current views are: 10

15 Απριλίου 2017
Δημοσίευση07:09

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 90 τζιχαντιστές σκότωσε η αμερικανική «μητέρα των βομβών»

Τουλάχιστον 90 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από τη σούπερ βόμβα των ΗΠΑ, η οποία ερρίφθη για πρώτη φορά την Πέμπτη εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν

Δημοσίευση 07:09’

Τουλάχιστον 90 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από τη σούπερ βόμβα των ΗΠΑ, η οποία ερρίφθη για πρώτη φορά την Πέμπτη εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 90 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από τη σούπερ βόμβα των ΗΠΑ, η οποία ερρίφθη για πρώτη φορά την Πέμπτη εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα Αφγανοί αξιωματούχοι.

Οι προηγούμενοι απολογισμοί έκαναν λόγο για περίπου 30 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον Εσμαΐλ Σινουάρ, κυβερνήτη της περιοχής Ατσίν, προπυργίου του ΙΚ στην επαρχία Νανγκαρχάρ, «τουλάχιστον 92 μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) σκοτώθηκαν» από τη βόμβα GBU-4/B3, ισχύος σχεδόν 11 τόνων, το πιο ισχυρό συμβατικό όπλο που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

«Τρεις σήραγγες στις οποίες βρίσκονταν μαχητές την ώρα της επίθεσης καταστράφηκαν», πρόσθεσε. Ο Σινγουάρ εξήγησε ότι δεν υπήρξαν άμαχοι μεταξύ των νεκρών, καθώς «είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και είχαν εγκαταλείψει την περιοχή».

«Στη συνέχεια ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και ξένα στρατεύματα πραγματοποίησαν μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην περιοχή», ένα σύστημα σηράγγων και σπηλαίων που χρησιμοποιούσε το ΙΚ, σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, ο Αταουλάχ Χογκιάνι, έκανε λόγο για «90 μαχητές του Ντάες νεκρούς».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ΙΚ έχει φτιάξει τις βάσεις του κοντά σε χωριά και σπίτια, αναγκάζοντας χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπως ανακοίνωσε η αφγανική κυβέρνηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ενταθεί οι μάχες προκειμένου να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές. Ο αφγανικός στρατός επιχειρεί στην περιοχή με την υποστήριξη αμερικανικών στρατευμάτων και ένας Αμερικανός στρατιώτης είχε σκοτωθεί στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα.


σχετικα αρθρα