ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά την εκλογική διαδικασία

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2017, 14:04 / Ανανεώθηκε 20 Απριλίου 2017, 16:55
Γαλλία: Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά την εκλογική διαδικασία
Facebook Twitter Whatsapp

Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά την γαλλική εκλογική διαδικασία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τα μάτια στραμμένα στις δημοσκοπήσεις, τα γραφεία στοιχημάτων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι επενδυτές προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους εν αναμονή των αποτελεσμάτων του απρόβλεπτου πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έχοντας στον νου ως κύριο διακύβευμα το μέλλον της ευρωζώνης.

«Ποιος θα κυβερνήσει; Δεν είναι αυτό το σημαντικό ερώτημα...Αυτό που προσπαθούμε να αξιολογήσουμε είναι το ρίσκο για το ευρώ», δηλώνει ο Σάμι Σάαρ, οικονομολόγος της ιδιωτικής τράπεζας Lombard Odier της Γενεύης.

Οι παράγοντες των αγορών φοβούνται μία νίκη της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν, που υποστηρίζει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω δημοψηφίσματος. Ενα σενάριο που θεωρείται μη πιθανό, αλλά το οποίο, εάν γίνει πραγματικότητα, θα μπορούσε να πλήξει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν φέρει στην κορυφή ένα κουαρτέτο, με την Μαρίν Λεπέν και τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν να προηγούνται και τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν με τον επίσης αντιευρωπαίο, εχθρό της παγκοσμιοποίησης Ζαν-Λικ Μελανσόν να τους ακολουθούν κατά πόδας.

«Μία αμφισβήτηση του ευρώ, το δεύτερο πλέον χρησιμοποιούμενο νόμισμα στον κόσμο σε όρους εμπορικών συναλλαγών και καταθέσεων, θα συνιστούσε μεγάλο ρίσκο για τους διεθνείς επενδυτές και τους πελάτες τους», προειδοποιεί ο Σάμι Σάαρ.

Οι αγορές αγαπούν τον εκφοβισμό», λέει ο Ερίκ Μπραντ, στέλεχος της διαχειρίστριας κεφαλαίων Amundi. «Αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αρνητικές χρηματοπιστωτικές κινήσεις ή σπέκουλα», λέει.

Αυτό είναι αποτέλεσμα του παιδαγωγικού έργου των τραπεζών, των αναλυτών και του Τύπου τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες.

«Στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, οι αναλυτές εξετάζουν εξονυχιστικά τα άρθρα του γαλλικού συντάγματος και τους γαλλικούς εκλογικούς μηχανισμούς», λέει ένας trader που δεν κατονομάζεται.

Οι επενδυτές φτάνουν στο συμπέρασμα ότι «ακόμη και αν η Μαρίν Λεπέν εκλεγεί, θα της είναι δύσκολο να εφαρμόσει την πολιτική της για έξοδο από το ευρώ εξαιτίας των συνταγματικών και πολιτικών φραγμών», παρατηρεί ο Σάμι Σάαρ.

Επιφυλακτικότητα

Με βάση αυτήν την διαπίστωση, «η ατμόσφαιρα είναι ήρεμη στα dealing rooms, αλλά επικρατεί επιφυλακτικότητα διότι κανείς δεν θέλει την επανάληψη ατυχημάτων όπως το Brexit και η εκλογή Τραμπ», που εξέπληξαν πολλούς παρατηρητές, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Ντέμπικ, υπεύθυνο οικονομικής έρευνας στη Saxo Banque.

Από την πλευρά των επενδυτών, μία μονομαχία ανάμεσα στην Μαρίν Λεπέν και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν θεωρείται «μαύρος κύκνος», απίθανη εξέλιξη που σε περίπτωση που επισυμβεί όμως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις αγορές, σύμφωνα με τον Ντέμπικ.

Ορισμένοι διαβλέπουν ένα κίνδυνο «bank run» και «ταχεία καταβαράθρωση της αξιολόγησης του γαλλικού χρέους».

Ο Μπενουά Λομπάρ, μέλος της ηγεσίας της Witam MFO και πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηρίου Συμβούλων Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (CNCGP) ανησυχεί για το ενδεχόμενο εκροής κεφαλαίων προς άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Εδώ και λίγο καιρό, ορισμένοι πελάτες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα συμβόλαια ασφάλειας ζωής στο Λουξεμβούργο, επιδιώκοντας οι τοποθετήσεις τους να παραμείνουν σε ευρώ», παρατηρεί ο κ. Λομπάρ.

«Όλοι προετοιμάζονται»

Λόγω της δυσκολίας διαμόρφωσης σεναρίων, οι περισσότεροι επενδυτές και διαχειριστές έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους.

«Όλοι προετοιμάζονται κάπως με τον ίδιο τρόπο», λέει ο Σάμι Σάαρ. Χωρίς να αλλάζουν τη δομή των χαρτοφυλακίων τους, τοποθετούν αερόσακους που δεν κοστίζουν πολύ αν όλα πάνε καλά, και μπορούν να έχουν αποτελέσματα, εάν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα».

Ορισμένοι επενδυτές στρέφονται προς νομίσματα που θεωρούνται ισχυρά, όπως το ελβετικό φράγκο, ενώ άλλοι συνάπτουν ασφαλιστικά συμβόλαια για να προστατευθούν απέναντι σε πιθανές αναταράξεις στις αγορές.

Όμως, «υπάρχει πραγματική εξάντληση στους διεθνείς επενδυτές. Ορισμένοι μας λένε ότι είναι η τελευταία φορά που επενδύουν σε ευρώ διότι κουράστηκαν να βλέπουν το ευρώ να τίθεται συστηματικά υπό αμφισβήτηση», λέει εμπιστευτικά ένας trader.

Οι τραπεζίτες στο Παρίσι προετοιμάζονται για μια λευκή εκλογική νύχτα

Σε επαγρύπνηση θα είναι αυτή την Κυριακή οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές στο Παρίσι, έτοιμοι να τρέξουν στα γραφεία τους, καθώς θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Το τι ακριβώς θα χρειαστεί να κάνουν θα εξαρτηθεί από την έκβαση της σκληρής μάχης που θα μπορούσε εν τέλει να οδηγήσει τα δύο άκρα – την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν – στον δεύτερο γύρο.

Αλλά οι προετοιμασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει αντανακλούν την εμπειρία των τραπεζιτών στο να αντιμετωπίζουν την αστάθεια στην αγορά ύστερα από την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Η Societe Generale ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Κυριακής, 23 Απριλίου, με κάποιους από τους οικονομολόγους και αναλυτές της για να συζητήσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Χρηματιστές και χρηματοοικονομικοί αναλυτές σε κάποιες από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες στο Λονδίνο επίσης θα είναι σε αναμονή για να δώσουν συμβουλές σε πελάτες το βράδυ της Κυριακής και να προετοιμαστούν για το άνοιγμα των αγορών τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ωστόσο, αυτοί με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters είπαν ότι τις συναλλαγές στο ευρώ, τα ομόλογα ή τις μετοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας των εκλογών θα τις αναλάβουν τα αντίστοιχα γραφεία τους στην Ασία.

Τα πρώτα exit polls αναμένονται γύρω στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Στο Παρίσι, η γαλλική εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων La Francaise με 60 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της έχει ήδη δημιουργήσει μια ειδική ομάδα δράσης για τις εκλογές που θα είναι σε αναμονή ή θα μπορούσαν να συναντηθούν στο γραφείο την Κυριακή το βράδυ για να αποφασίσουν τι να συστήσουν στους πελάτες τους την Δευτέρα.

«Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα δράσης θα συναντηθεί νωρίς τη Δευτέρα…και θα πιει ένα δυνατό καφέ για να ενημερώσεις τις ομάδες», δήλωσε ένας εκ των υπαλλήλων.

Ένας λόγος, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή Nomura, είναι ότι η ψηφοφορία της 23ης Απριλίου θα δώσει στους επενδυτές «τις περισσότερες πληροφορίες» αναφορικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος ύστερα από το δεύτερο γύρο.

«Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει δει τέτοια αύξηση στη στήριξή του που τώρα είναι μια πραγματική μάχη με τέσσερα μέτωπα», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.

«Οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο είναι κοντά στο περιθώριο λάθους, ενώ στο δεύτερο γύρο είναι αρκετά μεγάλες και στην ‘ασφαλή ζώνη’ των δημοσκοπικών στοιχείων».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά ηγέτις Μαρίν Λεπέν κερδίζουν με μικρή διαφορά τους υποψηφίους στον πρώτο γύρο, ενώ ακολουθούν κατά πόδας ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν και ο ακροαριστερός Μελανσόν.

Ο Μελανσόν προτείνει ένα σχέδιο ύψους 100 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, που θα χρηματοδοτηθεί από κρατικό δανεισμό, την εθνικοποίηση επιχειρήσεων σε κάποιους τομείς, την υποτίμηση του ευρώ, την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την ενδεχόμενο έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ξαφνική άνοδό του στις δημοσκοπήσεις ανησυχεί πολλούς επενδυτές, διότι διάφορα εκλογικά σενάρια αποτυπώνουν την πιθανότητα να κερδίσει εάν φθάσει στο δεύτερο γύρο. Η Λεπέν, από την πλευρά της, σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα είμαι έτοιμος το Κυριακοδεύτερο, αλλά η ελπίδα μου είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένα καταστροφικό σενάριο και δεν θα χρειαστεί να εργαστώ», σχολίασε αναλυτής από το Λονδίνο που καλύπτει γαλλικές τράπεζες.

Κάποιες επενδυτικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ήδη μειώσει και έχουν αντισταθμίσει (hedging) την έκθεσή τους σε στοιχεία ενεργητικού που θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, ανάλογα με την έκβαση των εκλογών.

Η Saxo Bank, χρηματιστηριακή εταιρία που ειδικεύεται στη διαπραγμάτευση συναλλάγματος, στο Παρίσι, δήλωσε ότι προσπαθεί να διασφαλίσει ότι όλοι οι πελάτες γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους, προσφέροντας παράλληλα όλα τα διαθέσιμα εργαλεία διαχείρισης χρήματος ούτως ώστε να μην έχουν σημαντική έκθεση χωρίς καμία προστασία στην αγορά. «Σε κάθε γεγονός, όπως και με το Brexit, κάθε σπασμός αναμένεται να είναι βραχύβιος», δήλωσε χρηματιστής από τη Γενεύη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP