current views are: 9

23 Απριλίου 2017
Δημοσίευση18:03

Μακρόν και Λε Πεν θα διεκδικήσουν την προεδρία της Γαλλίας στις 7 Μαΐου

Πρωτιά για τον κεντρώο υποψήφιο από τον πρώτο γύρο

Δημοσίευση 18:03’

Πρωτιά για τον κεντρώο υποψήφιο από τον πρώτο γύρο

Ένα εκλογικό θρίλερ εκτυλίχθηκε στον πρώτο γύρο της προεδρικής κάλπης στη Γαλλία, με συνεχή εναλλαγή στην πρώτη θέση μεταξύ του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν. Για πρώτη φορά μετά από καιρό τα exit polls έπεσαν… μέσα στις προβλέψεις τους, με τον Μακρόν να φαίνεται πως κατακτά την πρώτη θέση. Σε κάθε περίπτωση το ζευγάρι που θα αναμετρηθεί για τον προεδρικό θώκο στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου βγήκε από νωρίς, με τους Γάλλους να γυρνούν την πλάτη τους στον δικομματισμό. Οι περισσότεροι υποψήφιοι που έμειναν εκτός της κούρσας στηρίζουν τον Μακρόν – πέραν του Ζαν Λουκ Μελανσόν– που έδωσε γραμμή για ψήφο κατά συνείδηση, συγκροτώντας έτσι το λεγόμενο «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο», ώστε η ακροδεξιά υποψήφιος να μην κατακτήσει την Προεδρία

Με 99% των ψήφων καταμετρημένων ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει το 23,77% των ψήφων, η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, το 21,70%, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν το 19,98% και ο ακροαριστερός Ζαν Λουκ Μελανσόν το 19,40%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει το πρακτορείο AFP και το France24.com.

Τα exit polls

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα exit polls έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους, έπειτα από καιρό σε ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ipsos ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 23,7%, η Μαρίν Λε Πεν 21,9%, και ακολουθούν ο Φρανσουά Φιγιόν με 19,7% και ο Ζαν Λουκ Μελανσόν με 19,2%. Καταποντίζονται οι σοσιαλιστές, με τον υποψήφιό τους Μπενουά Αμόν να λαμβάνει μόλις 6,2%. 

Από την άλλη η εφημερίδα Le Figaro επικαλούμενη τις εκτιμήσεις της εταιρείας Kantar Sofres One Point, μετέδωσε ότι o Μακρόν και η Λε Πεν ισοψηφούσαν στο 23% και ακολουθούν Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν Λουκ Μελανσόν με 19%. Ο Μπενουά Αμόν πήρε 7%.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις η προσέλευση ανήλθε σε 81%.

Οι αντιδράσεις και το «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο»

Με το άκουσμα των αποτελεσμάτων, υπήρξε έκρηξη χαράς στο «στρατηγείο» του Μακρόν. «Έχω μεγάλη ευθύνη, η οποία απομακρύνθηκε από τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Θέλω να μιλήσω σε όλους τους Γάλλους, θέλω να γίνω ο δικό σας πρόεδρος. Ο πρόεδρος όλου του λαού, ο πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών. Πρόεδρος που θα προστατεύει, ένας πρόεδρος που θα βοηθά τους ευάλωτους» ανέφερε σε δηλώσεις του στο στρατηγείο του

Η Γαλλική προεδρία ανακοίνωσε εξάλλου πως ο Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί για την θέση του στον δεύτερο γύρο.

Από την πλευρά της η Μαρίν Λε Πεν στις δηλώσεις της, επεσήμανε πως ο δεύτερος γύρος θα είναι μια δημοσκόπηση για την «άγρια παγκοσμιοποίηση», ενώ υποστήριξε πως «ήρθε  η ώρα να απελευθερωθεί ο γαλλικός λαός από τις αλαζονικές ελίτ».

Στα στρατόπεδα των υπόλοιπων υποψηφίων τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, αν και οι περισσότεροι – όπως και οι απερχόμενοι υπουργοί- από νωρίς έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί το περίφημο «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο» για να αντιμετωπιστεί η υποψήφια της ακροδεξιάς.

Μεγάλη ήταν η απογοήτευση στο αρχηγείο του κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν. «Η αποχή δεν είναι επιλογή, κυρίως από τη στιγμή που το ακροδεξιό κόμμα είναι κοντά στην εξουσία. Μην διαλύεστε, μείνετε ενωμένοι, πιστέψτε με πως οι δυνάμεις σας θα μετρήσουν. Η Γαλλία τις έχει ανάγκη. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την καταψήφιση της ακροδεξιάς και την ψήφο στον Εμανουέλ Μακρόν» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Φιγιόν.

Ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λουκ Μελανσόν ,κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν σε δηλώσεις του κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν. «Ακόμη και αν δεν ανήκει στην αριστερά, βρίσκεται απέναντι σε έναν εχθρό της δημοκρατίας. Η ώρα είναι κρίσιμη», είπε.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις 

Την ίδια ώρα το φως της δημοσιότητας βλέπουν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με μέτρηση της Ipsos, ο Εμανουέλ Μακρόν επικρατεί της Μαρίν Λε Πεν με 62% των ψήφων έναντι 38%. Ο Μακρόν επικρατεί της Λε Πεν με 64%, σύμφωνα με δημοσκόπηση HARRIS INTERACTIVE.


σχετικα αρθρα