Ιταλία: Μόλις το 20% των πολιτών θα πάει διακοπές φέτος


Σύμφωνα με έρευνα της ιταλικής ένωσης καταναλωτών Adoc, μόλις το 20% των Ιταλών πρόκειται να πάει φέτος διακοπές. Οι αυξήσεις των τιμών για κάθε οικογένεια σε ό,τι αφορά την διατροφή και το κατάλυμα θα αγγίξουν τα διακόσια ευρώ.

Η οικονομική κρίση και οι αυξήσεις, σύμφωνα με την Adoc, πρόκειται να κρατήσουν τους ιταλούς μακριά από τα τουριστικά θέρετρα: τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κοστίζουν 70% περισσότερο από ό,τι πέρυσι, τα αεροπορικά 25%, ενώ οι τιμές των σιδηροδρομικών συνδέσεων σημείωσαν άνοδο 7%.

Το 39% όσων θα εγκαταλείψουν τις πόλεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα επιλέξει διακοπές χαμηλού κόστους (low cost) και το 11% θα τις πληρώσει "με δόσεις". Έξι στους δέκα "ταξιδευτές" δεν πρόκειται να υπερβούν την μία εβδομάδα χαλάρωσης, ενώ μόνο το 1% θα μπορέσει να κάνει δώρο στον εαυτό του έναν ολόκληρο μήνα διακοπών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής ένωσης καταναλωτών, διαδίδεται όλο και περισσότερο το φαινόμενο της «ανταλλαγής σαλονιού»: οικογένειες που μπορούν να διαθέσουν ένα κρεβάτι --έστω και ένα ντιβάνι στο σαλόνι τους-- έρχονται σε επαφή μέσω Διαδικτύου και φιλοξενούν τουρίστες σε πολύ χαμηλές τιμές ή και εντελώς δωρεάν, βάσει του κανόνα της αμοιβαιότητας και της ανταλλαγής.

Ο πρόεδρος του Adoc, Κάρλο Πιέρι, δηλώνει ότι «το φετινό θα είναι ένα μαύρο καλοκαίρι για τον ιταλικό τουρισμό αφού και η πλειοψηφία όσων αποφασίσει να τηρήσει την παράδοση των διακοπών δεν πρόκειται να ξοδέψει πάνω από επτακόσια ευρώ».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο