current views are: 9

24 Απριλίου 2017
Δημοσίευση06:01

Ο διεθνής Τύπος για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών

Στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αναφέρεται εκτενώς ο διεθνής Τύπος, χαιρετίζοντας την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο. 

Δημοσίευση 06:01’

Στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αναφέρεται εκτενώς ο διεθνής Τύπος, χαιρετίζοντας την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο. 

Στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αναφέρεται εκτενώς ο διεθνής Τύπος, χαιρετίζοντας την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο. 

Ωστόσο, ορισμένες εφημερίδες θεωρούν ότι η παρουσία της ακροδεξιάς υποψηφίου, Μαρίν Λέπέν, αποτελεί απειλή.

Βρετανία

Ο Guardian θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί την «καλύτερη ελπίδα μίας μεγάλης χώρας με σοβαρά προβλήματα», αλλά θεωρεί ότι «η απειλή που θέτει η άκρα δεξιά δεν έχει σβήσει».

Οι Financial Times βλέπουν ήδη την «στέψη» του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο προειδοποιούν ότι ο 39χρονος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί σκληρά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί.

Γερμανία

Επιφυλακτική η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Η Γαλλία κατακερματισμένη» ότι «περισσότερο από το 40% των Γάλλων ψήφισαν υποψήφιους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Η νίκη του Μακρόν είναι τόσο περιορισμένη που στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές (2007, 2012) δεν θα είχε φθάσει στον δεύτερο γύρο».

Για το περιοδικό Der Spiegel, η επιτυχία του κεντρώου υποψήφιου είναι «ηχηρό χαστούκι στον πολιτικό μηχανισμό. Η εκλογή του στον δεύτερο γύρο έβγαλε από τη μέση, τουλάχιστον προσωρινά, παλαιούς πολιτικούς θεσμούς, τους συντηρητικούς Γκωλιστές Les Républicains, όπως και τους κυβερνώντες σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ».

Βέλγιο

Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Le Soir θεωρεί ότι οι Γάλλοι «έκαναν την επανάστασή τους, απορρίπτοντας , α λα Τραμπ, τα παραδοσιακά κόμματα και πολιτικούς, της δεξιάς όπως και της αριστεράς , για να θέσουν αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες εκτός συστήματος».

Ελβετία

Η εφημερίδα Le Temps, επαναφέροντας τον όρο «νέο σύνορο», που είχε χρησιμοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ελπίζει σε μία νίκη του Εμανουέλ Μακρόν: «Αυτός ο νέος πρόεδρος, ούτε καν 40 ετών, μπορεί να δώσει ένα νέο σύνορο στην Γαλλία και να βελτιώσει την τύχη των Γάλλων». Ομως η εφημερίδα θεωρεί ότι «με το Εθνικό Μέτωπο, οι απόγονοι της Γαλλίας των συνεργατών και της γαλλικής Αλγερίας βρίσκονται στις πύλες της εξουσίας».

Πολωνία

Η Gazeta Wyborcza χαιρετίζει την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιβιώσει του διαζυγίου που μόλις ξεκίνησε με την Βρετανία, Αλλά το +Frexit+ θα ενταφίαζε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Αυτό ακριβώς είχε ανακοινώσει η Μαρίν Λεπέν, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου».

ΗΠΑ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι Γάλλοι «επαναπροσδιόρισαν την πολιτική γεωγραφία της χώρας, βάζοντας την ΕΕ στο επίκεντρο της νέας πολιτικής αντιπαράθεσης». Από την μία πλευρά βρίσκεται «ο Μακρόν, ένας πρώην τραπεζίτης που θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Από την άλλη η Λεπέν, ορκισμένος εχθρός της ΕΕ και του ενιαίου νομίσματος».

Για τους New York Times ο δεύτερος γύρος θα είναι μια μονομαχία μεταξύ ενός «αρχάριου στην πολιτική» και «του δαυλού της ακροδεξιάς». Αυτή η αντιπαράθεση «θέτει τη Γαλλία σε έναν αβέβαιο δρόμο σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία αυτές οι εκλογές μπορούν παράλληλα να κρίνουν το μέλλον της ΕΕ».


σχετικα αρθρα