Οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στη Συρία ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι «κατηγορηματικά» αντίθετοι σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για ενίσχυση των διεθνών πιέσεων προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. «Ο συριακός λαός ζητεί την ενίσχυση των διεθνών πιέσεων επί του καθεστώτος της φατρίας Άσαντ, την προσαγωγή του από τη διεθνή κοινότητα ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου και την εφαρμογή πολιτικού και οικονομικού μποϊκοτάζ», γράφουν οι σύροι ακτιβιστές στη σελίδα του Facebook «The Syrian Revolution 2011».

«Όμως ο λαός αρνείται κατηγορηματικά κάθε στρατιωτική επέκταση» αντίστοιχη με τη νατοϊκή επιχείρηση στη Λιβύη, τονίζουν.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν ανεβάσει τους τόνους απέναντι στη Δαμασκό μετά την χθεσινή επίθεση εναντίον των πρεσβειών τους από φιλοκαθεστωτικούς διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας των πρεσβευτών των δύο χωρών στην πόλη Χάμα.

Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες, από την έναρξη των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Συρία, η Ουάσινγκτον κάνει την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «έχει χάσει τη νομιμοποίησή του».

Από την πλευρά τη Γαλλία ανακοίνωσε χθες δια στόματος του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν ότι η «σιωπή» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις βιαιότητες στη Συρία είναι «ανυπόφορη» προσθέτοντας ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ «έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επέμβει στη Συρία χωρίς προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ το Λονδίνο είχε επίσης αναγνωρίσει τα "όρια" μίας επιχείρησης αντίστοιχης με αυτήν που διεξάγεται στη Λιβύη.

Από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στη Συρία στις 15 Μαρτίου, περισσότεροι από 1.300 πολίτες έχουν σκοτωθεί κατά τις επιχειρήσεις καταστολής, ενώ περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων.
TAGS