current views are: 11

20 Απριλίου 2017
Δημοσίευση19:28

Τρόμος στο Παρίσι – Επίθεση κατά αστυνομικών στα Ηλύσια Πεδία -Ανάληψη ευθύνης από τον ISIS

Ταυτοποιήθηκε ο ένοπλος

Δημοσίευση 19:28’

Ταυτοποιήθηκε ο ένοπλος

Τρόμος σκέπασε το Παρίσι τέσσερις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, όταν άγνωστος άνοιξε πυρ κατά αστυνομικού στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Μέχρι στιγμής δυο άτομα, ένας αστυνομικός και ο δράστης έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δυο όργανα των αστυνομικών Αρχών τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Pierre- Henry Brandet o οποίος χαρακτήρισε ως λανθασμένες τις αναφορές που κυκλοφόρησαν νωρίτερα από μέσα ενημέρωσης  για δεύτερο νεκρό αστυνομικό. 

Ο ίδιος διέψευσε επίσης τις αναφορές για δεύτερο περιστατικό πυροβολισμών  κοντά στο σημείο του συμβάντος οι οποίες είχαν κάνει τον γύρο των διαδικτυακών ΜΜΕ προηγουμένως. Στο μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι από τα πυρά τραυματίστηκε ελαφρά ένας περαστικός. 

 Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του ISIS.  Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq ο δράστης, ονόματι Αμπού Γιουσίφ ήταν βελγικής καταγωγής, ενώ νωρίτερα  πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ανέφεραν ότι δίπλα στο πτώμα του ενόπλου, εντοπίστηκε μια αιγυπτιακή ταυτότητα η οποία και ερευνάται αν είναι γνήσια ή πλαστή.

Ταυτοποιήθηκε ο δραστης

Ο ένοπλος έχει ταυτοποιηθεί, αλλά το όνομά του δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι να εξακριβωθεί από τους ερευνητές εάν είχε συνεργούς, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού τα ξημερώματα της Παρασκευής.

“Η ταυτότητα του επιτιθέμενου είναι γνωστή και έχει ελεγχθεί. Δεν θα την δώσω στη δημοσιότητα διότι συνεχίζονται οι έρευνες με επιδρομές”, είπε ο Φρανσουά Μολέν σε δημοσιογράφους, παρότι νωρίτερα ο  ISIS κατονόμασε τον δραστη.

“Οι ερευνητές θέλουν να βεβαιωθούν εάν είχε συνεργούς ή όχι”, πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με αναφορές γαλλικών ΜΜΕ υπάρχει συνεργός ,παρότι το δίκτυο  France tv αναφέρει ότι ενδέχεται οι ύποπτοι να είναι παραπάνω από ένας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η αστυνομία της Γαλλίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δεύτερο δράστη στην ένοπλη επίθεση που έγινε αργά το βράδυ στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Η πηγή πρόσθεσε ότι ο δεύτερος ύποπτος έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ Ανρί Μπραντέ είπε ότι χρησιμοποιήθηκε «ένα αυτόματο όπλο εναντίον της αστυνομίας, ένα όπλο πολέμου» και πρόσθεσε ότι «ο τρομοκρατικός κίνδυνος στη χώρα παραμένει υψηλός».  

 Οι αστυνομικές Αρχές επιχείρησαν έρευνα στο σπίτι του δράστη, ο οποίος όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ήταν γνωστός στις Αρχές. 

Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο σταθμό του μετρό Φρανκλίνος Ρούσβελτ.  Η περιοχή έχει αποκλειστεί και οι αρχές καλούν τους πολίτες να μην την επισκέπτονται. 

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που έχει λάβει ανακοίνωσε πως οι σταθμοί του μετρό στην γραμμή 1 κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων παραμένουν κλειστοί.

Με εντολή της αστυνομίας έχει αποκλειστεί και το Προεδρικό Μέγαρο για λόγους ασφαλείας, καθώς και ολόκληρο το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Με καλάσνικοφ η επίθεση

Όπως ανέφερε η Ένωση Αστυνομικών στο λογαριασμό της στο twitter, ο αστυνομικός σκοτώθηκε από τα πυρά του δράστη καθώς βρισκόταν μέσα στο όχημα του σταματημένο στον κόκκινο σηματοδότη. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε από έναν άνδρα με καλάσνικοφ, ο οποίος στόχευε απευθείας στους αστυνομικούς.

Τις ενδείξεις για τρομοκρατικό χτύπημα ενισχύει και το γεγονός ότι το περιστατικό έλαβε χώρα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των 11 υποψηφίων.

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ μετέβη εκτάκτως στο προεδρικό μέγαρο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπου και αποφασίστηκε η γαλλική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας σήμερα Παρασκευή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δηλώνει πεπεισμένος ότι όλα τα στοιχεία που αφορούν την ένοπλη επίθεση κατά των αστυνομικών υποδεικνύουν ότι πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με την τρομοκρατία. Πρόσθεσε δε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Με την σειρά του ο υποψήφιος για του κεντροδεξιού Κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε να αναβληθεί ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή.

Το χρονικό

Η επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά της 21:00 μ.μ. (22:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), όταν σταμάτησε ένα αυτοκίνητο δίπλα σε σταθμευμένο περιπολικό της αστυνομίας.

Αμέσως εξήλθε ένας άντρας και άνοιξε πυρ εναντίον του περιπολικού, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό. (…) Επίσης τραυμάτισε έναν δεύτερο αστυνομικό, που φαίνεται να φέρει σοβαρά τραύματα.

Η αστυνομία έδωσε αμέσως εντολή να εκκενωθεί η περιοχή και να κλείσει η λεωφόρος Champs Elysées, ενώ απομακρύνθηκαν όσοι πολίτες βρίσκονταν σε μεγάλη ακτίνα από το αιματηρό περιστατικό. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα.

Αναστέλλουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις Φιγιόν – Λεπέν

Την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος Φρανσουά Φιγιόν, μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Οι δυο υποψήφιοι ζήτησαν την αναβολή όλων των προεκλογικών δραστηριοτήτων ενώ ανακοίνωσαν ότι ματαιώνουν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματίσει για την Παρασκευή.


σχετικα αρθρα