Το Παρίσι άνοιξε ένα γραφείο συνεργασίας στη Βόρεια Κορέα


Η Γαλλία, η οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε στην Πιονγκγιάνγκ ένα γραφείο συνεργασίας, κυρίως επιμελητειακής και πολιτιστικής. «Επιβεβαιώνουμε το άνοιγμα αυτού του γραφείου», η δημιουργία του οποίου είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2010 από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε ο Μπερνάρ Βαλερό, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Στόχος είναι να διατηρήσουμε μία παρουσία, να συνεργαστούμε με γαλλικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στη Βόρεια Κορέα. Όσον αφορά την προώθηση των πολιτιστικών μας σχέσεων αυτό το γραφείο θα παίξει σημαντικό ρόλο», πρόσθεσε ο Βαλερό.

Το άνοιγμα αυτού του γραφείου πολιτιστικής συνεργασίας σημειώνεται σε συνέχεια της επίσκεψης στα τέλη του 2009 που είχε πραγματοποιήσει στη Βόρεια Κορέα ο γάλλος πρώην υπουργός Τζακ Λανγκ έπειτα από αίτημα του Σαρκοζί.

Τότε είχε προτείνει να δημιουργηθεί στην Πιονγκγιάνγκ «ένας μόνιμος μηχανισμός ανθρωπιστικής, πολιτιστικής και γλωσσικής συνεργασίας». Η πρόταση αυτή είχε γίνει δεκτή από τις αρχές της χώρας.

Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Εσθονία η οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο