current views are: 11

11 Απριλίου 2017
Δημοσίευση10:29

Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Μαδούρο

Ο πρόεδρος Μαδούρο αναζητεί διπλωματική στήριξη, την ώρα που η αντιπολίτευση βγαίνει ξανά στον δρόμο.

Δημοσίευση 10:29’

Ο πρόεδρος Μαδούρο αναζητεί διπλωματική στήριξη, την ώρα που η αντιπολίτευση βγαίνει ξανά στον δρόμο.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα βγήκε ξανά στον δρόμο χθες Δευτέρα, πραγματοποιώντας μια ακόμη διαδήλωση στο Καράκας, την πέμπτη τις τελευταίες δέκα ημέρες, κατά του Σοσιαλιστή προέδρου Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος βρισκόταν στην Κούβα για τη σύνοδο των χωρών που συμμετέχουν στη Βολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Αμερικής (ALBA).

Νέες συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν στη χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας και στην οποία συμμετείχαν πολλές χιλιάδες αντίπαλοι του Μαδούρο. Πολλοί από τους διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Δεκαοκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βενεζουέλας, ενώ 12 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο της συνοικίας Τσακάο.

«Ο λαός της Βενεζουέλας αποφάσισε να κατέβει στον δρόμο και δεν θα φύγει, αν δεν απελευθερωθεί», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η MUD, η Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα, ένας μεγάλος συνασπισμός των αντιπάλων του Μαδούρο. Διαμαρτύρονται για την απαγόρευση που επιβλήθηκε από τις αρχές στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες να καταλαμβάνει δημόσια αξιώματα.

Στον δύο φορές υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και νυν κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα, τον Ενρίκε Καπρίλες, πολλοί βλέπουν τον καλύτερο δυνατό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στην εκλογική αναμέτρηση του 2018 για τον προεδρικό θώκο.

Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα του απαγορεύτηκε να καταλαμβάνει δημόσια αξιώματα για ένα διάστημα 15 ετών. Στη διαταγή επικαλούνταν «διοικητικές παρατυπίες» μεταξύ αυτών παράβαση των νόμων περί συμβάσεων και διασπάθισης δωρεών, σύμφωνα με το αντίγραφο της απόφασης.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ ζήτησαν «να αναθεωρηθεί άμεσα η απόφαση αυτή», προκειμένου «οι κάτοικοι της Βενεζουέλας να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους σε ελεύθερες εκλογές».

Και άλλες χώρες, από την Ισπανία ως τη Αργεντινή, την Κολομβία, το Μεξικό, τη Βραζιλία και το Περού επίσης επέκριναν την απόφαση αυτή της δικαιοσύνης.

«Η Βενεζουέλα έχει ανάγκη μια νόμιμη κυβέρνηση», τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγρο.

Στο μεταξύ οι ηγέτες των χωρών της ALBA, στην οποία συμμετέχουν ο Ισημερινός, η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και οι Αντίλες, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Μαδούρο.

«Απορρίπτουμε τις επιθέσεις και την ενορχηστρωμένη χειραγώγηση κατά του συμμάχου μας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ALBA.

Από την Αβάνα, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν τον διάλογο με την αντιπολίτευση στη χώρα του, προκειμένου να «καταστρέψουν» τη Βενεζουέλα.

«Η αλήθεια είναι ότι δόθηκε εντολή από την Ουάσινγκτον για “μηδενικό διάλογο” στη Βενεζουέλα προκειμένου να καταστρέψουν τη χώρα μας και να (επιτρέψουν) την ξένη επέμβαση», κατήγγειλε ο Μαδούρο.

Το Σάββατο συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Καράκας μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών. Την Πέμπτη ένας άνδρας 19 ετών σκοτώθηκε όταν δέχθηκε μια σφαίρα στο στήθος, ενώ ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι τον πυροβόλησε έχει συλληφθεί.

Η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει ότι η επόμενη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου. Θα είναι «η μητέρα όλων των διαδηλώσεων», σύμφωνα με τον Φρέντι Γκεβάρα αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, στο οποίο πλειοψηφεί η αντιπολίτευση από το 2015.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP


σχετικα αρθρα