Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία μία πολιτική λύση για τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι διαμορφώνεται, με τον ιταλό ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι να τάσσεται υπέρ του ενδεχομένου αυτού. "Μία πολιτική λύση είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη και αρχίζει να διαμορφώνεται", δήλωσε σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία αναμένεται να αποφασίσει αργότερα σήμερα σχετικά με την παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Γαλλίας στη Λιβύη.

"Στην τελευταία της σύνοδο η Αφρικανική Ένωση επιβεβαίωσε ότι ο Καντάφι δεν θα είναι σε θέση να πάρει μέρος στην πολιτική μετάβαση", πρόσθεσε ο Φιγιόν.

Ο γάλλος πρωθυπουργός επεσήμανε άλλωστε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες μεσολάβησης της Ρωσίας και της Αφρικανικής Ένωσης.

"Για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα: ποτέ δεν δηλώσαμε ούτε πιστέψαμε ότι η επέμβαση στη Λιβύη θα ήταν εύκολη και ότι θα ολοκληρωνόταν σε μερικές ημέρες", υπογράμμισε ο Φιγιόν. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πρώτοι στόχοι που είχαν τεθεί για την επέμβαση, ανάμεσά τους η προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Βεγγάζη, έχουν "επιτευχθεί".

Εν τω μεταξύ ο αλγερινός υπουργός Εξωτερικών Μουράντ Μεντελσί και ο ιταλός ομόλογός του Φράνκο Φρατίνι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αλγερία, τάχθηκαν σήμερα υπέρ μίας "πολιτικής λύσης" στην κρίση στη Λιβύη.

"Η πολιτική λύση είναι η μοναδική επείγουσα εναλλακτική για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη", δήλωσε ο Φρατίνι που έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεντελσί.

Ο Φρατίνι πρόσθεσε ότι "ο οδικός χάρτης της Αφρικανικής Ένωσης θα συζητηθεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη" στη διάρκεια της συνόδου της διεθνούς Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.

"Η Ιταλία αυτή τη στιγμή εργάζεται για να συνεισφέρει, για να κάνει προτάσεις για έναν οδικό χάρτη ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κατάπαυση πυρός μεταξύ των δύο πλευρών, με εξαίρεση τον Καντάφι και την οικογένειά του που θα πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία", υπογράμμισε ο Φρατίνι.

"Πιστεύω ότι στην Κωνσταντινούπολη θα μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτή την πολύ σημαντική πολιτική προοπτική".

Το ΝΑΤΟ δεν αποκλείει βομβαρδισμούς και στο Ραμαζάνι

Το ΝΑΤΟ δεν αποκλείει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη το μήνα του Ραμαζανιού (τον Αύγουστο), αν οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι δεν σεβαστούν την εκεχειρία στη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

"Σε σχέση με το Ραμαζάνι θα πρέπει να δούμε αν οι δυνάμεις του Καντάφι θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν και να προκαλούν απώλειες στο λαό της Λιβύης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ αντισυνταγματάρχης Μάικ Μπράκεν.

"Αν το κάνουν, και πιστεύουμε ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, τότε πιστεύω ότι θα είναι απολύτως σωστό να συνεχιστεί η προστασία της ζωής (των αμάχων στη Λιβύη) και το ΝΑΤΟ θα κάνει χρήση της εντολής που έχει λάβει για να τους προστατεύσει", υπογράμμισε ο Μπράκεν.

"Μέχρι στιγμής το καθεστώς του Καντάφι έχει δείξει μία σοκαριστική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή. Έχουμε δει να χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες και να ρίχνει πυραύλους από τζαμιά. Για όσο διάστημα συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι απειλές, η αποστολή του ΝΑΤΟ θα είναι να προστατεύει τους αμάχους στη Λιβύη", επεσήμανε από τη μεριά της η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα παράδοσης όπλων στους εξεγερμένους, η Λουνγκέσκου εξήγησε ότι το ΝΑΤΟ δρα σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει από τον ΟΗΕ. Αυτή η εντολή "είναι απολύτως ξεκάθαρη: η προστασία των αμάχων", υπογράμμισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παράδοση όπλων δεν εμπεριέχεται σε αυτήν.

Εξάλλου η άφιξη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μίας αντιπροσωπείας του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, θα είναι "μία καλή ευκαιρία να τους ακούσουμε", επεσήμανε η εκπρόσωπος.

"Θα συμμετάσχουν σε μία άτυπη συνάντηση του ΝΑΤΟ", στην οποία θα πάρουν μέρος οι 28 πρεσβευτές των χωρών μελών της Συμμαχίας και θα έχουν "μία σύντομη συνάντηση" με τον γενικό γραμματέα Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Αυτό θα μας επιτρέψει "να μάθουμε πώς βλέπουν την κατάσταση στο έδαφος (...) και στο ΝΑΤΟ να εξηγήσει πώς δρα για να εκπληρώσει την εντολή του ΟΗΕ", εκτίμησε η Λουνγκέσκου.

Όσον αφορά τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη επεσήμανε: "Όπως είπαμε εξ αρχής πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση σε αυτή την κρίση και όσο πιο σύντομα έρθει τόσο το καλύτερο".

"Η Ομάδα Επαφής μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αναζήτηση πολιτικής λύσης η οποία θα απαντά στις νόμιμες προσδοκίες του λιβυκού λαού", σύμφωνα πάντα με την Λουνγκέσκου.

TAGS