Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι "θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συμφωνία" με τους Ρεπουμπλικάνους όσον αφορά το ζήτημα του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, προϊδεάζοντας συγχρόνως τους πολιτικούς του αντίπαλους ότι "είναι απαραίτητο να γίνουν παραχωρήσεις".
"Δεν θα γίνει αποδεκτό να μην αυξηθεί το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού. . . αν δεν αυξηθεί θα προκύψει ύφεση χειρότερη εκείνης του 2008", διεμήνυσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε επίσης ότι εφεξής είναι έτοιμος να συναντάται "κάθε μέρα" με τους Ρεπουμπλικάνους, ώστε το αμερικανικό δημόσιο να μην αναγκαστεί να κηρύξει (τα μεσάνυκτα της 2ας Αυγούστου) "στάση πληρωμών".

"Συμφωνούμε όλοι να καταστεί επωφελής η ευκαιρία αυτή και να προκύψει κάτι σημαντικό για το χρέος και τα ελλείμματα, τώρα είναι η ώρα. Θα συμφωνήσουμε έως την 2α Αυγούστου, αν και η διαδικασία προβλέπεται να είναι σκληρή. Μόνον, όμως, όταν η επιβίβαση στη βάρκα γίνει με συγχρονισμένο τρόπο, αυτή δεν γέρνει επικίνδυνα".

Κατέστησε σαφές ότι δεν θα συμβιβαστεί με ημίμετρα, όπως θα ήταν μία 30ήμερη, 60ήμερη, 90ήμερη παράταση του ισχύοντος ανώτατου ορίου δανεισμού. "Αν δεν εξελίξουν τις θέσεις τους οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν διακρίνω την οδό προς τη συμφωνία (. . .). Πρέπει οι Ρεπουμπλικάνοι να κάνουν συμβιβασμούς, και οι Δημοκρατικοί πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, κι εγώ ο ίδιος είμαι διατεθειμένος να κάνω συμβιβασμούς".

Την επομένη της σύσκεψης με τους ηγέτες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, που δεν έφερε απτά αποτελέσματα, ο πρόεδρος Ομπάμα και σήμερα επανήλθε δημόσια στο ζήτημα του δημόσιου ελλείμματος, όπως κάνει κάθε εργάσιμη ημέρα μετά την 5η Ιουλίου. Αργότερα σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα θα συσκεφθεί εκ νέου για το θέμα με τους ηγέτες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Ο Ομπάμα θέτει ως στόχο μέσα σε μία 10ετία το δημόσιο έλλειμμα να συρρικνωθεί 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα σωρευτικά το έλλειμμα αγγίζει τα 14.294 δισ. δολάρια, απ τα οποία τα 1.600 δισ. δολάρια αφορούν τον τρέχοντα ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου, που πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν θέλουν να λήξει η ισχύς των φοροαπαλλαγών υπέρ των πλουσιοτέρων της εποχής του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Μπους του νεότερου, εκτιμώντας ότι μόνον μέσω της περιστολής των κρατικών δαπανών θα προκύψει μειωμένο δημόσιο έλλειμμα.

Σε αυτό, οι Δημοκρατικοί αντέκρουαν, έως σήμερα, ότι οι δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς, όπως η Υγεία, θα πρέπει να μείνουν αμετάβλητες. Και σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα φάνηκε διατεθειμένος να μην υπαγάγει την Κοινωνική Ασφάλιση στην προσπάθεια για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, ενόψει της παρούσας δημοσιονομικής ‘στενότητας’. "Δεν είναι η κοινωνική ασφάλιση η πηγή των προβλημάτων όσον αφορά το έλλειμμα", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.