current views are: 12

23 Απριλίου 2017
Δημοσίευση10:02

Ο Μελανσόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ευρωζώνη και το Plan B: Συγκρούσεις και συμμαχίες στην ευρωπαϊκή Αριστερά

Στις κάλπες οι Γάλλοι για την Προεδρία

Δημοσίευση 10:02’

Στις κάλπες οι Γάλλοι για την Προεδρία

Πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών σήμερα και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η μάχη είναι τόσο αμφίρροπη. Τέσσερις υποψήφιοι παλεύουν στο νήμα για να περάσουν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου ipsos,  προηγείται ο κεντρώος Μακρόν με 24%. Ακολουθούν η ακροδεξιά Λεπέν με 22,%, ο συντηρητικός Φιγιόν με 19% και ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λυκ Μελανσόν με 19%. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής του συνδυασμού Ανυπότακτη Γαλλία, αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη αυτής της εκστρατείας αφού κανείς δεν περίμενε ότι θα κατέγραφε μια τόσο εντυπωσιακή δυναμική. Ωστόσο, η Κουμουνδούρου δεν ενθουσιάζεται με την υποψηφιότητα Μελανσόν η οποία εκφράζει μια εκδοχή αριστερού ευρωσκεπτικισμού.

Plan B

Στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Μελανσόν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα. Μετά όμως τη μνημονιακή συμφωνία του Ιουλίου του 2015 αποστασιοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και καλλιέργησε σχέσεις με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πρόσφατα μάλιστα διαφοροποιήθηκε έντονα από τον πρωθυπουργό: «Εγώ δεν είμαι Αλέξης Τσίπρα. Δεν διαπραγματεύομαι 17 ώρες με ανθρώπους που με προσβάλλουν. Οι Γερμανοί δεν έχουν δει ποτέ απέναντι τους μια Γαλλία που να τους λέει Όχι.»

Πέρα όμως από τις δηλώσεις, ο κ Μελανσόν διαφωνεί επί της ουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή στη ευρωζώνη. Ο κ.  Μελανσόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Γαλλίας από την ευρωζώνη αν δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη χαλάρωση της λιτότητας: «Κατ’ αρχήν υπάρχει το plan A. Πιστεύω πολύ στη δύναμη της Γαλλίας. Αλλά αν  αυτό δεν λειτουργήσει, υπάρχει το plan B», έχει δηλώσει ο κ. Μελανσόν. Με τον όρο plan A εννοείται «μια συντονισμένη έξοδο από της ευρωπαϊκές συνθήκες και τα τη διαπραγμάτευση άλλων όρων». Με τον όρο plan B εννοείται «μια μονομερής έξοδος της Γαλλίας από τις ευρωπαϊκές συνθήκες για να προτείνουμε άλλες συνεργασίες.»

Όπως είναι φανερό, το πρόγραμμα Μελανσόν συνιστά μια εκδοχή αριστερού ευρωσκεπτικισμού που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον ευρωπαϊσμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί μεγάλο ερώτημα για την πορεία της ευρωπαϊκής Αριστεράς αν η προσέγγιση Μελανσόν βρει μιμητές και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως και να έχει, η επιτυχία Μελανσόν εγείρει πολιτικά για τις διεθνείς σχέσεις του Κουμουνδούρου.

«Στηρίζουμε Μελανσόν»

Παρά τις πολιτικές διαφωνίες με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητά του. Πέρα από το ότι θα ήταν άτοπο πολιτικά να μη στηρίξει μια τόσο δυναμική αριστερή υποψηφιότητα, τον Μελανσόν στηρίζει το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική θέση της Κουμουνδούρου ήταν η συνεργασία Αριστεράς-Σοσιαλιστών.

Σε επιστολή που απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ  στο ΚΚΓ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για μας λοιπόν η πραγματική εναλλακτική επιλογή απέναντι στον εφιάλτη της Λεπέν είναι ο προεδρικός υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, που στηρίζεται, μεταξύ άλλων, τόσο από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, όσο και από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αναμένοντας τα αποτελέσματα του Α’ γύρου της Κυριακής, στέλνουμε τους αδελφικούς μας χαιρετισμούς σε όσους και όσες δίνουν τη μάχη για να βρεθεί στο β’ γύρο ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.»


σχετικα αρθρα