ΔΙΕΘΝΗ

Ψηφίζουν οι Γάλλοι για την Προεδρία: Οι πιο αμφίρροπες εκλογές - Αναμένεται υψηλή αποχή

της Φράνσις Γιατζόγλου - Δημοσίευση 23 Απριλίου 2017, 09:07 / Ανανεώθηκε 23 Απριλίου 2017, 13:51
Ψηφίζουν οι Γάλλοι για την Προεδρία: Οι πιο αμφίρροπες εκλογές - Αναμένεται υψηλή αποχή
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ποσοστό 28,54% ανερχόταν στις 12.00 ώρα Γαλλίας το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε ποσοστό 28,54% ανερχόταν στις 12.00 ώρα Γαλλίας το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, 31,21% την ίδια ώρα το 2007 και 21,40% την ίδια ώρα το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι με βάση των προγραμματισμό έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα όλοι οι υποψήφιοι.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι, περί τα 47 εκατομμύρια, καλούνται στις κάλπες την Κυριακή στις πλέον αμφίρροπες και απρόβλεπτες προεδρικές εκλογές των τελευταίων ετών καθώς κλείνει η ψαλίδα μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων. Οι κάλπες άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για «κούρσα» η οποία θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπή αφού τέσσερις υποψήφιοι από τους 11, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λε Πεν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν είναι εξαιρετικά κοντά στα ποσοστά τους, ενώ εκτιμάται ότι το ζευγάρι των υποψηφίων που θα προκριθεί στο δεύτερο γύρο θα ξεκαθαριστεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι η ψήφος της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία θεωρείται ένας από τους αστάθμητους παράγοντες, που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η απόφασή τους θα αμφιταλαντευθεί κατά κύριο λόγο μεταξύ της αποχής και της ψήφου υπέρ των Αριστερών κομμάτων.

Οι δημοσκόποι φέρουν τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να κατακτούν την Κυριακή τις δύο πρώτες θέσεις και να πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο, κάτι που αν επαληθευτούν θα διακόψει την συνήθη εναλλαγή εξουσίας στη Γαλλία μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς. Ακολουθούν κατά πόδας ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν και ο ακροαριστερός Μελανσόν.

Ο Μελανσόν προτείνει ένα σχέδιο ύψους 100 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, που θα χρηματοδοτηθεί από κρατικό δανεισμό, την εθνικοποίηση επιχειρήσεων σε κάποιους τομείς, την υποτίμηση του ευρώ, την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την ενδεχόμενο έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ξαφνική άνοδό του στις δημοσκοπήσεις ανησυχεί πολλούς επενδυτές, διότι διάφορα εκλογικά σενάρια αποτυπώνουν την πιθανότητα να κερδίσει εάν φθάσει στο δεύτερο γύρο. Η Λεπέν, από την πλευρά της, σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα είμαι έτοιμος το Κυριακοδεύτερο, αλλά η ελπίδα μου είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένα καταστροφικό σενάριο και δεν θα χρειαστεί να εργαστώ», σχολίασε αναλυτής από το Λονδίνο που καλύπτει γαλλικές τράπεζες.

Θρίλερ για γερά νεύρα

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν κάνουν λόγο για μια αμφίρροπη αναμέτρηση. Στη μέτρηση του ινστιτούτου BVA ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν ισοψηφούν με ποσοστό 23% στην πρόθεση ψήφου.

Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5% ενώ ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν έρχεται τέταρτος, με ποσοστό 19%.

Η συμμετοχή αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 76-80%.

Σε μέτρηση του ινστιτούτου Odoxa για το περιοδικό Le Point . Σε αυτή ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου εξασφαλίζοντας ποσοστό 24,5% των ψήφων, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η Λε Πεν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση αυτή συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%, με άνοδο 1%.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 0,5% και να πέφτουν στο 19%, συνεπώς δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου.

Ψήφισαν οι Γάλλοι που διαμένουν στις ΗΠΑ

Νωρίτερα από το άνοιγμα της κάλπης στη Γαλλία ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι γάλλοι πολίτες που διαμένουν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τους συνολικά 46,97 εκατ. ψηφοφόρους που είναι εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, υπολογίζεται ότι 1,3 εκατ. βρίσκονται εκτός Γαλλίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εγγεγραμμένοι 119.773 ψηφοφόροι, εκ των οποίων 11.242 στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία.

Στη Νέα Υόρκη, το προξενείο της Γαλλίας στην 5η Λεωφόρο εκκενώθηκε για λίγη ώρα και όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία, μετά από προειδοποίηση για βόμβα. Δεκάδες ψηφοφόροι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κτίριο απομακρύνθηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της αστυνομίας. Σύμφωνα με την πρόξενο της Νέας Υόρκης Αν Κλερ Λεζάντρ, η διαδικασία ξεκίνησε πάλι περίπου 50 λεπτά αργότερα.

Το προξενείο της Νέας Υόρκης έχει 28.500 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και είναι ένα από 16 γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορούσαν να ψηφίσουν οι Γάλλοι πολίτες.

Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας;

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Οι προηγούμενοι πρόεδροι:

2012-2017: Φρανσουά Ολάντ (σοσιαλιστής)

2007-2012: Νικολά Σαρκοζί (δεξιά)

1995-2007: Ζαν Σιράκ (δεξιά) υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες, μία επταετή και μία πενταετή

1995-2007: ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν υπηρέτησε δύο συνεχείς επταετείς θητείες

Κανένας πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Πώς εκτυλίσσεται η ψηφοφορία

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 46,97 εκατομμύρια ψηφοφόροι , ανάμεσά τους 1,3 εκατομμύριο που ζουν εκτός της μητροπολιτικής Γαλλίας.

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας ανοίγουν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος). Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο στις Γαλλικές Αντίλλες, στην Γουιάνα, στο Σεν Πιερ ε Μικελόν και στην Γαλλική Πολυνησία.

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Αποτελέσματα;

Ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την δημοσίευση εκλογικών αποτελεσμάτων, εκτός των ποσοστών συμμετοχής, όσο διαρκεί η ψηφοφορία.

Η παράταση της ψηφοφορίας στις μεγάλες πόλεις δυσχεραίνει το έργο των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που θα έχουν μία ώρα λιγότερη για να επεξεργασθούν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της καταμέτρησης.

Εάν οι διαφορές στα ποσοστά των υποψηφίων είναι μικρές, η πολυαναμενόμενη εμφάνιση της εικόνας των δύο φιναλίστ που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο στις οθόνες της τηλεόρασης δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δεν είναι καθόλου εγγυημένη.

Στην περίπτωση αυτή, οι πρώτες εκτιμήσεις θα ανεώνονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς με βάση τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.

Οι δύο φιναλίστ της Κυριακής θα αναμετρηθούν στις 7 Μαΐου.

Η ορκωμοσία του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του Φρανσουά Ολάντ.

H Γερμανία ελπίζει σε νίκη του Μακρόν 

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είναι ο υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που προτιμά το Βερολίνο, το οποίο φοβάται άλλο ένα πλήγμα μετά το Brexit. 

Μετά το Brexit, την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ και την οριακή νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, το Βερολίνο προσδοκά στο να μην βγουν ενισχυμένοι στον πρώτο γύρο της Κυριακής ούτε η Μαρίν Λεπέν, ούτε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» και ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» έχουν καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση αποδιοπομπαίο τράγο και στόχο την Άνγκελα Μέρκελ. Η πρώτη για την πολιτική της για το άσυλο και ο δεύτερος για την οικονομική της πολιτική την οποία καταγγέλλει στο βιβλίο του « Η Ρέγκα του Μπίσμαρκ». Η παρουσία αυτών των δύο στον δεύτερο γύρο δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από ένας «εφιάλτης» για τον γαλλόφιλο υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτός όπως και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν κρύβουν την προτίμησή τους για τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο ηγέτης του «Εμπρός» είναι άλλωστε το αγαπημένο παιδί στη Γερμανία η οποία πέρασε στα ψιλά ακόμα και τις πρόσφατες επικρίσεις του για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα.

Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας και το ζήτημα της ασφάλειας επισκίασαν την εκστρατεία των υποψηφίων

Το ζήτημα της ασφάλειας και η απειλή της τρομοκρατίας βρέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο, λίγα 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που επισκιάστηκε από την επίθεση το βράδυ της Πέμπτης στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας

Την ώρα της διεξαγωγής της τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία, η γαλλική πρωτεύουσα δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα με την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους που στοίχισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό και προκάλεσε τον τραυματισμό δύο άλλων.

Το νέο αυτό χτύπημα έριξε απότομα και με τραγικό τρόπο την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας και δεν αποκλείεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters