Δίωξη σε βάρος του μουλά Κρεκάρ, του ιδρυτή της ισλαμικής οργάνωσης των Κούρδων του Ιράκ Ανσάρ αλ-Ισλάμ άσκησαν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές της Νορβηγίας μετά τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον της αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος και πρώην υπουργού, Έρνα Σόλμπεργκ. Η εισαγγελέας Μαρίτ Μπάκεβικ επιβεβαίωσε ότι ασκήθηκε δίωξη με την κατηγορία της "έκκλησης σε τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος ενός εκπροσώπου του κράτους".

Ο 55χρονος μουλάς Κρεκάρ, που ζει στη Νορβηγία εδώ και 20 χρόνια, κατηγορείται για τις δηλώσεις που έκανε σε βάρος της Σόλμπεργκ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τον Ιούνιο του 2010 μετά τους πυροβολισμούς που είχε δεχτεί το σπίτι του. "Ο θάνατός μου θα στοιχίσει στη νορβηγική κοινωνία. Εάν για παράδειγμα η Έρνα Σόλμπεργκ με διώξει από τη χώρα και γίνει αιτία του θανάτου μου, θα έχει την ίδια τύχη", είχε πει τότε.

Ο μουλάς Κρεκάρ ή Νατζμεντίν Φαράτζ Άχμαντ, όπως είναι το πραγματικό όνομά του, παραδέχεται ότι υπήρξε συνιδρυτής της Ανσάρ αλ-Ισλάμ, το 2001, αλλά υποστηρίζει ότι από το 2002 δεν έχει πια σχέσεις με τη συγκεκριμένη οργάνωση. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο ίδιος και η οργάνωσή του ασκούν "τρομοκρατία".