current views are: 15

14 Απριλίου 2017
Δημοσίευση12:08

Βίντεο από την στιγμή της επίθεσης με την «μητέρα των βομβών» στο Αφγανιστάν – 36 νεκροί τζιχαντιστές

Οπτικό υλικό (ένα βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων) από την ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών» έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Δημοσίευση 12:08’

Οπτικό υλικό (ένα βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων) από την ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών» έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο αποτελεί και σήμερα το χτύπημα των ΗΠΑ κατά του ΙSIS στο Αφγανιστάν, με τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα στον κόσμο.

Οπτικό υλικό (ένα βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων) από την ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών» έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Η λήψη από αέρος δείχνει ακριβώς την στιγμή της έκρηξης στην βραχώδη περιοχή, με ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο καπνού να αναδύεται από το σημείο-στόχο της επίθεσης.

Η βόμβα GBU-43B χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπου βρίσκονται σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το ISIS ως καταφύγια σε περίπτωση συμβατικών επιθέσεων. 

Οι ΗΠΑ επέλεξαν να χτυπήσουν και να καταστρέψουν ένα σημαντικό κέντρο επιχειρήσεων του ISIS, ένα δίκτυο σηράγγων και σπηλαίων μήκους 300 μέτρων που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση να εξαπολύσει μία από τις μεγαλύτερες συμβατικές βόμβες που διαθέτει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ, έγινε μετά από επικοινωνία με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ενώ επρόκειτο ξεκάθαρα για μία απόφαση τακτικής.

“Ήταν το κατάλληλο όπλο, για τον κατάλληλο στόχο,” δήλωσε ο στρατηγός στους δημοσιογράφους.

Η βόμβα GBU-43 των 9.797 κιλών αφέθηκε από αεροσκάφος MC-130  και κατέστρεψε ολοσχερώς τρία υπόγεια τούνελ, αλλά και πολλά όπλα και πυρομαχικά.

Από την έκρηξη της βόμβας, σκοτώθηκαν 36 τζιχαντιστές που ήταν πιστοί στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με την Καμπούλ ανάμεσα στα θύματα δεν υπάρχουν άμαχοι. 

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τους ανθρώπους μας, άλλη μια πραγματικά επιτυχημένη αποστολή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Είμαστε πολύ περήφανοι για το στρατό μας».

Είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την GBU-43B σε πεδίο μάχης, παρά το γεγονός ότι είχε αναπτυχθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η τρομακτική δύναμή της 

Την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα χρησιμοποίησαν χθες οι ΗΠΑ, προκειμένου να πλήξουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. 

Η βόμβα φέρει εκρηκτικό φορτίο περίπου 11 τόνων και είναι ικανή να ισοπεδώσει έκταση που ισοδυναμεί με περίπου εννέα οικοδομικά τετράγωνα, σύμφωνα με το CNN.

Είναι σχεδιασμένη για χρήση εναντίον σχετικά ευάλωτων στόχων, όπως επίγειες εγκαταστάσεις, είσοδοι τούνελ και συγκεντρώσεις στρατιωτών.

Ο κρατήρας που άφησε η βόμβα κατά την έκρηξή της δύο μέτρα πάνω απ’ το έδαφος πιστεύεται ότι έχει διάμετρο 100 μέτρων.

Η βόμβα GBU-43 είναι εμπλουτισμένη με το εκρηκτικό Η6, το οποίο περιέχει σκόνη αλουμινίου και είναι ειδικά σχεδιασμένο για εκσκαφές και δημιουργία κρατήρων.

Ένα τυποποιημένο εκρηκτικό όπως το Η6 προσφέρει ευκολία χρήσης σε εκσκαφές που έχουν χρονικό περιορισμό, κατεδαφίσεις αλλά και οχυρώσεις.

Στο πρώτο στάδιο της έκρηξης απελευθερώνεται η εύφλεκτη σκόνη αλουμινίου και στο δεύτερο στάδιο απορροφάται το οξυγόνο απ’ τις σήραγγες και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ωστικό κύμα.

Η βόμβα GBU-43/B δοκιμάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2003 στη Φλόριντα και ξανά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. 

Η συγκεκριμένη βόμβα έχει ισχύ όσο 23 πύραυλοι Τόμαχοκ και για το λόγο αυτό αποκαλείται «η μητέρα όλων των βομβών».

Σύμφωνα με την US Air Force, το τελευταίο τεστ της βόμβας GBU-43 en 2003 είχε προκαλέσει ένα σύννεφο σκόνης και καπνού ορατά από 32 χιλιόμετρα.


σχετικα αρθρα