Μεγάλο είναι το βάρος που καλείται να σηκώσει η κυπριακή οικονομία, μια μέρα μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους. Την ίδια ώρα η Μεγαλόνησος τελεί υπό την απειλή μίας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν προς το παρόν να κάνουν εκτιμήσεις για την κοστολόγηση της οικονομικής καταστροφής και πως θα πληρωθεί το τίμημα.
Είναι γεγονός ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μια επένδυση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του κόστους των καταστροφών αρκεί να αναλογιστεί ότι η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στο σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι έναντι δαπάνης 250 εκατ. ευρώ, ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Το κόστος και για αυτή τη μονάδα ήταν 250 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό. Επισημαίνει όμως ότι ο δανεισμός της ΑΗΚ δεν μετρά στο έλλειμμα του Κράτους.

Σοβαρός προβληματισμός, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τύπο, ως προς τις επιπτώσεις στην οικονομία, καταγράφεται και ανάμεσα στα τραπεζικά επιτελεία. Προβληματίζονται έντονα για την κατάσταση που δημιουργείται στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι τεχνοκράτες προβληματίζονται ιδιαίτερα για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα. Κλειδί για τις εξελίξεις θα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Παραπέμπουν στις αρνητικές παρενέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν από την ελλιπή ηλεκτροδότηση όλης της οικονομικής και παραγωγικής αλυσίδας. Καθώς μάλιστα, δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη πόσο χρόνο θα πάρει η αποκατάσταση της πλήρους ηλεκτροδότησης της Κύπρου.

Χθες, σε χρόνο ρεκόρ, οι επιπτώσεις από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού που υπέστη πολύ σοβαρή καταστροφή, μεταφέρθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στην οικονομία.

Νερό με το σταγονόμετρο και ρεύμα με δόσεις, είναι από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισαν επιχειρήσεις και πολίτες με όλες τις συνεπακόλουθες παρενέργειες. Τα αρνητικά γεγονότα επηρέασαν αμέσως την κατανάλωση και όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους υπεραγορών, η προσέλευση των καταναλωτών ήταν σημαντικά περιορισμένη.

Η Τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία είναι αδύνατο να εργαστούν σωστά χωρίς πλήρη παροχή ρεύματος. Αρνητικό σοκ στον τουρισμό φοβούνται οι επιχειρηματίες του κλάδου. Η πλημμελής παροχή ρεύματος και ως αποτέλεσμά της η υπολειτουργία των κλιματιστικών αρχίζει να δημιουργεί ήδη δυσαρέσκεια στους τουρίστες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Κύπρο. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης. Ως αποτέλεσμα της οποίας είναι ο περιορισμός στις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Φόβοι ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό στο μέσο της τουριστικής σεζόν, μπαίνουν στο τραπέζι.

Καίριο πλήγμα εκτιμάται ότι ενδέχεται να δεχθεί και η υπόλοιπη βιομηχανία που στηρίζει τη λειτουργία της στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικά οι βιομηχανίες και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την παραγωγή και διάθεση "ευαίσθητων" προϊόντων, όπως τρόφιμα, γάλα, τυριά και παράγωγα είδη, βρίσκονται αντιμέτωπες με το χειρότερό τους εφιάλτη. Βιομηχανίες που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με ρεύμα, το ίδιο. Η ύπαρξη γεννητριών ασφαλείας είναι για να αντιμετωπίζει άμεσες βασικές ανάγκες και όχι να στηρίζει την παραγωγή, τονίζεται από τους ειδικούς.

Η επόμενη ημέρα

Βυθισμένη στο πένθος και με πολλά αμείλικτα ερωτήματα για την έκρηξη στα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα να παραμένουν αναπάντητα, βρίσκει την Κύπρο η επόμενη ημέρα της τραγωδίας στη ναυτική Βάση της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ) "Ευάγγελος Φλωράκης", η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δώδεκα ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εξήντα δύο.

Σήμερα θα ολοκληρωθεί με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης, αφού των περισσοτέρων τα σώματα είναι διαμελισμένα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε στο ΡΙΚ ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση σχεδόν όλων των θυμάτων της χθεσινής τραγωδίας.

Ο κ. Πατσαλής είπε ότι μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυκτα είχαν παραλάβει δείγματα και συνέχισαν τη διαδικασία ταυτοποίησης καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας. Ανέφερε, επίσης, ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση με ορισμένους συγγενείς, οι οποίοι όμως θα δώσουν δείγματα σήμερα.

Για την πορεία της διαδικασίας, πρόσθεσε, έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση δύο τραυματιών, που νοσηλεύονται ο ένας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ο άλλος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένεται σήμερα στην Κύπρο κλιμάκιο γιατρών από το εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η εμπλοκή γιατρών από το Ισραήλ.

Πενήντα τραυματίες, από τους 62 συνολικά, περιλαμβανομένων εργαζομένων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού και διερχόμενων οδηγών, αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Δηλώσεις Μάρκου Κυπριανού για τα πυρομαχικά

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ουδέποτε έθεσε οποιαδήποτε πολιτική ανάγκη πάνω από θέματα ασφάλειας, ούτε και οποιοσδήποτε άλλος από πλευράς του κράτους, δήλωσε στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και δήλωσε ότι θα γίνει ενδελεχής και πλήρης έρευνα, τονίζοντας πως πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί για ό,τι λέγεται δημόσια.

Υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2009 κρίθηκε ότι η πιο σωστή ενέργεια ήταν να κρατηθεί το φορτίο στην Κύπρο, σημείωσε ο Κύπριος υπουργός και ανέφερε πως πριν ξεφορτωθεί το φορτίο από το πλοίο, διάφορες χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία, «κυρίως υπό το φόβο ότι ίσως να μην το κρατούσαμε».

Από τη στιγμή που η Κύπρος έδειξε ότι εφαρμόζει πιστά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού «οι ξένες χώρες ικανοποιήθηκαν, συνεχάρησαν την Κυπριακή Δημοκρατία για τον χειρισμό του θέματος, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θεώρησαν λήξαν το θέμα».Σχετικά Θέματα: Τραγωδία στην Κύπρο- Ολική καταστροφή στο Ζύγι