Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας ισχύουν από το πρωί σήμερα στην Κανταχάρ του νοτίου Αφγανιστάν για την κηδεία του Αχμαντ Ουάλι Καρζάι, ετεροθαλούς αδελφού του αφγανού προέδρου. Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, αλλά και αμερικανοί στρατιώτες βαριά οπλισμένοι έχουν αναπτυχθεί στην πόλη. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κυβερνείο όπου βρίσκεται η σορός του Καρζάι και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επιβιβαστεί σε λεωφορεία για να μεταβούν στο χωριό Καρζ--είκοσι χιλιόμετρα από την Κανταχάρ, όπου θα γίνει η ταφή.

Ο Αχμαντ Ουάλι Καρζάι, ένας από τους ισχυρότερους άντρες στο νότιο Αφγανιστάν, δολοφονήθηκε χθες Τρίτη από έναν έμπιστο σωματοφύλακά του, τον Σαρντάρ Μοχάμαντ στο σπίτι του στην Κανταχάρ. Ο δράστης έπεσε νεκρός από σφαίρες των υπολοίπων φρουρών του Καρζάι.

Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία του Αχμεντ Ουάλι Καρζάι, χαρακτηρίζοντάς την "μεγαλύτερη επιτυχία" από την επανάληψη των επιθέσεών τους την άνοιξη. Εκπρόσωπος των ταλιμπάν, ο Γιουσούφ Αχμάντι, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι ταλιμπάν είχαν αναθέσει στον Σαρντάρ Μοχάμαντ τη δολοφονία του.

Η δύναμη του Αχμαντ Ουάλι Καρζάι δεν προερχόταν από τη θέση του επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ- με περιορισμένη επιρροή και κυρίως συμβουλευτικό ρόλο- αλλά από τις οικογενειακές διασυνδέσεις του, τη θέση του στην φυλή στην οποία ανήκε και στην τεράστια περιουσία του.

Είχε κατηγορηθεί ότι απέκτησε την περιουσία του από το εμπόριο ναρκωτικών, ότι απειλούσε και εκφόβιζε τους αντιπάλους του και ότι είχε στενές σχέσεις με την CIA. Ο ίδιος διέψευδε τις κατηγορίες αυτές και ο αδελφός του και πρόεδρος της χώρας επανειλημμένα τόνιζε πως τίποτε από όλα αυτά δεν είχε αποδειχτεί.

Περίπου οι μισές δολοφονίες στο Αφγανιστάν από τον περασμένο Μάρτιο έχουν διαπραχθεί στην πόλη της Κανταχάρ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.