Μια σελίδα στο Facebook που δημιούργησε ένας ισραηλινός πρώην διπλωμάτης προωθεί την επικοινωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Μοάντ Αρκούμπ, ένας παλαιστίνιος φοιτητής, περιηγείτο τις προάλλες στο Internet όταν βρήκε μια ιστοσελίδα που τον αιφνιδίασε. Ήταν μια σελίδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook όπου Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι και άλλοι Άραβες μιλούσαν για διάφορα πράγματα ταυτοχρόνως: για τις ειρηνευτικές προοπτικές, βέβαια, αλλά και για ποδόσφαιρο, φωτογραφία και μουσική.

«Μπήκα αμέσως στη συζήτηση, γιατί έτσι όπως είμαστε απομονωμένοι, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε με τους άλλους χωρίς περιορισμούς», λέει ο Αρκούμπ σε ένα καφέ στη Ραμάλα.

Τον τελευταίο μήνα, γράφει ο επικεφαλής του γραφείου των Νιου Γιορκ Τάιμς στην Ιερουσαλήμ, η συγκεκριμένη σελίδα έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό, δημιουργώντας ελπίδες ότι οι υποκινηθείσες από το Facebook εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο μπορεί να αποτελέσουν οδηγό και για τις προσπάθειες συνύπαρξης στη Μέση Ανατολή.

Η σελίδα του κινήματος Γιάλα-Νέοι Ηγέτες (Facebook.com/yalaYL, όπου «yala» στα αραβικά σημαίνει «πάμε» και YL παραπέμπει στους «νέους ηγέτες») που δημιούργησε ένας ισραηλινός πρώην διπλωμάτης, είχε κατά τον πρώτο μήνα της λειτουργίας της 91.000 επισκέψεις. Από τους 22.500 ενεργούς χρήστες της, το 60% είναι Άραβες. Οι περισσότεροι είναι Παλαιστίνιοι, και ακολουθούν οι Αιγύπτιοι, οι Ιορδανοί, οι Τυνήσιοι, οι Μαροκινοί, οι Λιβανέζοι και οι Σαουδάραβες.

«Όλα συζητιούνται σήμερα στο Internet: σεξ, πόλεμος, επιχειρηματικές δραστηριότητες. Γιατί όχι και η ειρήνη;» αναρωτιέται ο Ούρι Σαβίρ, πρόεδρος του Κέντρου Πέρες για την Ειρήνη και ιδρυτής της νέας ομάδας. Ο Σαβίρ υπήρξε επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της δεκαετίας του ’90, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών και βουλευτής.

«Σήμερα δεν έχουμε γενναίους ηγέτες σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα, οπότε στρέφομαι στη νέα γενιά, τη γενιά της Πλατείας Ταχρίρ και του Facebook», λέει ο 58χρονος Σαβίρ. «Πρέπει να μιμηθούμε την Τυνησία. Ο στόχος μου είναι 100.000 άνθρωποι να αρχίσουν να εργάζονται σε κοινά προγράμματα μέσω του Yala, ώστε να πιεστούν οι ηγέτες μας να κάνουν ειρήνη».

Ένα από τα ατού αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι διασυνδέσεις που έχει ο Σαβίρ. Η σελίδα υποδοχής δημοσιεύει μηνύματα του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, του παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της ηθοποιού Σάρον Στόουν. Ο Πέρες και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, έχουν ήδη μιλήσει τηλεφωνικά για το πρόγραμμα αυτό.

Το πιο ενδιαφέρον με αυτή την ιστοσελίδα είναι οι συζητήσεις που γίνονται. Ενώ οι Άραβες αποφεύγουν σε γενικές γραμμές τις επαφές με τους Ισραηλινούς, εδώ μιλούν ανοιχτά για την επιθυμία τους να τους γνωρίσουν καλύτερα.

«Αυτή είναι η πρώτη μου επαφή με τους Ισραηλινούς», λέει ο Λιτ Σαρίφ, ένας 18χρονος Παλαιστίνιος που κατάγεται από την Ντούρα, μια πόλη κοντά στη Χεβρώνα, και σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μπίρζεϊτ της Δυτικής Όχθης. «Οι συζητήσεις που κάνω με βοηθούν να καταλάβω τη διαφορά ανάμεσα στο Ισραήλ και την κατοχή».

Αντίθετα με μέλη της γενιάς του πατέρα του, που εργάστηκαν στο Ισραήλ, έμαθαν μερικά εβραϊκά και έβλεπαν ισραηλινή τηλεόραση, ο Σαρίφ δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στο Ισραήλ ή την Ιερουσαλήμ λόγω των περιορισμών ασφαλείας που υπάρχουν. Ο Αρκούμπ, που είναι 29 ετών, γνωρίζει το Ισραήλ καλύτερα. Όταν ήταν νέος, μπήκε παράνομα στη χώρα και εργάστηκε για μια οικογένεια την οποία σιγά-σιγά αγάπησε. Συνελήφθη και φυλακίστηκε για δύο χρόνια χωρίς να του δοθούν εξηγήσεις, αλλά προτιμά να το ξεχάσει.

Ο Σάλαχ αλ-Αγιάν, ένας αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής και φίλος του Σαβίρ, επισημαίνει ότι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για καθημερινά πράγματα είναι ανησυχητική. «Πιστέψτε με, δεν γνωρίζονται καθόλου», τονίζει. «Ο στόχος μας είναι να αρχίσουμε να μιλάμε για τέχνη και σπορ. Αφού οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν συναντιούνται πια πρόσωπο με πρόσωπο, το Facebook είναι ένας εικονικός τόπος συνάντησης».

Πρόσφατα έγινε μέσω της σελίδας αυτής ένας διαγωνισμός φωτογραφίας. Νικητές ήταν ένας Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός, που κέρδισαν ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Δεν ήταν λίγοι οι Παλαιστίνιοι που ψήφισαν υπέρ ισραηλινών φωτογράφων.

Το μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου μοιάζει να γίνεται μεταξύ κατοίκων της Ραμάλα και του Τελ Αβίβ. Ο Χάμζε Αουάουντε, όμως, ένας φοιτητής 21 ετών από τη Ραμάλα, λέει ότι έλαβε μηνύματα να γίνει «φίλος» με χρήστες από το Μαρόκο και την Αίγυπτο.

Μια μέρα, ένας Ισραηλινός ρώτησε τι θα γινόταν αν ο Νετανιάχου και ο Αμπάς κλειδώνονταν σε ένα δωμάτιο για μια εβδομάδα. Ένας Παλαιστίνιος απάντησε ότι οι δύο ηγέτες θα συνειδητοποιούσαν ότι έχουν κι οι δύο αυτιά, μάτια, χέρια και στόμα, ότι δηλαδή είναι ανθρώπινα όντα. Ένας άλλος ήταν πιο κυνικός: «Μην ανοίξετε την πόρτα!»