ΔΙΕΘΝΗ

Exit polls: Νικήτρια η Μέρκελ στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν

Δημοσίευση 7 Μαΐου 2017, 18:04 / Ανανεώθηκε 7 Μαΐου 2017, 20:46
Exit polls: Νικήτρια η Μέρκελ στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν
Facebook Twitter Whatsapp

Το CDU της Άνγκελα Μέρκελ είναι ο νικητής των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, σύμφωνα με τα exit poll.

Το CDU της Άνγκελα Μέρκελ είναι ο νικητής των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, σύμφωνα με τα exit poll.

Το CDU λαμβάνει 33%- 34% των ψήφων, καταγράφοντας άνοδο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούσαν μέχρι πρότινος το κρατίδιο, 26% - 27% των ψήφων, βάσει των εκτιμήσεων των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF.

Συγκεκριμένα βάσει του exit poll του ARD, το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) εξασφαλίζει το 33% των ψήφων στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, πιο ενισχυμένο σε σύγκριση με το 30,8% στις εκλογές του 2012. Βάσει της ίδιας έρευνας, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εξασφαλίζει 26% και βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται από το 30,4% της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Με τη νίκη αυτή η Μέρκελ ενισχύει την θέση της ως το φαβορί για τον θώκο της καγκελαρίας στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έναντι του αντιπάλου της των Σοσιαλδημοκρατών, του Μάρτιν Σουλτς.

Το CDU δεν καταφέρνει ωστόσο να συγκεντρώσει την επαρκή πλειοψηφία ώστε να κυβερνήσει μόνο του το κρατίδιο, ωστόσο και το SPD δεν θα μπορεί πλέον να κυβερνήσει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και το Κόμμα του Νότιου Σλέσβιγκ (SSW), της δανέζικης μειονότητας.

Μετά το Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν το επόμενο τεστ θα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σοσιαλδημοκράτες, με τις εκλογές στις 14 Μαΐου στο παραδοσιακό τους προπύργιο τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία. Πρόκειται για το πιο πολυπληθές κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο ελέγχει το SPD χωρίς διακοπή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Μπορεί η αγροτική αυτή περιοχή να εκπροσωπεί λιγότερο από το 3% του πληθυσμού της Γερμανίας, αλλά το αποτέλεσμα παρακολουθείται στενά καθώς πρόκειται για την προτελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, όπου η Μέρκελ διεκδικεί τέταρτη θητεία.