Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή διαπίστωσε το μεγάλο χάσμα μεταξύ των θέσεων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα αμερικανική πηγή. Η ομάδα που συγκροτείτο από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, αρνήθηκε να εκδώσει κοινή διακήρυξη μετά το δείπνο, κατά τη χθεσινή σύνοδο στο πλαίσιο μίας από τις τελευταίες, αν όχι της τελευταίας, προσπάθειες να αποτραπεί μια σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.

«Συμπέραναν απόψε, με βάση τις πρόσφατες συζητήσεις τους με τις πλευρές, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις που εμποδίζουν την επίτευξη προόδου», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα που ζήτησε να μη κατονομαστεί.

Ο αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το Κουαρτέτο στηρίζει την ιδέα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον οποίο οι πλευρές πρέπει να συζητήσουν για τη λύση των δύο κρατών στη βάση των γραμμών του 1967, αυτών δηλαδή που ίσχυαν πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εξελίξεις που έχουν επέλθει από το 1967.

Το Κουαρτέτο «επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη να ζητήσει από τις πλευρές να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βρουν τον τρόπο να επαναλάβουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση και χωρίς εκ των προτέρων όρους και να αρχίσουν από μια προπαρασκευαστική φάση ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ωστόσο η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να επανέλθει στα προ του Ιουνίου του 1967 σύνορα, γεγονός που θα προϋπέθετε την πλήρη αποχώρηση από τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ --σύνορα που χαρακτηρίζει ευάλωτα καθώς δεν μπορεί να τα υπερασπιστεί.

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους, ζητούν να διαπραγματευτούν με βάση τις γραμμές αυτές, ενώ προειδοποιούν ότι καθώς δεν διεξάγεται διάλογος με το Ισραήλ, θα ζητήσουν από τον ΟΗΕ την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Συνεπώς, σημείωσε ο αξιωματούχος, το «Κουαρτέτο εκτιμά με κάθε ρεαλισμό ότι μένει ακόμη δουλειά να γίνει για να καλυφθεί το κενό, πριν το Κουαρτέτο μπορέσει να παρουσιάσει δημόσια μια κοινή διακήρυξη που θα επέτρεπε στις πλευρές να ξεπεράσουν το αδιέξοδο».

«Στο τέλος τέλος οι πλευρές είναι αυτές που θα λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τις βοηθήσουμε», τόνισε.