωπικού, σκοτώθηκαν τον Ιούνιο στο Ιράν και ο απολογισμός αυτός είναι ο υψηλότερος εδώ και τρεις μήνες.

Την ευθύνη για τους περισσότερους από τους θανάτους αυτούς απέδωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι σε οργανώσεις ενόπλων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

"Ανησυχούμε πολύ σχετικά με το Ιράν και τα όπλα που παρέχει σε εξτρεμιστές εδώ στο Ιράκ. Και βλέπουμε το αποτέλεσμα που έχει αυτό", δήλωσε ο Πανέτα. "Τον Ιούνιο χάσαμε πάρα πολλούς Αμερικανούς ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων. Και δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να επιτρέπουμε να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό...".

Ο Πανέτα, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του στο Ιράκ ως υπουργός Άμυνας, δήλωσε πως η πρώτη προσπάθεια της Ουάσινγκτον θα είναι να πιέσει την ιρακινή κυβέρνηση και το στρατό να καταδιώξουν τις σιιτικές οργανώσεις που ευθύνονται για τις επιθέσεις.

"Δεύτερον, θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε μονομερώς, θα δράσουμε κι εμείς εναντίον αυτών των απειλών, και το κάνουμε ήδη", τόνισε.

"Και τρίτον θα ασκήσουμε πίεση στο Ιράν να μην υιοθετεί αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Επειδή, πολύ ειλικρινώς, πρέπει να ξέρουν ότι η πρώτη ευθύνη μας είναι να προστατεύουμε αυτούς που υπερασπίζονται τη χώρα μας. Και αυτό είναι κάτι που θα το κάνουμε", δήλωσε ο Πανέτα.

Στο μεταξύ, από τις ρουκέτες που έπεσαν σήμερα το πρωί στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου ο Πανέτα θα έχει συνομιλίες με τους ιρακινούς αξιωματούχους, τραυματίσθηκαν μία γυναίκα και τρία παιδιά.

"Οι τρεις ρουκέτες", οι οποίες εκτοξεύθηκαν από τη σιιτική συνοικία Ζαφαρανίγια, "έπεσαν στην 'πράσινη ζώνη' στις 07:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και τραυμάτισαν μια γυναίκα και τρία παιδιά", δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.