current views are: 10

11 Απριλίου 2017
Δημοσίευση05:49

«Έτοιμη για πόλεμο» η Βόρεια Κορέα μετά την αποστολή αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή

Η Βόρεια Κορέα δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει μία αμερικανική εισβολή.

Δημοσίευση 05:49’

Η Βόρεια Κορέα δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει μία αμερικανική εισβολή.

Με «καταστροφικές συνέπειες» απειλεί η Πιονγιάνγκ την Ουάσιγκτον αν προχωρήσει σε νέες «προκλήσεις» μετά την αποστολή αεροπλανοφόρου ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για την εισβολή στο έδαφος της βρίσκονται “σε σοβαρό σημείο προετοιμασίας” με την αποστολή από το αμερικανικό Πεντάγωνο, μονάδας του αμερικανικού ναυτικού υπό την ηγεσία αεροπλανοφόρου, στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Σύμφωνα με το ίδιο εκπρόσωπο “η ξαφνική ανάπτυξη” του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Carl Vinson και της ναυτικής μοίρας που το συνοδεύει στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου αποδεικνύει ότι οι “ριψοκίνδυνες κινήσεις της Ουάσιγκτον για την εισβολή στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται σε σοβαρό στάδιο υλοποίησης,” μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

“Εάν οι ΗΠΑ τολμήσουν να προχωρήσουν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, υπό το πρόσχημα μιας “προληπτικής επίθεσης” αλλά και “της αλλαγής ηγεσίας” τότε, η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη ν’ αντιδράσει κατά οποιασδήποτε πολεμικής ενέργειας,” δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο αμερικανικός βομβαρδισμός με πυραύλους Τόμαχοκ σε αεροπορική βάση στη Συρία εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν, από τη στιγμή μάλιστα που ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι απόφασισμένη να δράσει μονομερώς εφόσον η Κίνα δεν ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο γείτονά της να διακόψει τα πυρηνικά και πυραυλικά του προγράμματα.

Η Κίνα έθεσε σε εφαρμογή την απαγόρευση εισαγωγών κάρβουνου από τη Βόρεια Κορέα

Εν τω μεταξύ ένας στόλος πλοίων της Βόρειας Κορέας επιστρέφουν στη βάση τους, στο λιμάνι Νάμπο, με τά περισσότερα από αυτά να είναι πλήρη φορτίου, μετά τη διαταγή του Πεκίνου προς τις εμπορικές εταιρίες να επιστρέψουν τα φορτία άνθρακα που προέρχονται από τη διεθνώς απομονωμένη χώρα, σύμφωνα με τα έγγραφα ναυτιλιακού φόρτου.

Μετά τις επαναληπτικές πυραυλικές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις και την άσκηση διεθνούς κριτικής, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές κάρβουνου από τη Βόρεια Κορέα στις 26 Φεβρουαρίου, στερώντας από την Πιονγιάνγκ τα έσοδα από το πιο εξαγωγικό προϊόν της.

Η επίσημη διαταγή των τελωνείων της Κίνας για την απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα εκδόθηκε στις 7 Απριλίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


σχετικα αρθρα