current views are: 7

19 Απριλίου 2017
Δημοσίευση08:42

Ζαν-Λουκ Μελανσόν: Ο Γάλλος θαυμαστής του Κάστρο που θέλει να γίνει πρόεδρος

Ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν, υποψήφιος της άκρας αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, είναι ένας βέρος αριστερός.

Δημοσίευση 08:42’

Ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν, υποψήφιος της άκρας αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, είναι ένας βέρος αριστερός.

Θαυμάζει τον εκλιπόντα ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο και τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ενώ δεν τον ενδιαφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ: ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν, υποψήφιος της άκρας αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, είναι ένας βέρος αριστερός.

Αν εκλεγεί, ο 65χρονος ηγέτης του Αριστερού Κόμματος έχει δεσμευθεί να δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ανέγερσης κατοικιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Σκοπεύει να επιβάλει υπερ-φόρο 90% σε όσους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 400.000 ευρώ ετησίως, να απορρίψει τους κανόνες της ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Frexit, την αποχώρηση της Γαλλίας από το μπλοκ, αν η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιταχθούν στη ριζοσπαστική αλλαγή πορείας της χώρας.

Αν οι Γάλλοι ψηφοφόροι επιλέξουν οποιονδήποτε από τους άλλους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους –τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ή τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν–, ο Μελανσόν τους προειδοποίησε στην προεκλογική του συγκέντρωση της 12ης Απριλίου: «Θα φτύσετε αίμα».

Αυξάνοντας τις δημοσιονομικές δαπάνες και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο Μελανσόν ισχυρίζεται ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα, μειώνοντας το ποσοστό ανεργία από το 10% στο 6% ως το τέλος της θητείας του το 2022.

Ο Μελανσόν, που εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2009 έπειτα από τρεις δεκαετίες για να ακολουθήσει μια πιο σκληρή μορφή σοσιαλισμού, επιθυμεί να εθνικοποιήσει βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως τα αεροδρόμια και οι αυτοκινητόδρομοι, να δημιουργήσει έναν κρατικό τραπεζικό κολοσσό και να νομιμοποιήσει την κάνναβη.

Παράλληλα επιθυμεί την υποτίμηση του ευρώ για να αυξήσει την εμπορική ανταγωνιστικότητα, ενώ έχει δεσμευθεί να ασκήσει βέτο στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, να τερματίσει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τους πολιτικούς, να εγκαταλείψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να αποσύρει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναζήτηση οικολογικών τεχνικών στη γεωργία, τη βιομηχανία, αλλά και εναλλακτικών στην παραγωγή ενέργειας από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια είναι ευκαιρίες που πρέπει να αδράξουν η Γαλλία και η Ευρώπη.

Αντί για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, τις οποίες επικρίνει, ο Μελανσόν προτείνει εναλλακτικές μορφές συνεργασίας.

Η δυσπιστία του απέναντι στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης τον έχει στρέψει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων προσεγγίζει τους ψηφοφόρους του.

Έχει περισσότερους «ακόλουθους» στο YouTube από όσους είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Χρησιμοποιεί την τεχνολογία των ολογραμμάτων στη διάρκεια των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.

Ο Μελάνσόν, που γεννήθηκε στην Ταγγέρη του Μαρόκου, αποδίδει τον έντονο χαρακτήρα του στις μεσογειακές του ρίζες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


σχετικα αρθρα