current views are: 5

16 Απριλίου 2017
Δημοσίευση18:20

Τουρκία: Η «νέα» μέρα ,τι αλλάζει μετά το «ναι» – Τα πρώτα μέτρα Ερντογάν

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η “πύρρειος” νίκη Ερντογάν σηματοδοτεί μια νέα μέρα για την Τουρκία και τους Τούρκους πολίτες

Δημοσίευση 18:20’

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η “πύρρειος” νίκη Ερντογάν σηματοδοτεί μια νέα μέρα για την Τουρκία και τους Τούρκους πολίτες

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η “πύρρειος” νίκη Ερντογάν σηματοδοτεί μια νέα μέρα για την Τουρκία και τους Τούρκους πολίτες. Οι αυξημένες εξουσίες του Τούρκου Προέδρου απομακρύνουν όλο και πιο πολύ την χώρα από το ευρωπαϊκό της όραμα ,αφού μέσα στις προεκλογικές εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου ήταν πως θα επαναφέρει και πάλι την θανατική ποινή που είχε καταργηθεί στην προσπάθεια να δείξει η γειτονική χώρα καλή θέληση απέναντι στους Ευρωπαίους που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Παρόλο που ο Τούρκος Πρόεδρος ύψωσε τους τόνους προεκλογικά κατηγορώντας πολλές φορές την Δύση, η νίκη του δεν ήταν η αναμενόμενη σύμφωνα με όσα ανέμεναν οι επιτελείς του. 

Όπως εκτιμούν ξένοι αναλυτές, το κόμμα του Ερντογάν AKP αλλά και το MHP, το κόμμα της υπερ-εθνικιστικής δεξιάς καλούσαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν “Ναι”.

Ωστόσο, όχι μόνο οι οπαδοί τους δεν ανταποκρίθηκαν όσο θα το επιθυμούσαν, αλλά τα δύο κόμματα χάνουν μεταξύ 15% και 20% στην Άγκυρα: ενώ λοιπόν και τα δύο αυτά κόμματα μαζί έπιαναν ποσοστά 63%, τον Νοέμβριο του 2015, σήμερα συγκέντρωσαν μόνο 49% για το “Ναι”.

Το ίδιο ισχύει και για την Κωνσταντινούπολη, όπου το σκορ των δύο κομμάτων ήταν 59% και τώρα κατέβηκε στο 47%.

Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν περιμένει το αποτέλεσμα για να βάλει σε ενέργεια τα σχέδιά του:

1. Θα ξαναπάρει αμέσως την ηγεσία του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), το οποίο είχε αφήσει στους πρωθυπουργούς του Αχμέτ Νταβούτογλου και στην συνέχεια στον Μπιναλί Γιλντιρίμ, από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος, τον Αύγουστο του 2014, όπως όριζε το Σύνταγμα. Το παλιό Σύνταγμα της Τουρκίας, από την εποχή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980, έθετε τον πρόεδρο της χώρας υπεράνω των πολιτικών κομμάτων. Τα νέα άρθρα του Συντάγματος που μεταρρυθμίζεται με το δημοψήφισμα, προβλέπουν ότι ο πρόεδρος μπορεί να διατηρήσει την ηγεσία του κόμματός του.

2. Θα μπορέσει να επωφεληθεί από την νίκη του Ναι για να διαλύσει το παρών κοινοβούλιο. Ετσι, δύο κόμματα που έχουν εξασθενίσει πολιτικά (οι εθνικιστές του MHP οι οποίοι ασχολούνται με τα εσωκομματικά, και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο αποδεκατίστηκε από τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις μετά το πραξικόπημα) θα μπορούσαν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές να μη μπουν στη βουλή, αν δεν συγκεντρώσουν 10%. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει ένα τεράστιο εκλογικό σώμα στο κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ.

3. Οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες αναταράξεις. Η Αγκυρα θα ξαναβάλει πολύ γρήγορα στο τραπέζι την υπόσχεση για τις βίζες των Τούρκων προς την Ευρώπη.

3. Θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κανονικά, τα συνταγματικά άρθρα που μπήκαν στο δημοψήφισμα ισχύουν από το 2019, μετά τις εκλογές (βουλευτικές και προεδρικές). Ωστόσο, πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Numan Kurtulmus,ανακοίνωσε ότι τα άρθρα θα εφαρμοστούν αμέσως.

4. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέο κύμα συλλήψεων και διώξεων εναντίον των υποτιθέμενων οπαδών του θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Είναι φανερό πως τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν θα θέσουν σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε αλλά και γενικότερα με τον δυτικό κόσμο. 


σχετικα αρθρα