Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, o Τραμπ προγραμματίζει να ανακοινώσει αύριο το περίγραμμα των αλλαγών που θέλει να κάνει στον φορολογικό κώδικα, ενώ οι λεπτομέρειες δεν θα γίνουν γνωστές έως τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ της ηγεσίας του Κογκρέσου και αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών.

Ενώ ο Τραμπ και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν συμφωνούν σε γενικές γραμμές σε μία μεγάλη μείωση των φόρων για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και τις επιχειρήσεις, διαφωνούν σε ορισμένα σημεία.

Ο Ράιαν θέλει ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων να μειωθεί στο 20%, αντί του 15% που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η πρόσθετη μείωση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες δεν θα κάνει το τελικό φορολογικό σχέδιο να είναι ουδέτερο από πλευράς εσόδων.

Χωρίς τη στήριξη των Δημοκρατικών, το φορολογικό σχέδιο πρέπει να είναι ουδέτερο για να ικανοποιούνται τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τους βουλευτές για αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία.

Ο Τραμπ δεν θα περιλάβει πιθανόν στο σχέδιο τον αμφιλεγόμενο φόρο προσαρμογής στα σύνορα, τον οποίο έχει στηρίξει το Ράιαν, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα.

Ο φόρος αυτός θα αντικαθιστούσε τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων 35% με έναν συντελεστή 20% για τις εγχώριες πωλήσεις και τις εισαγωγές αγαθών, ενώ θα εξαιρούσε τις εξαγωγές. 

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε διαμηνύσει προηγουμένως ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας παρά για την επίπτωση που θα υπάρξει (από τη μείωση της φορολογίας) στα κρατικά έσοδα.

Όπως δήλωσε χθες, ο Τραμπ είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν διατηρήσιμο ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης 3%, ο οποίος θα αντιστάθμιζε τις φορολογικές μειώσεις, μαζί με τα «τρισεκατομμύρια δολάρια» που θα επαναπατρισθούν από εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους.

Ο Τραμπ δεν θα περιλάβει πιθανόν στο σχέδιο τον αμφιλεγόμενο φόρο προσαρμογής στα σύνορα, τον οποίο έχει στηρίξει ο Ράιαν, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα.

Ο φόρος αυτός θα αντικαθιστούσε τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων 35% με έναν συντελεστή 20% για τις εγχώριες πωλήσεις και τις εισαγωγές αγαθών, ενώ θα εξαιρούσε τις εξαγωγές.