Το Νότιο Σουδάν, που ανακήρυξε το Σάββατο την ανεξαρτησία του, θα αποτελέσει το 193ο μέλος του ΟΗΕ από αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός.
Την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται ότι θα υιοθετήσει μια απόφαση η οποία θα συστήνει την ένταξη του Νότιου Σουδάν στον ΟΗΕ.

Θα γίνει επίσης μια συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της νεότερης χώρας του κόσμου, ο Σάλβα Κιίρ. Την επομένη ο Γενική Συνέλευση θα συγκληθεί για να επικυρώσει επισήμως την ένταξη του νέου κράτους στον Οργανισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών του Νότιου Σουδάν, Ντέιβιντ Ντενγκ Ατορμπέι, ανακοίνωσε σήμερα από την πρωτεύουσα Τζούμπα ότι η χώρα σκοπεύει να θέσει σε κυκλοφορία το δικό της νόμισμα μέσα σε μία εβδομάδα. Το νέο νόμισμα θα ανταλλάσσεται με τη σουδανική λίρα με ισοτιμία ένα προς ένα.

Σύμφωνα με τον υπουργό η χώρα αναμένεται να παραλάβει την Τετάρτη το πρώτο φορτίο με λίρες του Νότιου Σουδάν από ένα βρετανικό νομισματοκοπείο.

"Και κατόπιν, στις 18 του μηνός, η κυβέρνηση θα έχει κάνει το έργο της (...) και θα είναι πλέον δουλειά της Κεντρικής Τράπεζας του Νότιου Σουδάν" να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα. Ο υπουργός απέφυγε να διευκρινίσει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αντικατάσταση του νομίσματος του Σουδάν, που χρησιμοποιείται σήμερα, από λίρες του Νότιου Σουδάν. Το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από την Κεντρική Τράπεζα.
TAGS