ΔΙΕΘΝΗ

Πώς η επίθεση στα Ηλύσια Πεδία αλλάζει την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 21 Απριλίου 2017, 22:46 / Ανανεώθηκε 22 Απριλίου 2017, 11:45
Πώς η επίθεση στα Ηλύσια Πεδία αλλάζει την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία
Facebook Twitter Whatsapp

Η ακροδεξιά υποψήφιος εκμεταλλεύεται το τρομοκρατικό χτύπημα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πλήρη ανατροπή στο σκηνικό των προεδρικών εκλογών φέρνει η επίθεση στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή τους. Ιδίως εάν επιβεβαιωθεί πως ο δράστης ήταν μέλος του ISIS – τουλάχιστον όπως προκύπτει απ' όλες τις ενδείξεις- τότε θα μιλάμε για ένα σαφές μήνυμα των τζιχαντιστών, αφού το χτύπημα έγινε την ώρα που διεξαγόταν το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των έντεκα υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Γάλλων την προσεχή Κυριακή.

Ήδη οι πρώτες επιπτώσεις έγιναν εμφανείς. Οι υποψήφιοι του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Φρανσουά Φιγιόν και του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν ακύρωσαν τις προγραμματισμένες για σήμερα προεκλογικές τους συγκεντρώσεις. Ενώ ο Φιγιόν πήγε ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας να αναβληθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών, ενδεχομένως προσδοκώντας να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη, καθώς σίγουρα θα ήθελε να κερδίσει χρόνο για να ανασυνταχθεί από το σκάνδαλο το οποίο ακόμα του «κουρεύει» εκλογικά ποσοστά και τον φέρνει στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων.

Αλλά και όταν ο πρώην πρωθυπουργός πληροφορήθηκε τα νέα, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ έσπευσε να εκμεταλλευτεί τον νέο τρόμο που σκόρπισαν οι τζιχαντιστές: «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου εάν εκλεγώ» ανέφερε. Ενώ η Λε Πεν κάλεσε να μπει ένα τέλος στην «αφέλεια».

Φιγιόν και Λε Πεν είναι οι δύο υποψήφιοι που κατ εξοχήν έχουν θέσει την ασφάλεια πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. Ιδίως η δεύτερη συνδέει τα ζητήματα τρομοκρατίας με το προσφυγικό, καθώς επίσης και με το Ισλάμ, σε μια απόπειρα να προσεταιριστεί τις στρατιές των τρομοκρατημένων ψηφοφόρων στην επαύριο των μεγάλων χτυπημάτων στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, το 2015, το 2016 και το 2017, στις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες άτομα.

Η Λε Πεν, φιλοδοξεί να προσελκύσει την ψήφο των Γάλλων πολιτών που προέρχονται από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, αλλά και των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων που ζητούν αναβίωση του αποικιοκρατικού παρελθόντος της χώρας. Κυρίως όμως, τα κελεύσματά της για περισσότερη ασφάλεια, για τον εξοπλισμό των αρχών με βαρύτερο οπλισμό αλλά και να τους δοθεί περισσότερη ελευθερία κινήσεων όταν ερευνούν υποθέσεις για τρομοκρατία, φαίνεται να βρίσκουν απήχηση στα μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Περιττό να αναφερθεί πως η Λε Πεν υπόσχεται μαζικές προσλήψεις αστυνομικών.

Γενικότερα η επικέντρωση της δημόσιας συζήτησης στη Γαλλία και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στα θέματα τρομοκρατίας φαίνεται να ευνοεί την υποψήφιο της ακροδεξιάς. Για την ακρίβεια ιδίως στη χώρα της οι αποφάσεις του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η αφαίρεση της διπλής υπηκοότητας για τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία μοιάζουν με μετακίνηση των υπόλοιπων κομμάτων προς τις θέσεις της Λε Πεν.

Ορισμένοι αναλυτές, σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν πως η επίθεση της Παρασκευής θα δώσει επιπλέον ώθηση στη Λε Πεν ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Και αυτή με τη σειρά της, όπως ο Φιγιόν, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το χτύπημα. Κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις θέσεις της για την ασφάλεια, ζήτησε να αποκατασταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι, όπως επίσης και να απελαθούν οι ξένοι που περιλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών. Ακόμα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, εάν ειδικά συγκροτηθεί το περίφημο «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο», δηλαδή τα κόμματα συνασπιστούν και στηρίξουν τον υποψήφιο που θα προκριθεί μαζί της στην τελική αναμέτρηση.

Αναμένεται με ενδιαφέρον να διαφανεί πόσο η επίθεση θα επηρεάσει πολιτικά την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν. Και αυτό γιατί το ζήτημα της ασφάλειας –σε αντίθεση με τη Λε Πεν- θεωρείται η «αχίλλειος πτέρνα», του κεντρώου υποψηφίου. Οι επικριτές του αναφέρουν πως ακολουθεί μια πολύ χαλαρή προσέγγιση σε αυτό το θέμα και η ακροδεξιά πολιτικός φροντίζει να εστιάσει τις επιθέσεις της κατά του Μακρόν ακριβώς εκεί.