current views are: 9

25 Απριλίου 2017
Δημοσίευση12:35

Τραβάνε το σκοινί οι Τούρκοι: Θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ

Κορυφώνεται η αντιευρωπαϊκή ρητορική της Τουρκίας μετά τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα, καθώς σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διαμήνυσε πως πρόκειται να επανεξεταστούν οι σχέσεις με την ΕΕ.

Δημοσίευση 12:35’
Τσαβούσογλου

Κορυφώνεται η αντιευρωπαϊκή ρητορική της Τουρκίας μετά τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα, καθώς σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διαμήνυσε πως πρόκειται να επανεξεταστούν οι σχέσεις με την ΕΕ.

Κορυφώνεται η αντιευρωπαϊκή ρητορική της Τουρκίας μετά τη νίκη του «Nαι» στο δημοψήφισμα, καθώς σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διαμήνυσε πως πρόκειται να επανεξεταστούν οι σχέσεις με την ΕΕ.

Αφορμή για την επιθετική δήλωση στάθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να βάλει την Τουρκία στη λίστα παρακολούθησης έπειτα από τις καταγγελίες για καταπάτηση δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η απόφαση για επανέναρξη της διαδικασίας παρακολούθησης στην Τουρκία (…) υπό την καθοδήγηση σκοτεινών κύκλων είναι ντροπή για το όργανο [σ.σ. το ΕΔΑΔ], το οποίο ισχυρίζεται πως είναι ο βωμός της δημοκρατίας» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέροντας η ξενοφοφία και η Ισλαμοφοβία εξαπλώνονται βίαια στην .Ευρώπη

Αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ επεσήμανε πως οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι στο χειρότερό τους σημείο τα τελευταία χρόνια. 

Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης – του Κεμαλικού κόμματος CHP– με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νομιμότητα μιας απόφασης που έλαβε την τελευταία στιγμή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να δεχθεί ως έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να ευνόησε τη νίκη του «Ναι», με 51,4% των ψήφων, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα.

Κοινή αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε πως η ψηφοφορία δεν ανταποκρίθηκε στα ευρωπαϊκά κριτήρια και πως η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε άνισες συνθήκες που ευνοούσαν την παράταξη του «Ναι».


σχετικα αρθρα