Πάρκο-μνημείο αφιερωμένο σε όλους τους αμάχους, θύματα των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την περίοδο 1991-2001 στην περιοχή Πόμπρεζιε, στην Ποντγκόριτσα εγκαινίασε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς.
«Την ημέρα που συμπληρώνονται 16 χρόνια από το τρομερό έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα, το Μαυροβούνιο έχει την ανάγκη να συμβάλει στην αλήθεια, στη δικαιοσύνη, στην ειρήνη και στην αποκάλυψη των ενόχων και στη μνήμη αθώων», τόνισε ο κ. Λούκσιτς.

«Το μνημείο δεν πρέπει μόνο να μας θυμίζει τα θύματα του παράλογου πολέμου, αλλά και τη δύναμη της κοινωνίας μας να αντιμετωπίσει την αλήθεια. Είναι μία πράξη που θα μας υποχρεώνει και θα μας υπενθυμίζει να σκεφτόμαστε και στο μέλλον το παρελθόν, τα λάθη, τις ανθρώπινες αδυναμίες που αφαίρεσαν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Απευθυνόμενος στις οικογένειας των θυμάτων, ο κ. Λούκσιτς είπε ότι πιστεύει πως κανένα μνημείο και καμία λέξη αξιωματούχων δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο τους και να φέρει πίσω τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο κ. Λούκσιτς έκανε τα αποκαλυπτήρια και μνημείου για τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στο Μαυροβούνιο, Μουσουλμάνους και Βόσνιους, οι οποίοι απελάθηκαν το 1992 από το Μαυροβούνιο, καθώς και στα θύματα, πρόσφυγες από το Κόσοβο στο Καλουτζέρσκι Λαζ.