current views are: 5

18 Απριλίου 2017
Δημοσίευση14:48

Η σύγκρουση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα μέσα σε 75 δευτερόλεπτα

Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στο όριο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στη Βόρεια

Δημοσίευση 14:48’

Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στο όριο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στη Βόρεια

Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπρόεδρου Μάικ Πενς στο όριο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα, το Γαλλικό δίκτυο ειδήσεων  AFP ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο youtube ένα βιντεάκι με την εξηντάχρονη ιστορία της αντιπαλότητας και των συγκρούσεων ανάμεσα στην Βόρεια και την Νότια Κορέα. 

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το βίντεο

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν δυο διαφορετικά κράτη ,και “τείχη” κρατάνε ακόμα έναν λαό χωρiσμένο στα δύο. 

Ο Πόλεμος της Κορέας αναφέρεται στην πολεμική σύρραξη που κράτησε μεταξύ της 25ης Ιουνίου 1950 και της 27ης Ιουλίου 1953 θεωρητικά μεταξύ των δύο κρατών της διηρημένης Κορέας σε Βόρεια και Νότια, όπου η πρώτη πρόσκειτο στο Κομμουνιστικό Ανατολικό στρατόπεδο και η δεύτερη βρισκόταν υπό την κηδεμονία του Δυτικού. 

Η γραμμή διαίρεσης των δύο περιοχών ήταν ο 38ος παράλληλος της αντίστοιχης Κορεατικής Χερσονήσου. Η κατ’ αρχήν εισβολή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε μια ακατάσχετη υποχώρηση των Νοτιο-Κορεατικών και Αμερικανικών στρατευμάτων, για να αναστραφεί η κατάσταση εντελώς μετά από απόβαση των Αμερικανών στον λιμένα της Ίντσον στα μετόπισθεν του 38ου παραλλήλου και προώθησή τους μέχρι τα κινεζικά σύνορα.

Στη συνέχεια ακολούθησε ωστόσο μια Κινεζική εισβολή, η οποία απώθησε και πάλι τους Αμερικανούς και τα συμμαχικά τους στρατεύματα υπό την σημαία του ΟΗΕ ξανά στον 38ο παράλληλο.

Η σύρραξη εκείνη τερματίστηκε με συνθήκη, μετά από 3 χρόνια, στο ίδιο σημείο απ’ το οποίο είχε αρχίσει, χωρίς νικητές, έχοντας καταστεί η θερμότερη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο πόλεμος αυτός έχει μείνει γνωστός επίσης υπό τον τίτλο «Ο Ξεχασμένος Πόλεμος», καθώς ιστορικά συμπιέστηκε μεταξύ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου του Βιετνάμ αλλά κι επειδή κατέληξε  σε μια τραγωδία με πολλά θύματα χωρίς κανένα εμφανές όφελος και για τις δύο παρατάξεις.

Αργότερα δημοσιογράφοι θα τον χαρακτηρίσουν σαν “...ένα πόλεμο στο πιο ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή, με τον πιο ακατάλληλο αντίπαλο...”


σχετικα αρθρα