Η υποστήριξη προς την κυβέρνηση του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της από το 2009, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ) ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενο αλλαγή, αναφέρεται σε σφυγμομέτρηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, και αποτελεί περαιτέρω πλήγμα για τον καθόλου δημοφιλή πρωθυπουργό.
Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα αυτή που έγινε για το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK είπαν ότι θέλουν ο Καν να παραιτηθεί στο τέλος Αυγούστου, όταν η τρέχουσα σύνοδος του κοινοβουλίου τελειώνει.

Σχεδόν το 40% θέλει να αποχωρήσει αμέσως ο Καν, σύμφωνα με την έρευνα. Ο Καν, που δέχεται σοβαρότατες επικρίσεις για τον χειρισμό της πυρηνικής κρίσης μετά το σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παραιτηθεί. Άφησε όμως μια ασάφεια για το χρόνο που θα το κάνει, προκαλώντας την απογοήτευση των επικριτών του στην αντιπολίτευση και το δικό του κόμμα.

Η δημοσκόπηση του NHK έδειξε ότι η υποστήριξη προς την κυβέρνηση Καν έπεσε στο 16%, 9 μονάδες κάτω σε σύγκριση με παρόμοια έρευνα η οποία διεξήχθη τον περασμένο μήνα.

Η αποδοκιμασία προς το πρόσωπο του αυξήθηκε κατά 11 μονάδες στο 68%, με πολλούς να επικαλούνται την αδυναμία του Καν να ασκήσει την απαιτούμενη από τις τρέχουσες συνθήκες πολιτική. Η Υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα DPJ υποχώρησε στο 13,6%, που είναι η χαμηλότερη από το Μάιο του 2007, σε σύγκριση με το 23,4% για τα κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο το DPJ απομάκρυνε από την εξουσία το 2009.