Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση δύο εκ των τραυματιών της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο Χριστόφια για το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. Τα κόμματα ζητούν απόδοση ευθυνών. Σε δραματικούς τόνους έδωσε την περιγραφή του ενός τραυματία, που νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο υπεύθυνος γιατρός της μονάδας Θεόδωρος Κυπριανού.

Ο τραυματίας, λόγω των πολλαπλών τραυμάτων στο πρόσωπο δεν μπορεί να αναγνωριστεί, είναι στον αναπνευστήρα και συνεχίζονται προσπάθειες για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση είναι η λειτουργία του εγκεφάλου του.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι παρέλαβαν έναν στρατιώτη αγνώστων στοιχείων και η αναγνώρισή του έγινε από τη μητέρα του από ένα σημάδι στο χέρι. Η ταυτότητά του, πρόσθεσε, διαπιστώθηκε με τη μέθοδο του DNA.

Αναφερόμενος στους γιατρούς που έρχονται από το Ισραήλ, είπε πως είναι ειδικοί σε θραύσματα από εκρήξεις και γι' αυτό ζητήθηκε η συμβουλή τους. Ωστόσο, οι ιατρικές παρεμβάσεις έχουν εξαντληθεί, κατέληξε.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και ο δεύτερος πολυτραυματίας.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Χρυσόστομος Ανδρονίκου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ανέφερε πως η κατάσταση της υγείας του νεαρού είναι σταθερή, αλλά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όπως κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πολλαπλά τραύματα και κατάγματα.

Για τους άλλους πέντε τραυματίες, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λεμεσού, ανέφερε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Αυτό, είπε, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων.

Ο κ. Ανδρονίκου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σήμερα να επισκεφθεί το νοσηλευτήριο ομάδα Ισραηλινών γιατρών, πλαστικών χειρουργών στην ειδικότητα, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι σε πολεμικά τραύματα, προκειμένου να εξετάσουν τους τραυματίες και να δώσουν μια δεύτερη ιατρική γνώμη.

«Ουδείς λάμβανε επαρκή μέτρα» λένε οι στρατιωτικοί Σύνδεσμοι

«Πολλά τραγικά γεγονότα που προμήνυαν τα χειρότερα είχαν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα στην οικογένεια της Εθνικής Φρουράς», υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Σύνδεσμοι Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Αποστράτων του Κυπριακού Στρατού.

Με αφορμή το χθεσινό τραγικό συμβάν στη ναυτική βάση, οι Σύνδεσμοι τονίζουν ότι «παρά τα τρανταχτά κάθε φορά πειστήρια, που έδειχναν υποβάθμιση της Εθνικής Φρουράς σε θέματα ασφάλειας και συντήρησης, ουδείς λάμβανε επαρκή μέτρα».

Εκφράζοντας οδύνη και συγκλονισμό για τη χθεσινή τραγωδία, οι Σύνδεσμοι καλούν την Πολιτεία, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να διερευνήσει σε βάθος το συμβάν και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όλους τους υπευθύνους.

Την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο οι αποφάσεις για την έρευνα

Μεθαύριο, Πέμπτη, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή της έρευνας για την τραγωδία στη ναυτική βάση, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ήδη έχουν αρχίσει στο χώρο της έκρηξης από την Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά οι πρώτες έρευνες για συλλογή στοιχείων.

Είπε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει εμπειρογνώμονες, ενώ η Γαλλία και άλλες χώρες προσφέρθηκαν να δώσουν βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει γίνει αποδεκτή.

Ο εκπρόσωπος τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει ιδεοληψία στο όλο θέμα» και επανέλαβε ότι «θα γίνει έρευνα σε βάθος, θα διερευνηθούν ενδελεχώς τα πάντα και όπου υπάρχουν ευθύνες θα καταλογιστούν».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι κάποιοι βιάζονται να καταλογίσουν ευθύνες και δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν ήταν ενήμερος για τις εξελίξεις του ζητήματος σε σχέση με τα εμπορευματοκιβώτια». Ωστόσο, σημείωσε ότι το Προεδρικό γνώριζε τι περιλαμβανόταν στο φορτίο και διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν ραδιενεργά υλικά.

Ποινικούς ανακριτές ζητά ο ΔΗΣΥ, για «εγκληματική αμέλεια» μίλησε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ

Θέμα άμεσης εμπλοκής του Γενικού Εισαγγελέα και διορισμού ποινικών ανακριτών, για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, έθεσε ο ΔΗΣΥ, με δήλωση του εκπροσώπου του Χάρη Γεωργιάδη.

Επίσης, ζήτησε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για τους λόγους και τις ευθύνες σχετικά με τη χθεσινή τραγωδία. Παραμένει, είπε ο κ. Γεωργιάδης, και το πελώριο ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, οι οποίες δεν εξαντλούνται στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει και η τιμωρία. Πρέπει τάχιστα, πρόσθεσε, να επιδιωχθεί η ανάδειξη ολόκληρης της αλήθειας.

Ο κ. Φωτίου, στη δήλωσή του, ανέφερε ότι η «εθνική συμφορά έχει το σκοτεινό χρώμα του πένθους, δεν έχει κομματικές αποχρώσεις και ούτε πρέπει να επενδυθεί με προκαταλήψεις ή πολιτικές σκοπιμότητες».

Σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Χριστόφια για το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας προήδρευσε σύσκεψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει δημιουργηθεί από την καταστροφή του σταθμού Βασιλικού, εξαιτίας της χθεσινής έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης και εκπρόσωποι της Αρχής Ηλεκτρισμού, της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.

Μετά τη σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας σε ηλεκτρικό ρεύμα και να μειωθεί όσο το δυνατόν η ταλαιπωρία που υφίστανται οι καταναλωτές.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων πηγών ενέργειας, τηρώντας τους νόμους και τους κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βρίσκονται, είπε, σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές με την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ λύσεις αναζητούνται και στον ιδιωτικό τομέα.

Βοήθεια προσφέρθηκε και από τα κατεχόμενα, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, μελετάται με την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.