current views are: 12

25 Απριλίου 2017
Δημοσίευση18:03

Τύμπανα πολέμου στη Βόρεια Κορέα: Νέες πυρηνικές απειλές από τον Κιμ και μεγάλη στρατιωτική άσκηση

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο καθώς από τη μία πλησιάζει στην περιοχή η αμερικανική αρμάδα που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη το καθεστώς της Βόρειας Κορέας φαίνεται να βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα.

Δημοσίευση 18:03’

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο καθώς από τη μία πλησιάζει στην περιοχή η αμερικανική αρμάδα που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη το καθεστώς της Βόρειας Κορέας φαίνεται να βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα.

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο καθώς από τη μία πλησιάζει στην περιοχή η αμερικανική αρμάδα που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη το καθεστώς της Βόρειας Κορέας φαίνεται να βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανός πρόεδρος σήμερα ενημερώνει το κογκρέσο για τις προθέσεις του απέναντι στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην περιοχή – η Ρωσία και η Κίνα– ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, αν και δεν εμπλέκονται στην αντιπαράθεση.

Η εφημερίδα Washington Post μεταδίδει ότι οι στρατός της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε τεράστιες ασκήσεις σήμερα με πραγματικά πυρά, ενώ απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις προς την Ουάσινγκτον ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στους «Αμερικάνους ιμπεριαλιστές».

Οι σημερινές εξελίξεις έρχονται με αφορμή την επέτειο για τα 85 χρόνια από την ίδρυση του στρατού της Βόρειας Κορέας, με το καθεστώς να εξαπολύει τις συνηθισμένες απειλές, δια του υπουργού Άμυνας Πακ Γιονγκ Σικ: «Εάν οι εχθροί μας επιλέξουν μια στρατιωτική περιπέτεια παρά τις προειδοποιήσεις μας, οι ένοπλες δυνάμεις μας θα εξαφανίσουν τα προπύργιά τους από προσώπου γης με προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα».

Παράλληλα με τις λεκτικές απειλές, το καθεστώς προχώρησε και σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική ακτή, στην περιοχή Βονσάν, όπως ανέφερε το ΓΕΕΘΑ της Νότιας Κορέας. Από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως οι στρατιωτικές ασκήσεις ήταν οι μεγαλύτερες στη στρατιωτική ιστορία της Βόρειας Κορέας, καθώς ενεπλάκησαν περί τα 300 με 400 στοιχεία πυροβολικού.

Οι αναλυτές ωστόσο προειδοποίησαν να μην δίνεται τόσο μεγάλη βάση στις ασκήσεις με συμβατικό οπλισμό, καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή πραγματοποιείται εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων. Ακόμα και έτσι, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλήσεις – συνεχίζει το δημοσίευμα- παρά την αυξανόμενη πίεση από τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και της Κίνας για να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή έρχεται στον απόηχο της αυξημένης έντασης με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και τις απειλές του Τραμπ ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», για να αντιμετωπιστεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σήμερα εμφανίστηκε στο νοτιοκορεατικό λιμάνι της Μπουσάν το μεγαλύτερο αμερικανικό πυραυλικό υποβρύχιο, προετοιμάζοντας το έδαφος για την άφιξη τις επόμενες ημέρες της αρμάδας της οποίας ηγείται το αεροπλανοφόρο Carl Vinson και που συνοδεύεται από τρία πλοία. Από κοινού με το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας θα πραγματοποιηθούν τακτικές ασκήσεις στην θαλάσσια περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να στείλει στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα της χώρας με τη Βόρεια Κορέα που έχουν μήκος 18 χιλιόμετρα.

Οι φόβοι της Μόσχας έγκεινται ως επί το πλείστον στο ενδεχόμενο εξόδου από τη Βόρεια Κορέα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων σε περίπτωση ενός χτυπήματος από τις ΗΠΑ, με το οποίο απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες. Λίγες ημέρες νωρίτερα η Κίνα είχε αποφασίσει να στείλει στα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα 150.000 στρατιώτες, έχοντας ανάλογο σκεπτικό. Σημειώνεται πως το Πεκίνο είναι στενός σύμμαχος της Πιονγιάνγκ, ωστόσο κατά το παρελθόν αλλά και πρόσφατα έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας και την ανησυχία του για τις κινήσεις του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ενημερώνει το κογκρέσο ο Τραμπ

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ουάσινγκτον αυξάνει τη ρητορική της. Χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, κάνοντας λόγο για ένα «παγκόσμιο πρόβλημα». «Το status quo στη Βόρεια Κορέα είναι επίσης απαράδεκτο και το Συμβούλιο πρέπει να προετοιμαστεί να επιβάλει πρόσθετες και ισχυρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων»ανέφερε ο Τραμπ και συνέχισε«Αυτή είναι μια αληθινή απειλή για τον κόσμο, είτε θέλουμε να μιλάμε για αυτήν είτε όχι. Η Βόρεια Κορέαείναι μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε επιτέλους».

Σε αυτό το πλαίσιο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σήμερα στο Λευκό Οίκο θα συγκεντρωθούν οι 100 γερουσιαστές της αμερικανικής Γερουσίας, οι οποίοι θα ακούσουν από τα στόματα του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, το τι μέλλει γενέσθαι και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της Πιονγκγιάνγκ.


σχετικα αρθρα