current views are: 10

23 Απριλίου 2017
Δημοσίευση14:03

Ώρα εκλογών στη Γαλλία – Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών – Στις 21:00 τα exit polls – Έκλεισαν οι πρώτες κάλπες

Εκτιμήσεις από Βελγικά ΜΜΕ: Μακρόν στο 24% – Λε Πεν στο 22%

Δημοσίευση 14:03’

Εκτιμήσεις από Βελγικά ΜΜΕ: Μακρόν στο 24% – Λε Πεν στο 22%

Η πιο κρίσιμη εκλογική μάχη στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα καθορίσει το ζευγάρι που θα προκριθεί στην τελική αναμέτρηση, με τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για ένα μεγάλο θρίλερ μεταξύ της Μαρίν Λε Πεν, του Εμανουέλ Μακρόν, του Φρανσουά Φιγιόν και του Ζαν Λουκ Μελανσόν.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) στο 69,42%, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Στις 20:00 ώρα Ελλάδος έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στην επαρχία, ενώ στις 21:00 αναμένεται να κλείσουν και στις μεγάλες πόλεις. 

Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν επιβληθεί από την Ανώτατη Αρχή για την ψηφοφορία, στη Γαλλία απαγορεύεται να δοθεί από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, η όποια εκτίμηση ή πρόβλεψη πριν κλείσουν οι κάλπες στις 8 το βράδυ. Η απαγόρευση αυτή όμως δεν ισχύει στις γειτονικές χώρες, όπως το Βέλγιο ή η Ελβετία, που έχουν παράδοση να δίνουν εκτιμήσεις πριν τις 8 το βράδυ.

Σε αυτό το πλαίσιο τα ΜΜΕ των γειτονικών χωρών άρχισαν να διαρρέουν τα πρώτα αποτελέσματα. Πρόκειται για τα ποσοστά από τους Γάλλους ψηφοφόρους που ψήφισαν στην Αμερική ή στις υπερπόντιες περιοχές που ανήκουν στη Γαλλία

Μάλιστα το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF που δε δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία έδωσε το πρώτο exit poll για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται μπροστά με 24%, με την Μαρίν Λε Πεν να ακολουθεί με δύο μονάδες διαφορά, 22%.
Ο Φρανσουά Φιγιόν είναι τρίτος με 20,5%, με τον Ζαν Λουκ Μελανσόν να έπεται με 18%.

Την ίδια ώρα η γαλλική L’Echo δίνει αναλυτικά τις προβλέψεις και ανά εταιρία ερευνών. 

  • Harriss – Μακρόν 24-25%/Λε Πεν και Μελανσόν πολύ κοντά στο 20% και ο Φρανσουά Φιγιόν τέταρτος με 18%
  • Ifop – Προβάδισμα Μακρόν, δεύτερη η Μαρίν Λεπέν και μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ Φιγιόν και Μελανσόν
  • Opinionway – Δίνονται ως επικρατέστεροι οι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν

Περίπου 1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, δηλαδή σχεδόν το 2% του συνολικού εκλογικού σώματος, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές.

Τι ψήφισαν οι Γάλλοι στην Αμερική (εκτός του Μόντρεαλ)

  • Μακρόν 45,35%
  • Φιγιόν: 25,33%
  • Μελανσόν: 14,05%
  • Λε Πεν: 6,29%
  • Αμόν: 5,94%

Σεν Πιέρ και Μικελόν

  • Μελανσόν: 35,45%
  • Λε Πεν: 18,16%
  • Μακρόν: 17,97%
  • Φιγιόν: 9,32%

Μαρτινίκα:

  • Μελανσόν: 27,36%
  • Μακρόν: 25,53%
  • Φιγιόν: 16,85%
  • Λε Πεν: 10,94%
  • Αμόν: 9,75%

Γουιάνα:

  • Μελανσόν: 24,72%
  • Λε Πεν: 24,29%
  • Μακρόν: 18,75%
  • Φιγιόν: 14,66%
  • Αμόν: 5,69%

Γουαδελούπη (ενσωμάτωση στο 86%)

  • Μακρόν: 30,32%
  • Μελανσόν: 23,99%
  • Φιγιόν: 14,87%
  • Λε Πεν: 13,47%
  • Αμόν: 9,72%

Οι διαρροές αυτές προκάλεσαν την οργή γαλλικών ΜΜΕ όπως η Liberation και η Le Monde που προειδοποιούν τους αναγνώστες τους να μην πιστεύουν όσα δημοσιεύουν ξένα μέσα.

Η γαλλική εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά: «Πρέπει σήμερα να μιλήσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Όπως ξέρετε, απαγορεύεται να μεταδίδονται δημοσκοπήσεις από την Παρασκευή. Αλλά οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Ήδη κυκλοφορούν νούμερα, κάτω από το τραπέζι, ή μάλλον από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Βρίσκουμε επίσης στοιχεία και αποτελέσματα σε ξένες ιστοσελίδες, τα οποία δεν υπόκεινται στις ίδιες απαγορεύσεις με εμάς στη Γαλλία. Ακόμη και στο Twitter κυκλοφορούν ποσοστά και αριθμοί, κυρίως κάτω από το περιβόητο hashtag #radiolondres, για παράδειγμα. Θυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται σε ένα μίντια όπως η Liberation να σπάσει το εμπάργκο και να υποστεί τις συνέπειες και ακριβά πρόστιμα.

Ψήφισαν οι υποψήφιοι

Και οι έντεκα υποψήφιοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πήγε να ψηφίσει στις 11 το πρωί στην παραθαλάσσια πόλη Λε Τουκέ της βόρειας Γαλλίας, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία, στο πλευρό της συζύγου του Μπριζίτ με την οποία κρατιούνταν χέρι-χέρι. Ο Μακρόν έδειχνε χαλαρός και πόζαρε δίπλα σε ψηφοφόρους που έβγαζαν με το κινητό τους selfies.

Χαμογελαστή η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λε Πεν ψήφισε στο Ενίν-Μπομόν, ένα προπύργιο του Εθνικού Μετώπου στα βόρεια της χώρας. Την Λε Πεν «υποδέχτηκαν» έξω από το εκλογικό τμήμα γυμνόστηθες ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen που διαδήλωσαν εναντίον της. Περίπου έξι από αυτές συνελήφθησαν όταν βγήκαν από μια λιμουζίνα φορώντας μάσκες της Λεπέν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η αστυνομία της οδήγησε στα περιπολικά και κατέσχεσε τις μάσκες και πλακάτ που κρατούσαν.

Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος εκλέγεται στο Παρίσι, ψήφισε σε ακριβή συνοικία στα δυτικά της πρωτεύουσας λίγο μετά το μεσημέρι, ενώ η σύζυγός του Πενέλοπε, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου αργομισθίας, ψήφισε νωρίς το πρωί όταν άνοιξαν οι κάλπες στο Σολέσμ (δυτικά) συνοδευόμενη από δύο εκ των πέντε παιδιών τους.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν ψήφισε στην Τραπ, στην περιοχή του Παρισιού, και παρότι οι επιδόσεις του σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ κακές δήλωσε «γαλήνιος».

Από τους 11 υποψήφιους για την προεδρία, το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε τελευταίος ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν, ο οποίος περίμενε υπομονετικά στην ουρά στο εκλογικό τμήμα του που ήταν σε ένα σχολείο της πρωτεύουσας.

Τα απρόοπτα

Από τις εκλογές δεν έλειψαν βεβαίως και τα απρόοπτα. Εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν της ανατολικής Γαλλίας εκκενώθηκε σήμερα μετά τον εντοπισμό ενός κλεμμένου οχήματος που είχε εγκαταλειφθεί με αναμμένη τη μηχανή την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, η Λε Πεν δεν παρέδωσε έγκαιρα τις αφίσες της ώστε να αναρτηθούν έξω από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Όπως εξήγησε το υπουργείο, οι αφίσες τυπώνονται από τους υποψήφιους και πρέπει οι ίδιοι να τις παραδώσουν στην εκλογική επιτροπή πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, η οποία είχε οριστεί για τις 10 Απριλίου.

Κατά την ίδια πηγή, 10 από τους 11 υποψήφιους για την προεδρία σεβάστηκαν την προθεσμία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναρτημένες οι αφίσες τους στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

Το «κλειδί» και οι δημοσκοπήσεις

Σημειώνεται ότι η ψήφος της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία θεωρείται ένας από τους αστάθμητους παράγοντες, που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η απόφασή τους θα αμφιταλαντευθεί κατά κύριο λόγο μεταξύ της αποχής και της ψήφου υπέρ των Αριστερών κομμάτων.

Οι δημοσκόποι φέρουν τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να κατακτούν την Κυριακή τις δύο πρώτες θέσεις και να πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο, κάτι που αν επαληθευτούν θα διακόψει την συνήθη εναλλαγή εξουσίας στη Γαλλία μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς. Ακολουθούν κατά πόδας ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν και ο ακροαριστερός Μελανσόν.

Το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%, σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα.

Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%.

Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.


σχετικα αρθρα