Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, των Ηνωμένων Εθνών και της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη και τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, την ηγεσία και το λαό της Κύπρου για τη σημερινή τραγωδία στην Κύπρο.
Εν τω μεταξύ, με ανταποκρίσεις από τη Λευκωσία και την Αθήνα αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν τη "μεγάλη θανατηφόρα έκρηξη" στη ναυτική βάση της Κύπρου, με 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σε όλες τις ανταποκρίσεις σημειώνονται, μεταξύ άλλων, οι πολιτικές και στρατιωτικές ευθύνες για το ατύχημα, οι παραιτήσεις του Υπουργού Άμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και κυρίως το γεγονός ότι η έκρηξη έγινε σε εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών από ιρανικό πλοίο που κατασχέθηκε από τις κυπριακές αρχές το 2009 και το οποίο είχε προορισμό τη Συρία.

Επίσης, επισημαίνεται η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Στέφανου Στεφάνου, ότι "τότε, η Κυπριακή Δημοκρατία ενήργησε στη βάση ψηφίσματος του ΟΗΕ και σε συνεννόηση με τον Διεθνή Οργανισμό" και ότι "είμαστε βέβαιοι πως θα γίνει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν αναφορικά με τη φύλαξη του υλικού και πώς καταλήξαμε σ' αυτή την τραγωδία", ενώ ο κ. Στεφάνου, όπως υπογραμμίζεται, απέκλεισε την πιθανότητα δολιοφθοράς ή τρομοκρατίας.