current views are: 10

25 Απριλίου 2017
Δημοσίευση17:52

Ο δημοσιογράφος Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε μιλά για τον εγκλεισμό του στην Τουρκία

Παρέμεινε για περισσότερο από δύο εβδομάδες φυλακισμένος, για άγνωστο λόγο και χωρίς κατηγορίες, στην Τουρκία.

Δημοσίευση 17:52’

Παρέμεινε για περισσότερο από δύο εβδομάδες φυλακισμένος, για άγνωστο λόγο και χωρίς κατηγορίες, στην Τουρκία.

Παρέμεινε για περισσότερο από δύο εβδομάδες φυλακισμένος, για άγνωστο λόγο και χωρίς κατηγορίες, στην Τουρκία. Ο Ιταλός δημοσιογράφος Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε περιέγραψε σήμερα στους ξένους ανταποκριτές στη Ρώμη με λεπτομέρειες, λίγο μετά την επιστροφή του στην πατρίδα, την περιπέτεια που έζησε.

Ο Ντελ Γκράντε συνελήφθη στις 9 Απριλίου από Τούρκους αστυνομικούς στην κωμόπολη Ριχανλί, στην παραμεθόριο με τη Συρία, ενώ συζητούσε με Σύρο κάτοικο της περιοχής σε κεντρικό εστιατόριο.

«Ακόμη δεν ξέρω γιατί με συνέλαβαν. Με κρατούσαν σε ένα κέντρο ταυτοποίησης για πρόσφυγες και με ανέκριναν κάθε μέρα. Δεν άσκησαν βία, ούτε καν φραστική. Ήθελαν να μάθουν τι κάνω εκεί, αν ήθελα να περάσω παράνομα στη Συρία. Τους είπα ότι δεν είχα τέτοια πρόθεση, ότι είμαι δημοσιογράφος. Έψαξαν τις σημειώσεις μου, το κινητό μου, προσπαθούσαν να μάθουν με ποιον ήρθα σε επαφή. Τους έλεγα κάθε φορά πως για να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις έπρεπε να συμβουλευτώ δικηγόρο και τις ιταλικές προξενικές αρχές».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έμαθε εμμέσως για τη σύλληψη του Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε επτά ημέρες αργότερα. Ο διευθυντής του κέντρου κράτησης του επέτρεψε ένα σύντομο τηλεφώνημα στην ελληνοϊταλίδα σύντροφό του Αλεξάνδρα Ντ΄ Ονόφριο στην Αθήνα. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο Ιταλός πρόξενος στη Σμύρνη, η  τουρκική αστυνομία, ωστόσο, δεν του επέτρεψε να συναντήσει τον κρατούμενο, λέγοντας ψευδώς πως ο Ντελ Γκράντε δεν ήθελε να τον δει. Το ίδιο ψέμα είπαν οι αρχές και στον Τούρκο δικηγόρο που έσπευσε από την Κωνσταντινούπολη. «Εγώ έμαθα μόλις χθες ότι είχαν ζητήσει να με δουν. Οι αρχές δεν με είχαν ενημερώσει», σχολίασε ο δημοσιογράφος.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ντελ Γκράντε έχει επισκεφθεί την Τουρκία τέσσερις φορές και είχε μείνει εκεί μία ή δυο εβδομάδες: «Ετοιμάζω ένα βιβλίο για τον εμφύλιο στη Συρία και τη δημιουργία του ISIS. Στα προηγούμενα ταξίδια μου συνάντησα όλες τις πηγές μου χωρίς κανείς να με ενοχλήσει. Το ίδιο σκόπευα να κάνω και στην παραμεθόριο περιοχή, όπου είχα κλείσει ραντεβού με διάφορες πηγές μου. Οι Τούρκοι είπαν πως η περιοχή είναι απαγορευμένη. Όταν ανέβηκα στο λεωφορείο κανείς δεν μου είπε τίποτα, ούτε όταν έκλεισα δωμάτιο στο ξενοδοχείο στο Ριχανλί. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση, μόνον τα σύνορα είναι κλειστά, αλλά εγώ ούτε που πλησίασα εκεί».

Το βιβλίο που αναφέρει ο Ντελ Γκράντε είναι το τρίτο του. Ο δημοσιογράφος, όμως έχει στο ενεργητικό του και την ταινία που γύρισε το 2014 «Εγώ είμαι με τη νύφη», που βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Είναι η ιστορία μιας μικρής ομάδας Σύρων προσφύγων, οι οποίοι, από την Λαμπεντούζα καταφέρνουν να φθάσουν μέχρι τη Σουηδία με τη βοήθεια αλληλέγγυων.

Η παρατεταμένη κράτηση του δημοσιογράφου προκάλεσε εντάσεις μεταξύ Ρώμης και Άγκυρας. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, για την απομόνωση του Ντελ Γκράντε και την απαγόρευση κάθε επαφής του με τις ιταλικές προξενικές αρχές. Κινητοποιήθηκε και το ιταλικό Κοινοβούλιο, εκπρόσωπος του οποίου συνάντησε τον Τούρκο Πρεσβευτή, καθώς και η ιταλική δημοσιογραφική ένωση, που οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Οι συνθήκες κράτησης ήταν ικανοποιητικές», διευκρινίζει ο Ντελ Γκράντε, «καλύτερες από εκείνες που επικρατούν σε πολλά κέντρα ταυτοποίησης στην Ιταλία». Τα τουρκικά κέντρα κράτησης, όπως είναι γνωστό, χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος μιλάει αρκετά καλά αραβικά και ήρθε σε επαφή όχι μόνο με πρόσφυγες αλλά και Σύρους μονίμως εγκατεστημένους στην Τουρκία που συνελήφθησαν προληπτικά εν όψει του δημοψηφίσματος.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος θέλει να συνεχίσει την ερευνητική δουλειά του και να επιστρέψει στην Τουρκία. «Δεν ξέρω όμως ποια είναι η νομική μου υπόσταση. Με απέλασαν από την Τουρκία; Υπάρχει απαγόρευση εισόδου; Και για πόσο καιρό; Υπάρχουν κατηγορίες εναντίον μου; Ποιες είναι αυτές; Η Τουρκία μέχρι τώρα αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις».

Η τελευταία του σκέψη είναι για τους 174 Τούρκους δημοσιογράφους που είναι ακόμη φυλακισμένοι στα κάτεργα του Ερντογάν: «Εγώ ήμουν ο 175ος κι ευτυχώς κατάφερα να βγω. Η σκέψη μου συντροφεύει αυτούς που είναι ακόμη έγκλειστοι και αντιμετωπίζουν σοβαρότατες κατηγορίες, για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος και τρομοκρατία».


σχετικα αρθρα