Γερμανία: Έρευνες για την εξαφάνιση των σχεδίων του νέου αρχηγείου της BND


Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν έρευνα μετά τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν πως τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το νέο αρχηγείο της σημαντικότερης υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας εξαφανίστηκαν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι συστάθηκε επιτροπή έρευνας την Παρασκευή για να εξετάσει τις καταγγελίες πως τα αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου αρχηγείου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) στο κεντρικό Βερολίνο χάθηκαν.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διαυγάσει αυτό ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Πάντως, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο σοβαρή θεωρεί το Βερολίνο την πιθανή εξαφάνιση των σχεδίων και τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο γεγονός.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό Focus, το οποίο αποκάλυψε ότι τα έγγραφα χάθηκαν, ανέφερε πως τα αρχιτεκτονικά σχέδια είχαν διαβαθμιστεί και ήταν μόνο για επίσημη χρήση. Επικαλέστηκε ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της BND το οποίο τόνισε ότι η απώλεια των σχεδίων μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες.

O αξιωματούχος εξήγησε πως αυτό ενδέχεται να αναγκάσει την υπηρεσία να προβεί σε εργασίες αναδιοργάνωσης του νέου αρχηγείου της λόγω ανησυχιών από φίλιες υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με το Φόκους.

Τα σχέδια φέρονται να εκλάπησαν από το χώρο όπου κτιζόταν το νέο αρχηγείο πριν από ένα και πλέον χρόνο, ανέφερε το περιοδικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, τα σχέδια περιέχουν λεπτομερειακή περιγραφή της λειτουργίας κάθε δωματίου στο νέο συγκρότημα, για το πάχος των τοίχων, το πού βρίσκονται οι τουαλέτες και οι έξοδοι, καθώς και οι είσοδοι ασφαλείας. «Προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατόν να επαληθευτεί η αυθεντικότητα των πληροφοριών αυτών», είπε ο Ζάιμπερτ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο