Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι πρόκειται την 5η Δεκεμβρίου να επισκεφθεί τη Βαγδάτη, με σκοπό να παρακαλέσει την κυβέρνηση του Ιράκ να "χαρίσει" στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ταρέκ Αζίζ, την θανατική ποινή πού τού επέβαλε πρόσφατα ανώτατο ποινικό δικαστήριο.

"Θα ζητήσει επιείκεια γιά τον Αζίζ" ο κ. Φρατίνι, δήλωσε πολλά μμε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργού, κ. Μαουρίτσιο Μασάρι, που τόνισε ότι "η άρνηση της θανατικής καταδίκης δεν αφορά, προκειμένου περί της Ιταλίας, μόνον την περίπτωση του Ιράκ".

0 74χρονος Αζίζ, καρκινοπαθής, καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών την 26η Οκτωβρίου, γιά εγκλήματα κατά την Ανθρωπότητας, που δεν παραγράφονται από τη νομική σκοπιά, γιά πράξεις και παραλείψεις του από υπεύθυνες κρατικές θέσεις κατά τη δεκαετία του 1980.

Διέρρευσε ότι ο κ. Φρατίνι θα περιοδεύσει, πλην του Ιράκ, στο Κατάρ, το Ντουμπάϊ, Κουβέϊτ και Μπαχρέϊν.

"Θέλουμε να αναδιοργανώσουμε τις σχέσεις της Ιταλίας με τα κράτη στην περιοχή του Κόλπου"(...)" στο οικονομικό πεδίο και στον τομέα της ενέργειας, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις γιά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν", δήλωσε ο κ. Φρατίνι. Ανέφερε, επίσης, ότι θα συζητηθεί με τις ηγεσίες των κρατών του Κόλπου το θέμα του προσεχούς "διεθνούς συνεδρίου γιά τις επενδύσεις στο Αφγανιστάν"--ξεκινά την 30η Νοεμβρίου στο Ντουμπάϊ.