current views are: 7

11 Απριλίου 2017
Δημοσίευση11:33

G7: Δεν υπάρχει λύση στη Συρία με παραμονή του Άσαντ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν ότι καμία λύση δεν είναι εφικτή στη Συρία για όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δημοσίευση 11:33’

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν ότι καμία λύση δεν είναι εφικτή στη Συρία για όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν ότι καμία λύση δεν είναι εφικτή στη Συρία για όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα από τη Λούκα, όπου διεξήχθη η σύνοδος, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Το σύνολο των χωρών της G7 καθώς και οι αραβικές χώρες που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση (το Κατάρ, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία) και η Τουρκία υπογράμμισαν ότι «δεν υπάρχει μέλλον στη Συρία εφικτό με τον Μπασάρ αλ Άσαντ».

«Δεν πρόκειται για μια επιθετική θέση απέναντι στους Ρώσους», εξήγησε ο Ερό.

«Η G7 θα πει απολύτως ξεκάθαρα στη Ρωσία ότι αυτή η υποκρισία πρέπει να πάψει. Πρέπει πραγματικά και ειλικρινά να δεσμευθεί στην πολιτική διαδικασία για να καταφέρουμε να εξέλθουμε από αυτή την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού προσέφεραν «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Το θέμα των κυρώσεων δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στη σημερινή συνάντηση, κατέληξε ο Ερό.

«Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που μόλις ολοκληρώθηκε στην Λούκα της Τοσκάνης δεν προέκυψε η αναγκαία συναίνεση για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ό,τι αφορά την Συρία, ο Αλφάνο πρόσθεσε ότι μετά τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις «το σημείο εκκίνησης δεν μπορεί παρά να είναι η κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να είναι ειλικρινής, να έχει διάρκεια και να είναι αποτελεσματική, από μέρους όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Από την μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε στην στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και υπογράμμισε: «Ο Ρεξ Τίλερσον είπε ξεκάθαρα ότι ψάχνουν μια οδό η οποία δεν θα είναι βίαιη και ούτε εκείνη της στρατιωτικής επιλογής». Ο Γκάμπριελ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί της G7 συνεχίζουν πάντως να στηρίζουν χωρίς ενδοιασμούς τον Τίλερσον.

Αυτή η «στάση αναμονής» των υπουργών Εξωτερικών των επτά πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη υιοθετήθηκε παρά τις δηλώσεις, σε υψηλούς τόνους, που είχε κάνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σχετικά με επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Συρίας. «Η Μόσχα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του ‘Ασαντ ή όλου του υπόλοιπου κόσμου», είχε υπογραμμίσει ο Τζόνσον.

Η Μόσχα επιθυμεί τη “συνεργασία” και όχι “την αντιπαράθεση” με την Ουάσινγκτον

Την ίδια ώρα η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ σε μια «εποικοδομητική συνεργασία» και όχι «σε αντιπαράθεση», λίγο πριν από την άφιξη στη Μόσχα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ελπίζει σε «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» με τον Τίλερσον, ο οποίος αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα για μια επίσημη επίσκεψη δύο ημέρων.

Ο Τίλερσον θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία και τη Συρία, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για τη Λιβύη, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι μια συνάντηση του Τίλερσον με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι στην ατζέντα.

«Δεν επιζητούμε την αντιπαράθεση, αλλά μια εποικοδομητική συνεργασία. Ελπίζουμε ότι αυτό επιθυμούν και οι ΗΠΑ», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση.

«Γι’ αυτό στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις επιθυμούμε πρωτίστως να κατανοήσουμε σε ποιο μέτρο οι ΗΠΑ έχουν συναίσθηση της ανάγκης να σταθεροποιήσουμε και να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με τις ΗΠΑ περνούν «την πιο δύσκολη περίοδό τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», είναι «ανοικτή στον πιο ειλικρινή διάλογο».

Η επίσκεψη του Τίλερσον στη Μόσχα πραγματοποιείται μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού τη νύχτα της 6ης προς την 7η Απριλίου, σε απάντηση στη χημική επίθεση στη Χαν Σεϊχούν για την οποία κατηγορείται η Δαμασκός.

Η Μόσχα, που αρνείται ότι για την επίθεση ευθύνεται ο συριακός στρατός, κατήγγειλε τα αμερικανικά πλήγματα ως «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους». Ζήτησε επίσης να διεξαχθεί διεθνής έρευνα «αντικειμενική και αμερόληπτη» για «τα όσα συνέβησαν στη Χαν Σεϊχούν».

Παράλληλα η Ρωσία επιθυμεί οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση για το Αφγανιστάν, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου στη Μόσχα, και να ασκήσει πίεση στις ουκρανικές αρχές ώστε να «εφαρμόσουν πιστά τις δεσμεύσεις τους» βάσει των συμφωνιών του Μινσκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP


σχετικα αρθρα