Το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Σενεγάλης, Πολ Μπαντζί, και τον ενημέρωσε ότι η βελγική κυβέρνηση επιθυμεί πάντα "ο έκπτωτος πρόεδρος του Τσαντ, Χισένε Χάμπρε, να λογοδοτήσει--αλλά με πνεύμα αμεροληψίας--ενώπιον δικαστηρίου, για τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες κατηγορείται ότι διέπραξε κατά τα οκτώ έτη της προεδρίας του".
Το Βελγικό αίτημα υποβλήθηκε μιαν ημέρα, αφότου η σενεγαλέζικη κυβέρνηση υπαναχώρησε, αποφασίζοντας τελικά να μην παραδώσει τον εξόριστο (πλην μη δικαζόμενο) Χάμπρε στο Τσαντ.

Στο Τσαντ, ο έκπτωτος πρόεδρος αντιμετωπίζει βέβαια την ποινή του θανάτου. Με το βελγικό αίτημα συμπαρατάσσεται η Διεθνής Αμνηστία, που κρίνει ότι "ο Χάμπρε δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στο Τσαντ". 

Στη βάση της δικαστικής προσφυγής ενός Βέλγου πολίτη με καταγωγή απ το Τσαντ, η βελγική δικαιοσύνη στη διάρκεια του 2005 έχει εκδώσει ένα διεθνής ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Χάμπρε. Όμως, έως σήμερα, η Σενεγάλη δεν παρέδωσε τον έκπτωτο πρόεδρο του Τσαντ στο Βέλγιο.